Velká cesta – inspirace pro děti i dospělé

Co všechno se dá s dětmi (se čtyřmi dětmi) zažít, procestovat a zvládnout? Jak je naučit vážit si přírody kolem nás, jak ji chránit a hlavně proč. Jak už i ti nejmenší mohou začít vnímat svět nejen konzumníma očima.

Kniha Velká cesta vás zavede do Grónska, do Alp, do JARu a do Albánie. Přináší zážitky z cest, pocity dětí i rodičů, ale také zajímavosti ze světa ochrany životního prostředí – jednoduše, pohledem dvanáctileté Pauly. Při jejich putování totiž na vlastní kůži zažívají tvrdé důsledky globálního oteplování a hledají odpovědi na to, proč se to tak všechno děje, co to pro obyvatele jednotlivých částí světa znamená, a jak tomu alespoň částečně předcházet – jako společnost, jako rodina, jako jedinec.

Knížka není psaná nijak propagandisticky. Je psaná srdcem a pohledem mladé slečny z Německa, která díky rodičům procestovala velký kus světa a s otevřenýma očima sledovala, jak se kde lidé a její kamarádi mají, co je trápí a proč. Jakým problémům čelí obyvatelé Arktidy, Alp, Albánie nebo Jižní Afriky. Jaké všechny důsledky mají tající ledovce nebo třeba nekonečné sucho.

V knížce najdete i řadu tipů, co změnit u sebe. Jak malými krůčky přispět k velké věci. Knížka je ale plná i řady zajímavostí. Napadlo by vás třeba přidělat ke sportovnímu kočárku prkno na kolečkách a proměnit jej v koloběžko-kočár? Víte, jak je možné, že i v Grónsku uschne mokré prádlo venku na šňůře? Tušíte, proč se ledovce přikrývají bílou látkou? Znáte pojem teploměr Alp? Víte, proč Číňané opylovávají květiny ručně?

To všechno a k tomu navíc nádherné fotky z cest v knížce Velká cesta. Kniha je určená hlavně pro mladé čtenáře od deseti let, ale i mě jako dospěláka strašně moc bavila. A věřím, že s přítomností rodičů osloví i menší děti. Našim malým holčičkám se moc líbilo vyprávění o tom, co je na všech těch krásných fotkách, co tam děti dělají, kde jsou, jaká pozorují zvířátka apod.

Pokud tedy hledáte inspiraci od jedné super akční rodiny, která se čtyřmi dětmi objevuje svět a snaží se ho chránit, můžu Velkou cestu jenom doporučit.

Facebookmail

Napsat komentář