Lago di Como s dětmi

Tak trošku Lago di Garda, ale menší, klidnější a bez turistů. Ale užijete si tu jak trekování, ferratky, kola i vodní radovánky.

Lago di Como se nachází téměř na hranicích se Švýcarskem, cesta z Prahy sem trvá necelých deset hodin. Zvládnout se dá přes noc, ale můžete si cestou udělat i různé zajímavé zastávky. My se na zpáteční cestě zastavili v Lichtenštejnsku a u Bodamského jezera. Na Vadúz jsme si vyčlenili jedno odpoledne, během kterého stihli krátký výlet k místnímu hradu. U Bodamského jezera jsme byli 2 noci (v Kostnici) a bylo to zklamání. Spousta lidí, stezky a silnice podél jezera se zákazem pro kola, minimum míst ke koupání. Cestu zkuste maximálně zoptimalizovat i vzhledem k dálničním poplatkům. Švýcaři mají například pouze roční kupón za 40 CHF.

Ubytování u Lago di Como

Podél jezera se nachází řada pěkných městeček s širokou nabídkou ubytování. Těžko soudit ceny a obsazenost, my hledali kemp. Na západní straně jezera nám kempy přišly malinkaté, přeplněné nebo nebyly v blízkosti jezera. Nakonec jsme se ubytovali v městečku Dongo v Campingu Panorama hned u vody. Pokud to půjde, udělejte si rezervaci. Pokud budou mít v Panoramě plno, hned vedle jsou další dva pěkné kempy. Kemp není nijak zvlášť babyfriendly nebo super, ale bylo nám tu příjemně. K dispozici je malé hřišťátko, v koupelnách vanička pro děti.

Lago di Como – vodní hrátky

Jezero je čisté, ideální ke koupání, drandění na lodičkách, paddleboardech. Velké pláže tu nečekejte, ale hezká místa s přístupem do vody se tu najít dají. Pláž je kamínková.

Treky s dětmi u Lago di Como

Celé jezero obklopují nádherní velikáni. Hory vidíte ze všech stran, ráno s nimi vstáváte, večer chodíte spát. Nemohli jsme se vynadívat. A když vylezete někam na kopec, je to teprve podívaná.

Výstup pod nejvyšší horu, na vrchol Porta dei Merli

Nejvyšší hora se nachází na severozápadní straně jezera – Monte Legnone (2 609 m n.m.). My bohužel až nahoru nedošli (výstup trvá 3,5 hodiny a s dětmi by to bylo ještě delší), ale to vůbec nevadilo. Na tomhle treku je i cesta opravdový cíl. Pokud se vydáte na podvrchol Porta dei Merli (2124 m n.m.) jako my, užijete si nádherné výhledy na Lago di Como, Lago di Mezzola a okolní kopce. Cestou potkáte kamzíky a sysly, ale téměř žádné turisty. Přitom je to taková krása! Více informací o celém výletu najdete v naší Databázi výletů nejen pro kočárky.

Nádherný okruh k Lago di Trone

Moc pěkný okruh s highlightem v podobě nádherných jezírek. Výlet, na kterém téměř nikoho nepotkáte. Výlet, který není zadarmo, ale na kterém si užijete výhledy, klid a pohodu. Více informací a přesnou trasu najdete v naší Databázi výletů nejen pro kočárky.

Cyklistika s dětmi

Kolem jezera Lago di Como najdete i řadu cyklostezek. Často ale vedou po úzkých silnicích, na výlety s dětmi to moc není. Pokud se do městeček přeci jen vydáte, dávejte pozor na značky. Jsou tu úseky silnic, kam cyklisté nesmí. Viděli jsme i kolaře, kteří dostávali pokutu. Pokud s sebou budete mít kola jako my, doporučujeme popojet autem na severní cíp jezera a odtud vyrazit po krásné cyklostezce kolem jezera Mezzola do městečka Chiavena.

Další tipy a triky

Pokud máte rádi Itálii, určitě mrkněte i na náš článek Itálie s dětmi, který je plný inspirace. Hodně podrobně jsme pro vás zpracovali téma Lago di Garda s dětmi. Fanoušci romantických výletů by se mohli začíst do článku Benátky s dětmi.

Další tipy na cestování s dětmi, kolo s dětmi, turistiku s dětmi atd. najdete v naší knížce Akční rodiče od A do Z, která je k dispozici v tištěné i elektronické verzi.

Kronika zážitků

A abyste na vaši skvělou dovolenou nikdy nezapomněli, vyzkoušejte naši Kroniku zážitků – online aplikaci na uchovávání vzpomínek. Jde o snadný a rychlý způsob, jak nikdy nezapomenout – ideální pro akční rodiče, kteří nemají času nazbyt, ale chtějí jednou dětem ukázat, co s nimi zažili 🙂 Začít můžete kdykoli – v těhotenství, po narození miminka, i když jsou děti starší 🙂 Více informací najdete zde.

Kniha Akční rodiče od A do Z – objednávejte
Facebookmail

3 komentáře u „Lago di Como s dětmi“

Napsat komentář