Königstein – netradiční vánoční trhy

Chystáte se poslední adventní víkend do Německa na vánoční trhy? Hledáte něco blízko hranic? Pokud míříte na sever, máme pro vás alternativu k vyhlášeným drážďanským trhům – historické vánoční trhy v pevnosti Königstein. Dětem i vám se tam bude líbit daleko víc než v přelidněných městech.

Městečko Königstein je kousek za hranicemi, nedaleko Děčína. Turisté ho znají jako startovní bod nejedné pěkné túry do Českosaského Švýcarska. Neznámý není ani cyklistům, neboť leží přímo na Labské cestě a i my jsme tu při našem cykloputování z Prahy do Drážďan nocovaly a navštívily supr park pro děti i dospělé (Elbe-Freizeitland). Městečko je ale známé hlavně díky své pevnosti. A právě tady probíhají i vánoční trhy.

Je to úplně něco jiného, než najdete v Drážďanech. Svářák je pravda podobně dobrý i drahý, ale vládne tu úplně jiná atmosféra. Stánky jsou laděné do historického rázu. Moc krásné jsou interiéry osvětlené drobnými hvězdičkami. Součástí je nepřetržité divadlo nebo hudební vystoupení. Není tu zdaleka tolik lidí jako ve městech, můžete se projít po areálu hradu. Určitě i nenechte ujít vyhlídku na Labe a okolí.

Jedinou nevýhodou je, že do areálu hradu, a tedy i na vánoční trhy, musíte zaplatit vstupné. Podle mého názoru se to ale vyplatí a stojí to za to. Co už ale nedoporučuji a přijde mi to jako vyhozené peníze, je vláček od parkoviště. Procházka k hradu je příjemná, krátká (ač mírně do kopce). Prostory hradu jsou bez problémů bezbariérové, cesta s kočárkem nahoru bude ale trošku záhul 😉 My zvolili nosítka a byli jsme rádi.

This slideshow requires JavaScript.

Facebookmail

Napsat komentář