Dovolená u Balatonu s dětmi

Dnes přinášíme skvělou inspiraci od naší čtenářky Zuzky Reyne – článek plný tipů na dovolenou na Balatonu – akčně a s dětmi 🙂 Aneb do jakých termálních lázní v Maďarsku vyrazit i s malými dětmi, kam na kole a kam na bruslích? Čtěte .. 🙂

Nápad jet k Balatonu mimo letní sezónu jsem měla už dlouho. Lákalo mě navštívit místo, které bylo za minulého režimu č.1, ale nyní je spíše zapovězeno. Každopádně, pokud hledáte místo, kde se dá sport skloubit s výlety, termálními lázněmi a historií, jen můžeme doporučit vyrazit právě sem. Krom toho všeho je to baby friendly lokalita.

Na začátku března tu bylo počasí tak akorát na sport a výlety. Jako bonus bylo všude prázdno. Nevýhodou je, že kempy a bary podél břehu jsou zavřené. Ubytovali jsme se v soukromí ve městě Keszhtely, což je jižní cíp jezera (100 m od pláže a cyklostezky lemující jezero a 5 min od obchodu a čerpací stanice).

Velmi mile nás překvapilo, jak je to tu vše přizpůsobeno dětem všech věkových kategorií. Dětská hřiště i pro nejmenší, zábavné parky, hlavolamy atd.. Aktivní rodiče zase potěší propojení cyklostezkou, která je vhodná pro pěší, inline brusle i kolo. Kolečkové brusle jsme si vyzkoušeli i my. Na většině stezky byl dobrý povrch, ale i tak s sebou mějte raději boty, pokud by bylo třeba jít kousek pěšky.

Co jsme stihli navštívit za týden s půlročním miminkem

Zámek Helikon (zámeček Festeticsů) Keszhtely – cca 3 km pěšky po cyklostezce, která je vhodná i pro pěší podél jezera. Na prohlídku můžete jít i s malým miminkem – kočárek si necháte u hlídané šatny a vyrazíte s nosítkem, délka cca 45 min. Zámek lemuje krásný menší park a za návštěvu stojí i muzeum kočárů. Více informací ZDE.

Jezerní jeskyně Tapolca – 25km od Keszhtely. Unikátní jezerní komplex uprostřed města. První část prohlídky je v interaktivním muzeu a v druhé části se dostanete do jezerní jeskyně. Posadí vás do pramice a sami se plavíte uličkami. Je tam max metr vody a mají to krásně nasvícené. Celková délka prohlídky cca 1 hodina. Kočárek raději nechte v autě a vezměte nosítko. Více informací ZDE.

Termální lázně Zalakaros – cca 25 km od Keszhtely. Tyto lázně nás naprosto uchvátily. Užili jsme si to naplno i s naším prckem, do termálních koupelí jsme se střídali. Najdete tu termální koupele (přístupně pro děti od 14 let), zážitkový bazén s venkovním vyžitím, perlička a vířivka. Dětské centrum, tobogány, brouzdaliště i pro ty nejmenší. Sauna, solná jeskyně (i s alternativou pro děti), dětské hřiště v solné jeskyni hned vedle dětské sauny. Co je úplně top, je, že všude dojedete s kočárkem, invalidním vozíkem. Více informací ZDE.

Termální lázně Kehida – cca 18km autem. Tyto lázně jsou o dost menší než Zalakaros, není tam tolik atrakcí, jsou spíše klidnější a vybavení je modernější. Zázemí pro nejmenší miminka je zde lepší, máte dokonce jednu velkou vyhřívanou místnost s lehátky pro dospěláky a herničkou a dokonce i postýlkami pro děti. Bezbariérovost je už horší – s kočárkem se už všude nedostanete, jsou tam dost schody. Více informací ZDE.

Tihanycca 40km výběžek uprostřed jezera připomínající poloostrov se přezdívá „maďarská Provence“. Všude tu totiž roste nádherná fialová levandule s příznivými léčivými účinky. Celému poloostrovu dominují dvě štíhlé vysoké bílé věže zdejšího barokního opatského kostela a v letních měsících se snadno dostanete na jižní břeh. Je tu v provozu přívoz i pro osobní auta.

Inline / cyklovýlet Keszhtely – Balatongyörök – krásné molo, spousta hřišť, Muzeum Afriky a úžasné výhledy. Jeli jsme tuto trasu na inline bruslích od pláže Keszhtely až k muzeu Afriky Balatongyorok. Jsou tam místa, která jsou hůře sjízdná, ale obecně příjemná stezka. Na cestě navštivte kostel, kam se dostanete pěšky (cesta je prudší, ale s dali jsme to s kočárkem také). Neminete ho, protože je u toho příjemné odpočívadlo. Trasu najdete v naší Databázi výletů nejen pro kočárky 🙂

Hrad Sümeg – cca 20km po cestě zpět do CZ. Impozantní hrad Sümeg je největší turistickou atrakcí této oblasti. Zřícenina hradu se tyčí na vápencovém vrchu ve výšce 270 mn.m. Hrad má tvar nepravidelného mnohoúhelníku. První písemné zmínky o něm o pocházejí z roku 1318.

Další místa v okolí

Eko-Dobrodružný Park Gyenesdiás – 3 km od Keszhtely, pohodlně tam dojedete / dojdete po cyklostezce, ale hned u parku je i vlaková zastávka. Více informací ZDE.

Dino park Rezi – 10 km od Keszhtely, lze dojet autem, na kole, více informací ZDE.

Zážitkový park Zobori – 24km od Keszhtely. Více informací ZDE.

Více typů na výlety – https://www.wellnesstips.cz/balaton/turisticke-zajimavosti/.

This slideshow requires JavaScript.

 

Facebookmail

3 komentáře u „Dovolená u Balatonu s dětmi“

Napsat komentář