Soča a další vodní radovánky

Objevte Slovinsko s dětmi i z „paluby“ lodi. Moře, jezera, termály a smaragdově zbarvené řeky se vám budou líbit.

V předchozích článcích jsem se věnovala hlavně horským velikánům, dnes se přesuneme do nižších nadmořských výšek – ale s adrenalinem a zážitky ani tentokrát šetřit nebudeme.

Soča s dětmi

Začněme tím nejdobrodružnějším – sjížděním řeky Soča, která je právem nazývána jednou z nejkrásnějších řek Evropy. Má nádhernou smaragdovou barvu, protéká krásně zeleným údolím a všude kolem ji stráží více než dvoutisícové vrcholy. Svými peřejemi a soutěskami láká ročně tisíce profi vodáků, ale málokdo ví, že nabízí i úsek, na kterém si ty krásné výhledy mohou přímo z lodi užít i rodiny s dětmi.

Divočina končí v městečku Kobarid a dále se ze Soči stává příjemná řeka bez větších překvapení. Ale musíte nastoupit na správném místě. My udělali tu chybu, že nastoupili u parkoviště pod Napoleonovým mostem, díky čemuž nás za zatáčkou čekali ještě jedny peřejky. Kdybychom jeli jen my s manželem, je to na pohodu – kdybychom se náhodou cvakli, za 50 metrů by nás proud vynesl do mělčiny, kde bychom si tak možná odřeli kolena. Ale s Terezkou jsem se fakt bála a musím říct, že mi to zkazilo celou plavbu, protože jsem ztratila důvěru ve slibovanou klidnou řeku a pořád nervózně čekala, co se objeví za zatáčkou. A ještě jsem si vyslechla, jaká jsem hysterka 🙂

Zpětně ale musím uznat, že ten dolní úsek je opravdu v pohodě a Terezka si to užila. Jeli ho děti na kajacích, vodáci na plastovkách s pejskem na palubě apod.. Jen se neunáhlete s místem startu jako my. Stačí začít o 500 metrů dál a čeká vás bájo vodácký zážitek. Řeka teče, ale pádlovat se i tak docela musí, protože se sem tam ukáže nějaký šutr, řeka hodně meandruje a na mnoha místech bylo (alespoň teď v červenci) dost mělko. V důsledku toho voda nejvíc teče úplně u břehu, kde jsou větve a stromy – i za cenu toho, že budete muset více pádlovat, neriskujte a vezměte to na jistotu více ve středu. Celkově úsek není nijak technicky náročný, ale samozřejmě se hodí, abyste jako rodiče měli s vodařením alespoň pár zkušeností. Lodě si můžete půjčit na místě v rámci mnoha půjčoven, my měli svůj nafukovací mořský kajak. Všichni ale musí platit povolení – na den a osobu to vychází 3 eura (platí i děti).

Moře a romantická jezera

Délka slovinského pobřeží nedosahuje ani 50 kilometrů, ale luxus být z hor za pár hodin u moře je k nezaplacení. Pláže jsou kamenité a často zastavěné, ale moře krásně čisťounké. Z příměstských měst doporučujeme krásný a romantický Piran a na koupání sousední Portorož. Jako u moře si ale budete připadat u řady slovinských jezer. Mezi nejznámější patří Bohinj nebo Bled – nás učarovalo zejména to druhé. Na obou můžete drandit s vlastní loďkou a užívat vodních radovánek.

Termální lázně

Aby toho nebylo málo, Slovinsko se může pochlubit i řadou termálů. My vyzkoušeli termální lázně Ptuj – rozsáhlé aqua centrum s venkovní i krytou alternativou a s řadou bazénů a atrakcí pro děti i dospělé. Ideální je to spojit ubytováním v sousedním kempu, kde máte za 18 euro ubytování včetně neomezeného vstupu do lázní. A do městečka Ptuj jezdí bezplatný autobus nebo si můžete udělat krátkou procházku podél řeky Dravy.

A pokud hledáte tipy a motivaci, jak se vypravit s dětmi na vodu, jak se připravit na takovou cestu, jak se zabalit, na co nezapomenout atd. doporučujeme naši knihu Akční rodiče od A do Z (je k dostání v elektronické i tištěné verzi). Najdete v ní tipy na vybavení, seznamy na efektivní zabalení na cesty, kapitolu zaměřenou na jídlo nebo třeba zdraví na cestách. Informace můžete získat i na našich inspirativních setkáních.

Další články na téma dovolená ve Slovinsku s dětmi:  

This slideshow requires JavaScript.

Facebookmail

1 komentář u „Soča a další vodní radovánky“

Napsat komentář