Vltavská a Labská stezka s dětmi

Na kole z Prahy do Drážďan s jedním dítkem v sedačce a druhým ve vozíku.

Informace k jednotlivým etapám, tipy na ubytování, vyžití pro děti a další rady, jak si těch 240 kilometrů podél Vltavy a Labe společně užít, a jak se pohodlně vrátit z Drážďan zpět domů. Pokud byste chtěli jet opačně (například z Míšně), získat inspiraci na další ubytování a updatovaný pohled z roku 2020 najdete v  novém článku „Labská stezka proti proudu“.

Celá trasa je velmi dobře značená, nemůžete zabloudit, není třeba koukat příliš do mapy. Matoucí mohou být jen možnosti, které se vám otevřou na německé straně, kde je možné jet po obou březích Labe. Vybrat si můžete podle svých preferencí, po cestě je řada mostů a přívozů, kdykoli se dostanete zpátky. My se drželi levého břehu a bylo to famózní – plné krásných výhledů na pravý břeh.

Cestou potkáte i spoustu pěkných restaurací, bufíků, hřišťátek. Jen pozor na mimosezónu a všední dny – i teď o prázdninách bylo mimo víkend hodně zařízení zavřených. Stejně tak není problém najít místo k přespání – budete míjet kempy, hotely, penziony. Níže vám nasdílím místa, kde jsme spali my, ale berte to tak, že jsme vždy hledali nocleh na poslední chvíli a tudíž už nebyla nabídka tak široká. Ale jako inspirace to snad poslouží.

Tipy a triky pro začátek:

  • Trasa se dá zvládnout ve 2 až 3 dnech, ale při cestě s dětmi doporučuji výlet více rozkouskovat. Vy se tolik nesedřete a děti budou spokojenější.
  • Mějte stažené offline Mapy.cz, dopředu si uložte trasu výletu (můžete si ji stáhnout z naší databáze výletů nejen pro kočárky).
  • Nezapomeňte, že děti musí mít občanky nebo pas.
  • Zabalte si jen to nejnutnější. Každé kilo je na takovém výletě znát. Balte opravdu s rozumem.
  • Nezapomeňte pumpičku, náhradní duše (i na vozík) a zámek.
  • Pokud se chcete vyhnout nepříjemnému úseku z Klecánek viz. info níže, můžete dojet do Kralup nad Vltavou / Nelahozevsi vlakem. Více v o této variantě najdete zde.

Další tipy, jak se připravit na kolo s dětmi, zda si koupit spíše sedačku nebo vozík za kolo atd. najdete v našem článku S dětmi na kolo. Další tipy a triky jak vybrat ideální sedačku, jak se efektivně a rychle zabalit nejenom na kola atd. najdete v naší knížce Akční rodiče od A do Z, která je k dispozici v tištěné i elektronické verzi.

Kniha Akční rodiče od A do Z – objednávejte

Cesta s kolem a s dětmi z Německa
Ještě než vyrazíte, je dobré se zamyslet, jak se dostanete zpět. Na první pohled je to banalita, ale v kombinaci s dětmi, koly a kočárkem to už tak jednoduché není a není to úplně levné.

Vlastní auto
Jednou z cest je doprovodné vozidlo, se kterým budete přejíždět po trase, které vám poveze zavazadla. Možností je i to, že si dopravíte auto do místa cíle, jeden člověk se vrátí na start vlakem (v jednom člověku je to rychlé a levné) a následně spolu všichni vyrazíte a zpět pojedete pohodlně ve svém.

Loď
Toto řešení mi přišlo nejzajímavější, z pohledu dětí nejlepší. Ale podmínky katastrofické, cena astronomická. Lístek pro dospělého stojí u Labské plavební společnosti 1980 Kč (last minute 980 Kč), děti 480 Kč, kolo 100 Kč. V ceně je sice občerstvení a obousměrná jízdenka, ale to úplně neoceníte. Krom toho, pokud chcete jet pouze jednu cestu, je nutné jet směrem do Dráždan. Nastoupit na zpáteční cestu (i když máte koupený lístek), nelze. Další nevýhodou je to, že loď jezdí pouze mezi Děčínem a Drážďany, takže následně stejně musíte řešit další dopravu.

Vlak
Možnost nabízející největší flexibilitu z hlediska času, možnosti spojů. Ale také je to největší stres z hlediska logistiky. Nejlevnější variantou je využití příhraničního tarifu Elbe ticket. Pokud jej využijete, hodně ušetříte a budete cestovat nízkopodlažními vlaky připravenými na přepravu kol. Cesta ale potrvá několikrát déle a budete muset přestupovat. Z Dráždan do Ústí to znamená 2 přestupy, což mi v kombinaci s dětmi, koly a kočárkem přišlo zbytečně komplikované a časově dlouhé. Využily jsme tedy EC s vagónem určeným pro kola. Jízdenka vyšla dráž než VVO (pro 2 osoby, 2 místenky, 2 kola – 1 500 Kč), ale jely jsme pouze hodinu, nikde nepřestupovali a měli pohodlí. Co se týče nástupu a výstupu, byl to trochu stres. Kdyby jelo více cyklistů, logistika ve vagónu by byla hodně komplikovaná. Prostory jsou omezené a zejména v kombinaci s kočárkem může být problém. A je dobré, abyste byli alespoň 2 dospělé osoby – vlak nebyl nízkopodlažní a jak kočárek, tak kola, bylo nutné zvednout do schodů. V roce 2020 jsem po této zkušenosti vyzkoušeli cestování s přestupy. Více informací v článku „Labská stezka proti proudu“.

ITINERÁŘ CESTY Z PRAHY DO DRÁŽĎAN

Den první: z Prahy do Zelčína

Jako startovní místo jsme si stanovili Nádraží Holešovice, kam jsme dojeli metrem. Bohužel jsme zapomněli na spadlý most ve Stromovce a museli Vltavu přejet přívozem. U starších dětí je to výhoda, další zážitek, nám se bohužel v důsledku čekání a logistiky na lodičce vzbudila ve vozíku Barunka. Pojedete-li také s menšími dětmi, jeďte metrem třeba až na Kobylisy a napojte se na stezku později. První úsek z Prahy je pohodový, podél Vltavy.

Cesta z Klecánek do Máslovic je pro kola s vozíkem nebo sedačkou nevhodná – vede tu úzká cestička, z jedné strany jsou skály, z druhé sráz do vody. S vozíkem ani sedačkou sem nejezděte. Objízdná trasa vede po silnici do kopce, který je dlouhý a chvílemi i dost strmý. S vozíkem nebo sedačkou se to vyjet dá, s obojím bych to vyšlapat nedokázala a byla jsem moc ráda, že nás na prvním úseku podpořil náš taťka. Oficiální trasa cyklostezky se po dlouhém stoupání vrací zpět k Vltavě a vede přes Kralupy a Veltrusy. My se odpojili a přes Vodochody to vzali přímo do Zooparku Zelčín. Kousek byl po poli, kousek po polní cestě (cca 300 metrů jsme kola pro jistotu tlačili), zbytek po minimálně frekventovaných cestách. Kousek před Zelčínem je nepříjemný most s kamennými schody. Přenést kola, kočár a děti je i ve dvou výzva, ale dá se. Využijte ale raději přívoz o kilometr vedle směrem na Kralupy. Tady stačí zazvonit nebo zavolat a pan převozník pro vás přijede.

Vyžití pro děti po cestě:

  • Řada příjemných stánků s občerstvením na trase Praha – Klecánky
  • Klecánky – moc pěkné místo na zastávku. Najdete tu občerstvení, hřiště, relaxační loučku. Nám bohužel holky spaly, tak jsme jen profrčeli.
  • Klecany – řada občerstvení, nebudou-li děti spát, vydechněte po nepříjemném kopci, dejte si limču nebo něco dobrého k jídlu
  • Pokud pojedete technicky jednodušší ale náročnější trasu přes Kralupy, budete projíždět krásným parkem Veltrusy – tady je možnost občerstvení v zámecké restauraci.

Ubytování:
– Doporučuji přespat v Zooparku Zelčín. Dětem i vám se tam bude líbit. Více informací najdete v našem článku Zoopark Zelčín.

This slideshow requires JavaScript.

Den druhý: Ze Zelčína do Lounek u Roudnice nad Labem

Technicky velmi jednoduchý úsek vedoucí po kvalitním asfaltu. Jediným nepříjemným úsekem je trasa z Račic, kde to trošku drncá a následně musíte jet chvíli po silnici. Až do Lounek pak vede cyklostezka a jediný nepříjemný úsek je most v Roudnici nad Labem, na který je to trošku do kopce po kočičích hlavách.

Vyžití pro děti a občerstvení:

  • Mělník s řadou možností, kde posedět, odpočinout si. Ale znamená to vyjet od Labe do kopce do centra města. My si tedy raději užívali pouze výhledy na mělnický zámek a návštěvu si nechali na jindy.
  • Dolní Beřkovice – restaurace se zahrádkou a venkovním hřištěm s trampolínou. Tady určitě zastavte. Jednak toho v okolí moc není a druhak je to dream místo, kde si odpočinete, levně se najíte a děti se vyřádí. Je tu pískoviště, tabule na kreslení, klouzačka, několik odrážedel, houpačka, trampolína.. Dítka pak sednou do vozíku / do sedačky a do pár minut spinkají.
  • Marina před Roudnicí nad Labem – příjemné místo na odpočinek s pozorováním lodiček. Z nabídky občerstvení a nápojů žádná hitparáda (párky, turek, rozpustná kává, limo a pivko), ale mají tu nanuky.
  • Cukrárna v Roudnici nad Labem – tohle místo je na kolech s dětmi vážně za odměnu, protože se nachází v horní části náměstí, což je hodně do kopce. Ale mají tu opravdu božskou zmrzlinu a dobré dortíky (i malinkaté, takže si můžete dát zmrzku i zákusek) 🙂
  • Kemp Lounky – kempík s občerstvením a hřištěm nedaleko Penzionu Čtyřicítka viz. níže.

Ubytování:

  • Penzion Čtyřicítka v Lounkách, ve kterém jsem měla pocit, jako když přijedu k naší babičce. Moc milé a přívětivé přivítání, paní majitelka pochovala Barunku, hrála si s Terezkou, mně uvařila kafíčko, půjčila mě kuchyň na uvaření rychlé večeře.. Na zahrádce má bazén, který nám byl k dispozici.. Ubytko je za 200 Kč na osobu, za holky jsem neplatila. Více info zde.

Den třetí: Lounky – Ústí nad Labem

Úsek, který se dá zvládnout na jeden zátah bez pauzy. Začátek je pravda trošku nepříjemný – nejprve vede cyklostezka po silnici a poté cestičkou podél vody, kde je spousta výmolů a zejména po dešti je tu dost bahna. Když to ale překonáte, až do Ústí pojedete po pěkné cyklostezce.

Vyžití po cestě:

Tento úsek vždy opravdu projedu bez zastávky, ale na kraji Litoměřic je park, kde je i dětské hřiště. V Ústí je možné zajít na zámek Větruši, u kterého je zrcadlový sál, přírodní bludiště a krásné hřiště. Za návštěvu stojí i hrad Střekov. Najíst se můžete na Labské baště, kde mají venkovní hřišťátko pro děti. Moc pěkná je ústecká zoo.

Ubytování:

Kemp Loděnice – další parádní babyfriendly místo s malým brouzdalištěm s fontánkou, pěkným hřišťátkem, restaurací se zahrádkou. My máme v Ústí babičku, tak jsme tu ubytování nezkoušeli, ale je možné buď v chatkách nebo vlastních stanech. Jediné, co mě tu zklamalo, je nabídka občerstvení. To nejlepší, co vám tu nabídnou je grilovaný hermelín s hranolkami.

This slideshow requires JavaScript.

Den čtvrtý: Ústí nad Labem – Děčín

Technicky nenáročný úsek, pěkný asfalt, ale z hlediska výhledů a vyžití nejslabší úsek celé trasy. Cesta vede stále po břehu Labe, kolem nic moc zajímavého. Až Děčín, který nás opravdu mile překvapil a nadchnul.

Občerstvení a vyžití pro děti

  • Cestou můžete zastavit ve Velkém Březně v restauraci Tivoli, kde mají dětské hřišťátko
  • V Děčíně se určitě zastavte na Kocandě – je tady hřiště, 2 venkovní kiosky a vnitřní restaurace Kocanda s dětským koutkem. Více detailů, fotek a dalších tipů v našem článku Děčín – město zážitků a atrakcí pro děti.

Ubytování:

Kemp Děčín – snad nejvíc babyfriendly kemp v ČR, který znám. Využili jsme ubytko v zařízených stanech s lůžkovinami, ale mají k dispozici i bungalovy. V jurtě je malý dětský koutek a disponují speciální koupelnou pro děti s nočníkem, vaničkou. Součástí je i malé hřišťátko a hlavně je to přímo na Labské stezce a nedaleko Kocandy.

This slideshow requires JavaScript.

Den pátý: Děčín – Königstein

Moc krásná trasa vedoucí podél Labe lemující krásnou přírodu Českosaského Švýcarska. Až za Hřensko (potažmo na levém břehu za Schönu) vede krásná cyklostezka vhodná i na brusle. Budete projíždět krásnými německými vesničkami, kolem stezky jsou krásné rozkvetlé louky a nad vodou se tyčí majestátní pískovcové skály. Paráda!

Občerstvení a vyžití pro děti

  • Po cestě bylo pár kiosků a restaurací, ale teď ve všední dny o prázdninách byly zavřené.
  • Koupaliště v Bad Schandau (nebyli jsme, nebylo na koupání, ale máme na něj dobré reference)
  • Elbe-Freizeitland Königstein – úžasné místo, kde se vyřádí děti i dospělí. Více ve speciálním článku.

Ubytování

Campingplatz am Treidlerweg – Tento kemp najdete hned vedle Elbe-Freizeitland, takže úplně skvělá lokalita. Další hřiště je i přímo v kempu, najdete tu několik lenošících sítí a houpaček, které unesou i dospěláky. Je odtud příjemný přístup k Labi. V kempu nabízí řadu různých typů ubytování, my si vybrali bungalov. Cenově to na první pohled vypadá zajímavě (33 euro na noc), ale pozor – na místě zjistíte, že k platbě na Bookingu musíte připlatit 5 euro na osobu za úklid, dalších 5 euro na osobu za lůžkoviny (což bych u pokojíčku nečekala), k tomu daně. Takže se rázem dostanete na téměř 60 euro. Což neměla bych s tím problém, ale mám radši, když vidím rovnou finální cenu, než tyhle doplatky.

This slideshow requires JavaScript.

Den šestý: Königstein – Drážďany

Podle mého názoru nejkrásnější část celé trasy. Z počátku uvidíte hrad Königstein a úžasné skalní útvary tyčící se nad řekou Labe. Postupně se krajina změní v krásné louky a vinice, budete projíždět krásnými městečky. My se zastavili v Pirně. Z Pirny můžete jet po obou březích Labe, my si vybrali levý a myslím, že to byla správná volba – všechny krásné stavby a útvary na druhém břehu totiž máte jako na dlani. Ty výhledy jsou úžasné, pořád je na co koukat. Asfalt kvalitní, jen z Pirny přibylo velké množství cyklistů a cyklostezku jsme neměli jen pro sebe jako u předchozích úseků.

Vyžití pro děti a občerstvení:

  • Po cestě jsme míjeli několik hospůdek, pivních zahrádek – ale nikde jsme neviděli žádné hřišťátko a hodně jich bylo zavřených
  • Eisenbahnwelten – miniatury a vláčky v městtečku Kurort Rathen – nezastavovali jsme, ale ze sedla kola to vypadalo pěkně. Ale bylo tu dost lidí.
  • Koupaliště Erlebnisbad Stadt Wahlen
  • V Pirně je v rohu náměstí dětská klouzačka
  • Drážďany jsou plné zajímavých atrakcí. Doporučit můžeme Gro3 Garten, kde jezdí speciální vláček, je tu zoo, botanická zahrada, hospůdky s hřišťátky a skvělý povrch na bruslení nebo běhání s kočárkem.

Ubytování

  • Drážďany jako takové jsou na ubytování hodně drané. Neobjednávejte nic dopředu, počkejte na last minuty. Bez střechy nad hlavou tady nikdy neskončíte
  • Schiffsherberge Pöppelmann – loď kotvící na Labi nedaleko historického centra. Jako závěr našeho cykloputování podél Labe nám to přišlo jako víc než stylovka. Kajuty jsou útulné, na palubě je krásná teráska. Do centra je to kousek.

    This slideshow requires JavaScript.

     

    Soutěžím s Mall.cz

Facebookmail

8 komentářů u „Vltavská a Labská stezka s dětmi“

Napsat komentář