Noc na Milešovce

Přenocování ve Veberově nouzovně na Milešovce … v září a s dětmi.

Na Milešovku, královnu Českého středohoří, vede hned několik tras. Všechny máme popsané i v naší Databázi výletů nejen pro kočárky. Mrkněte na vylety.akcnirodice.cz. Výhledy jsou parádní a výlet stojí určitě za to.

My už tu byli i s dětmi mnohokrát, tentokrát jsme se tu ale chtěly i probudit. Pro cestu nahoru jsme si vybraly trasu z Bílky, která je nejkratší. Šly jsme už za tmy, protože sobota patřila narozeninové oslavě kamarádů ze školky a na startu jsme byly až před sedmou hodinou. Výstup nám zabral i s holčičkami přibližně hodinu a půl.

V útulně byla už parta kamarádů, volná byla pouze jedna postel. Vešly bychom se, případně bychom si lehly na zem, místa tu je dost. Ale i tentokrát se nám potvrdilo, že do hor chodí fajn lidi a vše je o domluvě. A díky tomu, že byla ještě otevřená místní restaurace, bylo možné to probrat i u něčeho dobrého k pití. A všichni jsme se nakonec bez problémů vešli a vyspali.

Mno, vyspali. Útulna je zděná, ale u dveří a oken jsou malé mezírky, kterými při větším větru fučí dovnitř. A že během té naší noci fučelo.. Venku byly ráno 4°C, v noci nevím. Vítr se pohyboval okolo 8 metrů za sekundu. Ve spacáčku bylo teplo, ale celou noc jsem byla vzhůru a kontrolovala holčičky, jestli jsou poctivě ve spacáku.

A tím se dostávám k doporučené výbavě. V létě to až tak řešit nemusíte, ale během chladnějších měsíců a hlavně když fičí, doporučuji opravdu teplý spacák. Zvažte karimatky nebo piknikovou deku. Na hlavu se hodí čepice nebo kukla, na tělo termo prádlo nebo merino a ještě jedna vrstva. Ráno bodne teplý čaj.

Ve Veberově nouzovně najdete 2 palandy, když se spojí, vejde se na každé patro bez problémů 5 až 6 lidí. Spát se dá případně i na zemi. Součástí je stoleček s lavičkami. Z útulny je pěkný výhled ven. Za výhledy na České středohoří ale musíte ven.

Noc v útulně se nedá nijak rezervovat. Vždy je potřeba počítat s tím, že se může stát, že bude opravdu plno, a dojde na plán B. Půjdete-li s dětmi, i ony by měly vědět, jaká je situace a že se může stát, že se budete muset vrátit. Útulnu je ráno potřeba uklidit a vyrazit zase na cesty.

A když už něco takového podniknete, nezapomeňte si to někam uložit, poznamenat. Zážitky totiž brzy přebije něco nového. Pomoci vám může naše Kronika zážitků. Tvoří se online, z mobilu. Je to rychlé, k dispozici je řada šablon. Výsledek vám vždy přijde obratem do emailu a vzpomínku si můžete založit do našeho nebo vašeho šanonu.

Mrknout můžete i na naše krátké video. Najdete ho na YouTube, Facebooku nebo Instagramu.

Z dalších útulen jsme prošli například tyto:

  • Útulna Strakovský rybník – nádherná nová útulna kousek od Domažlic. Mrkněte sem.
  • Parádní útulna Šugarská duliba v chorvatském Velebitu. Kuk sem.
  • Útulna Rossijevo na vyhlášené Premužicově stezce. Více informací zde.
  • Útulna Crnopac v Chorvatsku. Více infrormací tady.

This slideshow requires JavaScript.

Facebookmail

Napsat komentář