Noc v útulně Crnopac a okolí

Planiarsko skloniště Crnopac je romantická útulna v okrajové části chorvatského pohoří Velebit. Jen kousíček od ní najdete (prý) nádhernou ferratu Malého prince (Staza Mali Princ). A můžete odsud během jednoho dne vystoupat na vrchol Crnopac, ze kterého jsou báječné výhledy.Celá oblast kolem útulny Crnopac je místo, které nás hodně lákalo, ale nebylo o něm moc dostupných informací. Tak jsme si řekli, že to zkusíme a nyní se pokusíme předat naši zkušenost dále. Inspiraci najdete i v našem článku Aktivní dovolená v Chorvatsku – tipy, co navštívit.

Planiarsko Sklonište Crnopac

Romantická útulna uprostřed bílých sklal. Jsou tu dvě palandy. Postele jsou ale široké, vyspí se na nich 2 lidi, když by bylo potřeba a sešlo se tu více lidí. Součástí je stoleček, kamna (před rokem nefungovala kvůli nefunkčnímu komínu). Venku najdete terásku s lavičkami a přírodní sprchu. K útulně dojdete po značené značce přímo od hlavní silnice. Pokud půjdete s dětmi a budete si chtít cestu zkrátit, mrkněte na naši trasu v naší databázi výletů nejen pro kočárky. Cestou vás budou provázet dřevěná zvířátka 🙂 V útulně platí standardní pravidla – vše je zdarma, ubytování se nedá rezervovat. Kdo dříve přijde, ten může přespat. Chatičku byste měli vždy uklidit a nechat ji ideálně v ještě lepším stavu, než jste ji našli.

This slideshow requires JavaScript.

Útulna se nachází opravdu v krásném prostředí. Stačí jen vystrčit nos a jste uprostřed krásných bílých skal. Největším lákadlem je stezka Malého prince (Staza Mali Princ). Cesta se dá projít bez jištění, ale je značená jako ferata. A je to opravdu krásné. Proplétáte se mezi skalami, najdete tu všemožná zákoutí, můžete vylézt na vrchol z některých skalek a rozhlédnout se do okolí. My si na stezku s dětmi netroufli (holkám byly 2 a 4 roky), ale určitě se sem vrátíme.

Dalším lákadlem je vrchol Crnopac (1404 m n.m.). Cesta k němu je poměrně dlouhá a není vůbec zadarmo. Čeká vás nemalé převýšení a pro výstup budete potřebovat už i ruce. Na druhou stranu, i cesta je na tomto výletě cíl. Špičaté bílé skály a výhledy jsou nezapomenutelné a stojí za to. My jsme cestu zkusili, protože jsme nenašli žádné bližší informace, ale otočili jsme se cca u vrcholku Mali bat. V horách jsme byli úplně sami – až na další českou rodinku s podobně starými dětmi, která to šla také zkusit, ale otočila to na stejném místě jako my). Dále už to bylo lezení a měli jsme s dětmi strach.

This slideshow requires JavaScript.

Zapomímáne své zážitky? Tvořte si s námi Kroniku zážitků. Náš on-line nástroj vám pomůže zaznamenávat jen to, co nechcete zapomenout. Nepotřebujete knihu, ve které je polovina listů pro vaše potřeby zbytečná. Vše je online. Každý zážitek si zvládnete uložit během tří minut. Včetně trasy, emocí, počasí i skvělých hlášek. Mrkněte na KRONIKU ZÁŽITKŮ.

Facebookmail

Napsat komentář