Doma s dětmi – tipy na zajímavé aktivity

Akční doma aneb máme pro vás sadu tipů na zajímavé hry a aktivity pro děti v domácím prostředí.. Aktivity pro nejmenší i větší rošťáky. Vše záleží jenom na tom, do jaké míry jim budete pomáhat a do jaké míry necháte „práci“ na nich. Na většinu činností vám postačí věci z běžné domácnosti, obaly, které byste jinak vyhodili, a k tomu lepidlo, tavná pistole, barvičky, fixy a pastelky. Na některé bude potřeba speciální materiál, nikdy ale drahé jednorázové hračky z hračkářství. Jako ochranný materiál na stůl použijte třeba staré papírové tašky. Seznam  tipů budeme průběžně aktualizovat. Tak hurá do toho a příjemnou zábavu.

Stanové městečko pro zvířátka

Zbyl vám papírový karton? Vyrobte z něj během chvilky stany pro zvířátka, pro panenky. Nejprve děti zaměstnejte malováním, výzdobou stanů, pak všechny ubytujte,  nakreslete piknikové deky. Nezapomeňte na ohniště 😉

This slideshow requires JavaScript.

Obkreslete svá dítka na papírovou tašku

Už samotné obkreslování je zábava. Z jedné strany pak nakreslete dětem základní lidské orgány,  nechejte jim je vybarvit, povídejte si, co a proč. Mladším nakreslete malé detaily na vybarvování. Na druhou stranu pak nalepte oblečky ze starých triček nebo látek.  Super aktivita na celé dopoledne.

This slideshow requires JavaScript.

Domácí hra na rybáře

Voda, magnetky, lodičky. Aktivita za kačku. A to doslova. Stačí přilepit tavnou pistolí korunu do víčka třeba od mléka a rybičky jsou na světě. Dejte je do lavoru s vodou a pokud je chcete mít nad hladinou, využijte vodolapky jako lodičky. Prut vytvoříte z tlusté špejle, kousku provázku a magnetu. Do víček můžete přitavit i kancelářskou sponku, spínací špendlík nebo magnet … Ale korunová mince se mi osvědčila nejvíc, ostatní padalo. A pak už hurá lovit kapry, sumce a štiky (permanentní fixou je můžete na víčka i namalovat). Jen počítejte s tím, že nezůstane jen u rybaření, začnou se koupat hračky a bude nejspíš třeba něco na převlečení. Ale o zábavu postaráno.

This slideshow requires JavaScript.

Výroba šumivých tablet do koupele

Úžasná aktivita pro vědátory a milovníky pokusů. Hnětení „těsta“, bábovičky doma na prkýnku a následné koupání se šumivými tabletami nebo pozorování v misce u stolu. Přitom stačí jedlá soda, škrob, kyselina citronová, vonný olejíček a troška oleje. Za inspiraci moc děkuji knížce Zkuste to doma sami, kde je spousta další inspirace. Na vyklapování se nám nejvíc osvědčila odměrka na panáky (konečně našla zase uplatnění), formička na vosí hnízda a nebo odměrka od dětských sirupů.

This slideshow requires JavaScript.

Bonbónová duha

Nechte děti vyskládat bonbónky (dopočuji Skittlez) kolem dokola do mističky nebo talířku s rovným dnem. Poté je nechte nalít do misky vodu (aby byly bonbóny pod vodou). A pak už jen sledujte, jaká krásná duha se vytvoří. Poté dejte dětem párátko nebo špejli, mohou barvy různě mísit. A na závěr mohou ochutnat zbylé bonbóny bez barviv lžičkou vylovit a nějaký případně ochutnat. Bonbóny se dají skládat do různých tvarů. Naučte děti kruh, čáru, trojúhelník.. Vše vytváří krásné malby.

This slideshow requires JavaScript.

Zasaďte si panáčka

Stačí trocha velikonočního osení / pšenice, trocha hlíny a barevný kelímek. Nejprve namalujte obličej, pak nechte děti naplnit kelímek hlínou, zasejte semínka a zalejte. Po třech dnech začnou růst první stébla. Holky je zalévají, večer jim zpívají, pravidelně zastřihují a dělají mašle.

This slideshow requires JavaScript.

 

Rouška podle dětských představ

Nechtějí vaše děti nosit roušky? Zapojte je do výroby. Nechte jim namalovat látku, ze které roušku ušijete. Stačí fixy na textil a o zábavu i úspěch roušky je postaráno 😉

This slideshow requires JavaScript.

Domácí stanování

Stačí deka, provázek, židle, cokoli na podložení. Dovnitř dejte polštářky, plyšáky a hlavně si nezapomeňte čelovku. Zábava, která děti bude bavit minimálně celé odpoledne.

This slideshow requires JavaScript.

Roličky z toaleťáku na milión způsobů

Další věc, kterou zásadně nevyhazuji. Roličky jsou opravdu vděčným materiálem, který poslouží na řadu činností. Dá se nich vyrobit tunel, garáž pro auta, trubka na posílání kuliček, ale i nespočet postaviček, zvířátek.

This slideshow requires JavaScript.

Panenky z lžiček

Krasavice, které zvládnete vyrobit během pár minut. Stačí papír od bonbónů, stará plastová lžička, zbytek mašle a fixa. A na připevnění „vlásků“ žvýkačka – my použili tu z papírnictví 😉 ale úsporám se meze  nekladou 😉

This slideshow requires JavaScript.

Domácí nanuky nebo medvídci

Kuchyně sama o sobě nabízí řadu aktivit, kde můžete děti zaměstnat na nespočet hodin. Míchání, vážení, hnětení … ochutnávání. Speciální kapitolou jsou domácí nanuky (smíchám kokosové mléko, zmrzlé nebo čerstvé ovoce a banán – vše rozmixuji a plníme do nanukových tvořítek) a gumoví medvícci (domácí fresh, voda, želatina / agar, med / cukr – smíchat podle návodu a injekční stříkačkou plnit do tvořítek). Doporučuji vyzkoušet.

This slideshow requires JavaScript.

Interaktivní tunel

Tip, jak využít velkou krabici a podpořit dětskou představivost, motoriku a logické myšlení. Tvorbu tunelu už vyžaduje trošku zručnosti a hlavně času. Ale výsledek stojí za to. Více informací ve speciálním článku.

This slideshow requires JavaScript.

 

Facebookmail

Napsat komentář