Aktivní dovolená v Chorvatsku

Štěstí přeje připraveným aneb cílem tohoto článku není vás vystrašit, ale poradit, co si na aktivní dovolenou do Chorvatska zabalit, na co se připravit, co si pohlídat. Během dalších dnů pak budou následovat tipy na konkrétní výlety v Chorvatsku, zajímavé destinace pro akční nadšence, rodiče i děti. Inspirace na treky v horách, tipy na pěkná městečka s historickou atmosférou, sjíždění řek i vodní radovánky. Krom toho pro vás máme pár tipů, jak tu najít pěkný kemp, zajímavé ubytování, či kam vyrazit do horské útulny. Čtěte dále a těšte se na další články 🙂

Proč právě Chorvatsko?

Chorvatsku jsme se léta vyhýbali. Vždy vyhrály jiné destinace v Evropě nebo ve světě. Díky Covidu jsme sem zavítali od loňska hned třikrát, strávili tu cca 3 měsíce a přesvědčili se, že jsme ho na seznam nezajímavých destinací zařadili neprávem.

Když totiž uhnete z turistických resortů, čekají tu na vás úžasné řeky, hory, vodopády i fajn mořské zátočinky bez lidí. A ta příroda! Nikdy jsem naživo neviděla v přírodě mloka, hovnivála, nebo třeba divoké kosatce. A co je na celém Chorvatsku úžasné – během jednoho dne můžete stihnout výlet v horách, koupání v moři i mňamózní mořské plody k večeři. A na závěr nezapomenutelný západ slunce.

This slideshow requires JavaScript.

Ideální čas pro návštěvu Chorvatska

Pokud máte rádi vedra, teplou vodu a lenošení na pláži, určitě vyrazte v létě. To si tu budete lebedit. Pokud jste spíše aktivní typy, chcete se podívat na zajímavá místa bez davů turistů a přijatelných teplotách, doporučujeme vyrazit mimo hlavní sezónu. Duben byl relativně studený, hodně foukalo, voda byla studená. Od začátku května už ale teplota začínala růst a dalo se vlézt do vody. Červen je podle vašich ohlasů velmi oblíbený. Teplíčko, nízké ceny a minimum turistů. Moc pěkný nám přišel i podzim. Příroda tu hraje všemi barvami, je stále relativně teplo, dá se koupat, nikde nikdo. Nevýhodou je, stejně jako všude jinde, zkracující se den. Se zimou zkušenosti nemáme, ale když jsem okusili sněhovou bouři a naprostou katastrofu na zasněžených chorvatských silnicích v dubnu, v zimě bychom sem ani nemuseli 🙂 Co se týče návštěvy zajímavých míst v jakémkoli období, doporučujeme vždy všední dny.

This slideshow requires JavaScript.

Pravidla pro cestu do Chorvatska

Co se týče aktuálních pravidel souvisejících s epidemiologickou situací, mrkněte na náš článek Chorvatsko – podmínky vstupu,  návratu a testování v Chorvatsku. Najdete tam informace o testování, o plánech, které Chorvatsko na letní sezónu chystá.

Jaké speciální vybavení zabalit do Chorvatska

Výbava k vodě. Určitě nezapomeňte boty do vody. Nám perfektně posloužily Skinnersky (kdo neznáte, mrkněte sem). Hodí se šnorchl. I kousek od břehu můžete vidět zajímavé mořské dno, v řekách vodní hady. Určitě užijete kvalitní repelent (pro inspiraci mrkněte na náš článek Jak vyzrát na klíšťata a komáry). Sluníčko je hodně ostré, nezapomeňte sluneční brýle, a to i pro děti. Na koupání i turistiku se pro děti hodí UV oblečení.

Výbava do hor. Pokud půjdete do hor, nezapomeňte si čelovky, batoh, pevné boty a hůlky. Místní kameny jsou opravdu ostré. Pozor na dosluhující boty. Mně tu místní skalky během měsíce odrovnaly zachovalé pohory a další dvoje boty. I v létě se hodí se i teplejší oblečení – v horách je průměřně o 10 stupňů méně, večery a noci jsou chladné.

Vozítka pro děti. Pokud plánujete zázemí u moře, přibalte dětem odrážedla, koloběžky nebo kola. Promenády jsou na ně jako stvořené (alespoň v mimosezóně).

Vodařina. Máte-li rádi vodařinu a místo v autě, přibalte lodičku, určitě ji tady využijete. Chorvatsko je plné krásných (méně i více divokých řek), jezírek, zálivů a malých ostrůvků při pobřeží.

Výbava do kempu. Pokud se chystáte stanovat, počítejte s tím, že i kempy jsou často umístěné na kamenitém podloží. Zapíchnout kolík je často hodně velký problém. Kladívko může alespoň trošinku pomoci.

Lékárnička. Do lékárničky přibalte krom obvyklých léků Ophtalmoseptonex mast na oči – v Chorvatsku je pouze na předpis.

Jídlo. Pokud jedete na pár dní, nic neřešte. V Chorvatsku se dá koupit to stejné, co u nás. Jediné, na co jsme nikde nenarazili, jsou dětské ovocné kapsičky. Ty doporučujeme vzít z Čech. Pojedete-li ale na déle, budete-li pravidelně vařit a máte zázemí ledničky, zvažte, zda si nepřivést nějaké české zásoby. V Chorvatsku je trošku dráž než v Čechách. Například máslo seženete cca za 70 Kč. Dražší je i maso a řada běžných potravin. Jako milovník domácích zavařenín jsem třeba nenarazila na žádnou dobrou kvalitní marmeládu. Z hlediska úspory času i financí, jsem na ty naše dlouhodobé pobyty, v rámci kterých jsme denně vařili, vždy zavařila pár omáček s masem, vývarů a zabalila základní potraviny jako těstoviny, rýži, špaldovou mouku, koření, lupínky, brambory. Na místě jsme kupovali zejména pečivo, ovoce a zeleninu, mléčné výrobky a s radostí si užívali lokální olivový olej, víno, sýry, pršut, místní ovoce, ryby a rybí plody.

Na co v Chorvatsku pozor

Náročnost výletů. Chystáte-li se do hor, plánujte rozumně a vždy pořádně změřte převýšení. I 5km výlet tu dá často pěkně zabrat. Na výlet si vždy zabalte dostatek vody (zejména v létě), sváču a teplejší oblečení.

Orientace v horách a náročnost tras. K pohybu i k hledání zajímavých cílů nám tradičně dobře posloužily offline Mapy.cz. Ale rozhodně se nedá spolehnout na to, že když máte trasu zobrazenou jako turistickou (ať už čárkovaně nebo plně), že je plně schůdná a nečeká tam na vás nějaké překvapení. Naopak trasy, které vůbec nejsou zobrazené jako turistické, pouze slabě čarkovaně, mohou být naprosto v pohodě. Vždy se raději inspirujte konkrétními doporučeními na výlety (třeba v naší databázi výletů).

Navigace. Při jízdě autem jsme tradičně používali navigaci od Googlu. Fungovala spolehlivě. Doporučujeme ale vždy zkontrolovat navrženou trasu. Nejrychlejší cesta vede tradičně po dálnici, která se v Chorvatsku platí úsekově. A přitom může být úspora času jen pár minut. V méně navštěvovaných oblastech a v horách jsme často narazili na to, že Google dané místo vůbec neznal. Pak přišly na řadu Mapy.cz. Snadno se vám ale může stát, že se cesta změní v šotolinu nebo naprosto nesjízdnou komunikaci (a to i v případě, že je v Mapách značená bílou nebo žlutou barvou).

Nevolnost v autě. Silnice často překonávají horská sedla a jsou plné zatáček. Pokud se vám nebo dětem dělá špatně v autě, doporučujeme dobře plánovat snídaně, svačinky, přibalit kynedril, pohotovostní pytlík a mít poruce náhradní oblečení.

Cyklostezky. Chcete-li vyrazit na kola – pozor na to, že většina cyklostezek vede po šotolině nebo po silnici. S vozíkem nebo dětskou sedačkou může na kamínkovém povrchu s převýšením snadno dojít k pádu. Hodí se mít náhradní duše.

Zvířata. U moře pozor na mořské ježky. Doporučujeme vstup do moře pouze v botách. V přírodě můžete narazit na housenky bourovičníka jižního. Poznáte je tak, že vytváří dlouhý vláček. Tyto housenky jsou toxické a mohou způsobit alergickou reakci. V horách poctivě koukejte pod nohy. Tolik hadů, co tady, jsme neviděli za celý svůj život. Včetně dvou zmijí. Všichni ale utekli, lekli se dupotu a hůlek. K panice není důvod, jsou opravdu plašší. Ale je zapotřebí být obezřetný, dívat se pod nohy.

Vichřice. Na chorvatském pobřeží často hodně fouká. Tak zvaná bura, vítr z hor. Dejte si pozor, nainstalujte si aplikaci sledující povětrnostní podmínky – vzhledem k tomu, že jsme tu v létě zažili hodně nepříjemnou vichřici, doporučujeme to nepodceňovat.

Houbaření je v Chorvatsku zpoplatněné. Pár hub nikdo řešit nebude, ale pozor na procházky s velkými koši plnými hub.

This slideshow requires JavaScript.

V dalších článcích se těšte na popis jednotlivých oblastí, konkrétní výlety, informace o horských útulnách v chorvatských horách i konkrétní tipy na ubytování a rady, jak si ubytko v Chorvatsku vybírat. Prozatím si můžete projít konkrétní výlety nejen pro kočárky v naší databázi výletů z 10 evropských zemí, nebo si objednat pro další inspiraci naši knížku Akční rodiče od A do Z.

A určitě vám doporučujeme i další naše články o cestách do zahraničí:

Facebookmail

4 komentáře u „Aktivní dovolená v Chorvatsku“

Napsat komentář