Kolo s dětmi

Vozík nebo sedačka, helmičky, ideální trasa, správné kolo, vychytávky a tipy, co a jak zabalit, když chcete s dětmi vyrazit na kolo.

Vozík za kolo

Nejbezpečnější variantou je samozřejmě vozík za kolo. Chrání děti při případném pádu, do jisté míry před prachem a pevnými nečistotami. Chrání před deštěm, větrem. A krom toho se v něm děti krásně vyspí a vy do něj zabalíte spousta věcí. A když dojedete do cíle, je super, že máte i kočárek. Helmičku mít děti nemusí, ale někteří rodiče i tak dávají. Je to na vás. Velké porovnání vozíků najdete v naší knížce Akční rodiče od A do Z.

Parádní vychytávkou do vozíku, která vám umožní vyrazit na cesty i nejmenšími miminky, je miminkovník. Zajišťuje bezpečnost díky zpevněné opoře páteře a tříbodovému bezpečnostnímu pásu. Oficiálně se na procházky může používat od narození, na kolo je doporučovaný výrobcem od třech měsíců. My jej používali od druhého měsíce. Z počátku jsme ale pomocí hadrové plenky ze stran ještě pro jistotu fixovali hlavičku. Miminkovník je určený pro děti do 10 kg, my jej ale máme v kočárku dodnes jako polstrování (ale nemáme připevněné spodní pásky).

Sedačka na kolo

Druhou variantou jsou sedačky na kolo. Ty jsou určeny pro větší děti a vybrat si můžete z modelů dopředu kola nebo za sedačku. Každé řešení má své výhody a nevýhody a každé jsou vhodné pro jiný typ dětí. Těmto kritériím se opět věnujeme do podrobna v naší knížce Akční rodiče od A do Z. My osobně používáme polohovatelnou Hamax Siesta, která dětem zajišťuje pohodlnější spánek. Je ale pravdou, že když se sklopí, trošinku se změní těžiště kola a je to, zejména při jízdě do kopce, v nízké rychlosti znát. Jinak paráda. Co se týče sedačky, potřebujete k ní základnu, kterou přiděláte na kolo. Základny doporučujeme dvě – pro maminku i pro tatínka, abyste mohli jednoduše a rychle sedačku v případě potřeby přehazovat.

Zavazadla

Při výletech na kole se zkuste maximálně uskromnit. Každé kilo je znát. Každopádně do vozíku toho naskládáte opravdu hodně. Dost se vejde i pod miminkovník. Něco můžete navázat na řidítka. Druhou možností jsou brašny na nosič. Jdou zkombinovat i se sedačkou, ale je to velká výzva nasadit a k obsahu se nedostanete s nasazenou sedačkou. Dalším řešením, které nám bylo doporučeno, je brašna na řidítka. Maximálně se vyhněte batůžkům, po pár kilometrech vás budou bolet záda.

Malí cyklisté

Další fáze, která vaše cyklovýlety dostane zase úplně jinam. My se snažili vyhnout přídavným kolečkům a raději koupili lehké kolo Early rider, abychom Terezce její začátky maximálně usnadnili. K našemu překvapení sedla a jela, žádný problém se stabilitou. Barunka mám Woom a jsme podobně spokojeni.

První výlety s dětmi plánujte nejen podle vzdálenosti, ale věnujte pozornost počtu dalších lidí na stezce, převýšení a terénu. Ideální jsou rovinky po asfaltu s minimem lidí a s žádným provozem. Hřiště a zmrzka v cíli jsou nutností.

Jaké kolo pro dospělé?

Z našeho pohledu to není třeba až tak moc řešit. Však jen ta výbava pro děti něco stojí. Takže pokud máte doma stará kola, neřešte kvůli výletům s dětmi žádná speciální. Jen si vždy ověřte, zda jdou všechny doplňky bez problémů zapojit a upevnit. Jen pozor některá kola vyžadují redukce. Někdy neuspějete ani s redukcí – celoodpružená kola a také třeba to moje, kdy ani s redukcí bohužel nejde zapojit vozík, a když vyrážím se sedačkou i Chariotem, jezdím na manželově kole.

Pokud se na cyklovýlety necítíte kvůli zátěži, zvažte elektrokolo. Je to i dobrá volba pro prarodiče, kteří pak mohou jezdit s vámi. Ceny, služby i nabídka se hodně různí. My jsme pro naší akční babičku kolo kupovali v mělnické firmě Akumo.cz – seženete tam (nejen elektro) kola za opravdu rozumné ceny. A k tomu ochotný personál, který dokáže nezištně poradit. Servis a příprava kola před koupí byla zadarmo.

Doporučená vzdálenost na cyklovýlety s dětmi

Při výletech s dětmi nikdy neujedete tolik jako dřív. Respektive ujet můžete, ale nebudete si to tolik užívat. Kolo s vozíkem nebo sedačkou dá mnohem více zabrat. My máme zatím rekord kolem 70 km za den. Když jedu s oběma dětma sama, plánuji trasy kolem 40 km. Důležitější než vzdálenost je pro nás terén a převýšení. Každý kilometr po nezpevněné cestě nebo do kopce vás s dětmi v zádech zničí (stejně jako silný protivítr).

Dá se to zvládnout?

Nejtěžší na všech cyklovýletech s dětmi je to, abyste poprvé vyrazili. Na poprvé všechno trvá, jste nejistí, nevíte, co a jak zapojit apod. Když si to ale jednou vyzkoušíte, zjistíte, že to není žádá věda, vše je během chvilky zapojené a dětem se na kole líbí. Co se týče fyzičky, když budete rozumní, nebudete si dávat daleké cíle a jezdit moc do kopců,  nepotřebujete žádný speciální trénink. My nejsme žádní závodní cyklisti a dá se to. Já dokonce někdy jezdím sama s oběma dětma. I to se dá.

Tipy a triky

  • Dělejte časté a delší pauzy. Vy se tak rychle neodrovnáte a děti se protáhnou, vyběhají a pak budou spokojeně spinkat nebo se rozhlížet v sedačce.
  • Šlápněte do pedálů, hlavně když děti spí.
  • U dětí (zejména v sedačce) myslete na to, že tím, že se nehýbou, musí být oblečeni více než vy.
  • Pro děti v sedačce se hodí brýlky proti prachu a pevným nečistotám.
  • Mějte po ruce nějakou dobrotu pro děti. Chodit pořád do kočáru není úplně jednoduché.
  • Nezapomeňte pumpičku, náhradní duše (i na vozík) a zámek.
  • Před jakýmkoli cyklovýletem pořádně utáhněte šroubky na vozíku. Není úplně jednoduché sehnat náhradní díly.
  • Než vyrazíte, zkontrolujte, zda nemáte zabržděný vozík. Zdá se to jako banalita. Ale realita je, že když je zabržděný, lépe se zapojuje, a pak se na brzdičku snadno zapomene.
  • Malé děti velkou část výletu prospí. Starší už musíte zabavit. My si povídáme, ukazujeme, kde co je a většinu času si zpíváme (do kopečka je to záhul, ale pro děti všechno) ?

Další zajímavé tipy a triky, jak být akční s dětmi nejen na kole, najdete v knížce Akční rodiče od A do Z. Už ji máte? 😉

This slideshow requires JavaScript.

Facebookmail

3 komentáře u „Kolo s dětmi“

Napsat komentář