Premužicova stezka a noc v útulně Rossijevo

Jedna z nejkrásnějších horský tras v Chorvatsku – Premužic trail (Premužićeva staza / Premužickova stezka) a noc v romantické útulně Rossijevo skloniště. Dvoudenní trek jsme zvládli i s dětmi a vzpomínáme na něj i 2 roky poté. Však mrkněte, je to tam krásné.

Premužicova stezka se nachází v chorvatském národním parku Severní Velebit. Stezka má téměř 60 kilometrů a vede po parádním kamenitém chodníčku vytesaném do exponovaných vápencových skal. Cesta není nijak náročná, zvládnou ji i děti. Ale je třeba dbát opatrnosti, protože v některých pasážích potkáte maličko exponovanější místa, přičemž u „chodníku“ není žádné zábradlí a srázy jsou opravdu hluboké. Při dodržování určitých pravidel bezpečnosti se ale není čeho bát, ani s dětmi. Chodník je cca metr široký. I já, která se normálně bojí výšek to bez problémů zvládla.

Stezku lze pojmout jako několikadenní hřebenovku nebo si sem zajít jen na jednodenní výlet. My jsme zvolili kombinaci. První den jsme vylezli na místní dominantu, vrchol Zavižan, 1676 m n.m., (více info zde) a po Premužic trail došli do útulnu Rossijevo skloniště. Tady jsme přespali do druhého dne a ráno vyrazili zpět k autu. Trasu našeho výletu najdete v databázi výletů: kuk sem. A mrkněte také na krátké video.

This slideshow requires JavaScript.

Rossijevo skloniště

Romantická dvoupatrová útulna s kamínky, venkovním posezením a kadibudkou. Uvnitř se vyspí cca 8 lidí. Místo je to nádherné, zasazené do božské prostředí velebitských skal. Uvidíte odsud krásný západ slunce. Jen pozor na to, že i v parných dnech tu je po západu sluníčka poměrně chladno. A druhé mínus , bydlí tu dvě malé veverkomyši. Malinkatá, na první pohled roztomilá stvoření, která v noci ale pěkně řádí.  Nic neudělají, jen pozor na volně položené jídlo. V útulně jsme byli první týden v červenci, ve všední den a na místě byli ještě dva další turisté. Stejně jako u ostatních útulen, i tady platí, že se nic neplatí, nelze udělat rezervace a chaloupku byste měli nechat v ještě lepším stavu, než jste ji našli.

This slideshow requires JavaScript.

Příjezdová cesta a parkování

Auto zaparkujte na velkém parkovišti nedaleko horské chaty Dóm Zavižan. Parkovné se neplatí, ale počítejte s povinným vstupem do národního parku.

Další tipy na akční výlety z Chorvatska najdete v našem článku Aktivní dovolená v Chorvatsku 🙂 A abyste na tohle skvělé místo nikdy nezapomněli, vyzkoušejte naši Kroniku zážitků – online aplikaci na uchovávání vzpomínek. Je to snadný a rychlý způsob, jak nikdy nezapomenout – ideální pro akční rodiče, kteří nemají času nazbyt, ale chtějí jednou dětem ukázat, co s nimi zažili 🙂

Pokud hledáte motivaci, tipy a rady, jak to si s dětmi užívat akčních zážitků, mrkněte na naší knížku Akční rodiče od A do Z. Je k dispozici v tištěné verzi nebo jako ebook. Řadu zajímavých informací najdete i v článku Dovolená s dětmi – s úsměvem.

This slideshow requires JavaScript.

Facebookmail

Napsat komentář