Dovolená v Evropě s dětmi

Kam na dovolenou s dětmi? Mrkněte na naše doporučení na baby-friendly destinace v Evropě. Zajímavá místa, kde se bude líbit vám i dětem. Kde si užijte dobrodružství i zasloužený odpočinek.

U každé země najdete krátké shrnutí a odkazy na detailní itineráře, které jsme zvládli absolvovat při cestování s dětmi po Evropě . Součástí itinerářů jsou konkrétní trasy výletů – vždy psané v kontextu rodičovských potřeb (sjízdnost s kočárkem, kolem, hřiště a restaurace po cestě, parkování apod.). U některých destinací najdete i odkazy na tipy, rady, vychytávky.

Když dorolujete až dolů (článek je dost dlouhý), dočtete se o dovolené s dětmi ve:

  • ve Slovinsku,
  • v Rakousku,
  • v Itálii
  • v Chorvatsku
  • na Mallorce
  • v Polsku
  • v Německu.

A pokud se chystáte na cestu po Evropě, moc vám doporučujeme naší Kroniku zážitků – online appka, díky které můžete své zážitky ukládat už z dovolené. Snadno, rychle z mobilu. Kuk sem.

Slovinsko

Země, kde najdete nespočet přírodních krás, nádherných horských masivů, rozkvetlých pastvin, smaragdově zbarvených řek … Je to prostě top destinace na akční dovolenou lákající k řadě výletů. Tipy, jak pojmout celý roadtrip najdete v článku Roadtrip po Slovnisku. Tipy na top 12 výletů, které jsme prošlapali vlastními střevíčky, najdete v našem článku Slovinsko – TOP 12 výletů. A pokud jste vodáci a chtěli byste s dětmi vyzkoušet Soču, mrkněte na článek Soča a vodní radovánky – i tuto řeku si totiž můžete užít s nejmenšími členy rodiny.

This slideshow requires JavaScript.

Německo

Bavorské Alpy, oblast Karwendel

Oblast, která se nachází kousek od Garmish Partenkirchenu a je to další z krásných míst na dovolenou (nejen) s dětmi. Podniknou tu můžete celou řadu úžasných výletů do okolních hor, kolem jezer, k vodopádům či soutěskám. Na své si přijdou rodinky s kočárkem, nosítkem, kolem či dětmi na odrážedlech. Zajímavou alternativou může být i vodařina na místních alpských říčkách nebo jezerech. Nádherná jsou i místní malebná městečka, kde se ze všech možných koutů ozývá jódlování, voní místí kuchyně inspirovaná rakouskými dobrotami a po ulicích se prochází místní obyvatelé v typických kožených kraťáskách, kloboucích a šatech. Více zde. Jeden den doporučujeme vyrazit na nejvyšší horu Německa, Zugspitze, o které jsme psali speciální článek.

This slideshow requires JavaScript.

Lužická jezera – ráj pro cyklisty i bruslaře

Parádní místo v Německu, kam už léta jezdíme na in-liny. Láká nás specifický ráz místní krajiny, stezky bez turistů a skvělý povrch, na kterém bez problémů ujedete za den desítky kilometrů. Region Laussitzer Seeland, který se nachází hodinku od Drážďan, je unikátní ukázkou, jak se dá z měsíční krajiny poškozené těžbou vytvořit úžasná destinace pro aktivní dovolenou. Hosté se mohou těšit na skvělé koupání, stovky kilometrů kvalitních cyklostezek vhodných i pro bruslaře a rozvinutou infrastrukturu promyšlenou do nejmenšího detailu. Více ve speciálním článku zde. A mrkněte i na krátké video.

Labská stezka

Lákají vás kola? A co takhle několikadenní cyklojízda podél řeky Labe? Já to zkusila s oběma holčičkami už dvakrát. Jednou jsem jela z Prahy do Drážďan (článek zde). Podruhé ze saské Míšně zpět do Čech (článek zde). Pokud by vás lákala cesta až z Hamburku, mrkněte na článek Labská stezka z Hamburku do Hřenska, který nám napsala Iva Endrychová.

This slideshow requires JavaScript.

Itálie

Země, která vás nadchne přátelskou atmosférou, pohodovým přístupem, dobrým jídlem, vínem a nádhernou přírodou. Děti Italové přímo milují, bude se vám tu líbit 🙂 My můžeme konkrétně doporučit (opět včetně tras na konkrétní výlety s dětmi) jezero Lago di Garda. Více informací najdete v článku Lago di Garda s dětmi. Moc se nám líbilo u Lago di Como (více v článku Lago di Como s dětmi).Fanoušci romantických výletů by se mohli začíst do článku Benátky s dětmi.V naší Databázi výletů nejen pro kočárky najdete pár tipů na výlety na Dolomity s dětmi, či ze Sicílie.

Polsko

Ani nevím proč, ale k polské straně Krkonoš jsem byla vždycky skeptická. A neprávem. Prodloužený víkend v Karpaczi byl pro nás velmi milým překvapením. Je tu krásná příroda, vyspělá infrastruktura, spousta vyžití pro děti a výborně tu vaří. My za tři dny stihli jen pár míst, ale určitě se budeme chtít vrátit a zažít víc. Více zde. V naší databázi najdete řadu výletů z různých míst v Polsku: polské Krkonoše, polské Tatry kolem Zakopaného, Góry Stolowe, Kralický Sněžník z polské strany… Mrkněte tady.

Rakousko

Rakouské Korutany

Hory, ledovec, soutěska, kola, vodařina, alpské vysokohorské silničky, zábavní parky – nechte se inspirovat tím, co jsme s dětmi stihli v Korutanech během jednoho jediného týdne. Však mrkněte na celý článek.

Neziderské jezero – Rakousko a Maďarsko s chorvatskou atmosférou

Stovky kilometrů cyklostezek, koupání, drandění na lodičkách, pro rodiče kity, windsurfing a dobré místní víno. Prostě fajn dovolená 🙂 Více zde.

Taurská cyklostezka

Na kole podél řeky Salzach a kolem alpských velikánů. Cestou se můžete kochat úžasnými výhledy na okolní hory, malebnými rakouskými vesničkami i typickými alpskými pastvinami se spoustou krav a řadou kravínů s typickým aroma. Po cestě narazíte i na řadu přírodních a kulturních zajímavostí, vodopády, jezera Pojedete přes Kaprun, nádherné Zell am See, Werfen se světově největší ledovou jeskyní a pevností. A na závěr vás čeká romantický Salzburg. Více o tomto cyklodobrodružství v našem článku nebo sestříhaném videu.

Chorvatsko

Další námi dlouho opomíjená destinace. Vždy vyhrály jiné země v Evropě nebo ve světě. Díky Covidu jsme do Chorvatska zavítali hned třikrát, strávili tu cca 3 měsíce a přesvědčili se, že jsme ho na seznam nezajímavých destinací zařadili neprávem. Když totiž uhnete z turistických resortů, čekají tu na vás úžasné řeky, hory, vodopády i fajn mořské zátočinky bez lidí. A ta příroda! Nikdy jsem naživo neviděla v přírodě mloka, hovnivála, divoké kosatce … A co je na celém Chorvatsku úžasné – během jednoho dne můžete stihnout výlet v horách, koupání v moři i mňamózní mořské plody k večeři. A na závěr nezapomenutelný západ slunce. Tipy, jak se dokonale připravit na dovču v Chorvatsku najdete v článku Aktivní dovolená v Chorvatsku. Speciální článek jsme napsali na téma Plitvická jezera s dětmi. Pokud míříte na sever k městečku Senj, inspirací vám může být i článek Přímořské a historické městečko Senj. Speciální článek jsme věnovali i řece Zrmanja (vodopádky, koupání, vodařina i výlety) – více v článku Slavná řeka z Vinnetoua – Zrmanja. V databázi výletů najdete více než 40 výletů v chorvatské přírodě – mrkněte sem.

This slideshow requires JavaScript.

Pokud hledáte motivaci, tipy a rady, jak to si s dětmi užívat akčních zážitků, mrkněte na naší knížku Akční rodiče od A do Z. Je k dispozici v tištěné verzi nebo jako ebook. Řadu zajímavých informací najdete i v článku Dovolená s dětmi – s úsměvem.

Pokud jen hledáte tip na výlet s dětmi v České republice, nechejte se inspirovat trasami nejen pro kočárky v naší Databázi výletů nejen pro kočárky ;). Tam je inspirace až až (včetně všeho, co jako rodiče potřebujete vědět). Aktuálně tam najdete 500 výletů.

A abyste na tu skvělou dovolenou nikdy nezapomněli, vyzkoušejte naši Kroniku zážitků – online aplikaci na uchovávání vzpomínek. Je to snadný a rychlý způsob, jak nikdy nezapomenout – ideální pro akční rodiče, kteří nemají času nazbyt, ale chtějí jednou dětem ukázat, co s nimi zažili 🙂

Pokud vás zajímá, jak koupit JAKO RODINA levné letenky, mrkněte na článek S dětmi do světa – nákup letenek. Hodně dotazů nám chodí na téma létání s dětmi. Souhrnné informace najdete v článcích Létání v těhotenstvíS miminkem do letadla nebo Létání s dětmi – vlastní zkušenost.

This slideshow requires JavaScript.

Facebookmail

1 komentář u „Dovolená v Evropě s dětmi“

Napsat komentář