V Chorvatsku do hor – zkuste oblast Baške Oštarije

Neturistické místo s nádhernými horami. Skvělá alternativa přelidněné Paklenici. Dokonce bych řekla, že je to tu daleko lepší. Parádní výhledy, žádné vstupné a zcela bez lidí.

Hledáte-li v Chorvatsku místo, kde potkáte maximálně pár chorvatských turistů, Baške Oštarije je tou správnou volbou. Najdete tu úžasnou přírodu, užijete si parádní výšlapy – s dětmi i bez dětí. A je to nedaleko pobřeží, kousek od městečka Karlobag (po výletu se klidně můžete zajet osvěžit do moře), kousek na trajekt na Pag. Jen si nezapomeňte teplejší oblečení. My přijeli od moře v šatečkách a byli hodně překvapení. Přes den je to tu na kraťasy, ale když zajde sluníčko, užijete i mikinu, bundu a teplé ponožky.

Baške Oštarije – ubytování

Ubytovat se můžete jako my v místním kempu Kamp Velebit. Využít můžete místní chatičky jako z Hobitína, my měli stan. Celkově jde o moc milý rodinný kemp s grilem, plně vybavenou kuchyňkou, ledničkou. Sociálky nejsou nijak extra, speciální místnost s vaničkami pro děti nečekejte, ale jsou čisté.

This slideshow requires JavaScript.

Baške Oštarije – treky

Možnosti výletů jsou široké, jen pozor na to, že se vám může snadno stát, že se nečekaně trošku zhorší cesta. Značení nebezpečných úseků v Chorvatsku moc neřeší. Ale vždy je možné se otočit a vrátit se zpátky. Právě tak jsme to udělali i my při výstupu na Kizu. Na výlety můžete vyrazit přímo z kempu, nebo autem popojet třeba až do Stupačinovo. My odtud podnikli dva krásné výlety:

Výstup  na vrchol Kiza (1274 m n.m.)

Příjemná cesta lesem a stínem, v poslední části je kousek hodně z kopce po hlíně (hodí se pro jistotu hůlky). Až pod vrchol se s troškou opatrnosti vyškrábe každý. Závěrečných pár metrů už je ale lezení, tam se vydal jen náš taťka, já s holkami počkala dole. Výhledy si užijete, i když nevylezete až na špičku. A že stojí za to.. Pro cestu zpět můžete zvolit trasu přes Žluti kuk nebo po čárkované trase. Obě varianty nám ale přišly s dětmi zbytečně riskantní (jedna představovala prudký sestup po šotolinové cestičce, druhá lezení v poměrně exponovaných místech), a tak jsme se vrátili stejnou cestou. Více o trase v naší databázi výletů.

This slideshow requires JavaScript.

Výstup na Ljubičko brdo (1320 m n.m.)

Tento výlet je již náročnější, a to jak z pohledu vzdálenosti, převýšení, tak i techniky. Je potřeba přelézt pár skalek, zvládnout jedno exponovanější místo. Ale když jste opatrní a neděláte hlouposti, dá se to zvládnout. A vzhledem k tomu, že jsme tu potkali jen jednoho turistu, který měl na zádech v krosničce mimčo a k tomu psa, dá se říci, že z pohledu pravděpodobnosti jde o baby-friendly trek 🙂 Více o trase v naší databázi výletů.

This slideshow requires JavaScript.

Více informací a tipů na téma děti v horách najdete v naší knížce Akční rodiče od A do Z. Věřte, že bude dobrým průvodcem vám i jako vhodný dárek pro vaše kamarády v očekávání. Ušetří spousty nervů, dodá motivaci, doporučí triky a vychytávky, jak si ten akční život s dětmi udělat krásnější a hlavně jednodušší 😉

Facebookmail

2 komentáře u „V Chorvatsku do hor – zkuste oblast Baške Oštarije“

Napsat komentář