Zdravé a chutné jídlo a káva na cestách

Na přání jsme sepsali pár triků, na které spoléháme v oblasti energie sbalené na cesty. Jaké si dopřáváme svačinky, jak řešíme obědy a večeře, jaké máme fígle na dobrou kávu. Dobré jídlo je totiž na cestách daleko důležitější než v pohodlí domova. Pojďme si projít naše tipy na zavařování jídel ale i desertů, na jídlo do batohu na zádech, na nejlepší kávu u stanu, na ekologický gril či jiné vychytávky do přespolní kuchyně. Článek je dlouhý, ale plný tipů a návodných obrázků 😉

Akční s chutí

Hned na začátku je ale důležité zmínit, že nejsme zastánci toho, že všechno jídlo vozíme s sebou a nosíme na zádech. Jednak šetříme místo v autě a síly, druhak se vždy snažíme podpořit místní, kteří v dané oblasti žijí, a ochutnat lokální speciality. Výrobky z farmy, od místních zelinářů, vinařů, pekařů i dobroty v restauracích – to všechno rádi zkoušíme a rádi za to zaplatíme. Ti lidé si to totiž za to, že kolem nich proudí turisté, zaslouží. Na druhou stranu, když cestujete s dětmi, nechcete být třikrát denně v restauraci. Co si budeme povídat, nervy máme všichni jen jedny a večeře uvařená třeba u stanu je ve finále mnohem větší pohoda a pro děti zážitek.

Stejně tak doporučujeme na maximum využívat darů přírody, která sama o sobě nabízí nespočet dobrot, které potěší chuťové pohárky, zaženou hlad, ale i posílí imunitu. Každého napadnou houby, maliny, ostružiny či borůvky. Ale ono toho na českých loukách roste mnohem víc. Na jaře najdete medvědí česnek, čerstvé lístky pampelišky či česnáček – bylinky ideální třeba na tvarohovou pomazánku. Na osvěžení jsou dobré mladé výhonky modřínu. U potůčků narazíte na mátu vodní, ideální na osvěžující nápoj. Na podzim si stačí natrhat pár šípků a základ úžasného čaje je na světě.

This slideshow requires JavaScript.

Univerzální svačinka nebo večeře ale neexistuje

Při plánování vždy myslete na to, zda pojede autem nebo jídlo ponesete na zádech nebo na nosiči kola. Berte v úvahu aktuální počasí, možnosti skladování a délku výletu. Vždy plánujte tak, aby se jídlo nezkazilo. Já třeba nedám dopustit na nožík a čerstvě nakrájenou zeleninu nebo ovoce.

Dobroty pro nejmenší

Pro nejmenší cestovatele (kteří už nejsou závislí na mlíčku), zabalte na dovolenou oblíbené masozeleninové příkrmy. V zimě vydrží bez problémů jeden den. Na delší dobu nebo na letní dny je zavařte. Alternativou jsou kupované skleničky nebo masozeleninové kapsičky do ručičky. Co se týče ohřátí, požádat o teplou vodu můžete v restauraci, na recepci kempu / hotelu, ale dá se přibalit i horká voda v termosce, využít rozehřátý motor auta nebo ohýnek při táboráku. Vhodné jsou i ovocné přesnídávky, a to ať ty domácí (zavařené a podávané na lžičku nebo plněné do recyklovatelných plnicích kapsiček) nebo kupované.

This slideshow requires JavaScript.

Zavařená jídla – postup a tipy

Cestujete-li autem nebo míříte na delší dovolenou, zabalte si oblíbené zavařené jídlo a na místě jen ohřívejte, přidělejte přílohu. Je to úžasný způsob, jak si pochutnat bez nutnosti vařit, táhnout nespočet tašek plných surovin a vlastnit cestovní ledničku. Zavařit můžete doslova cokoli. Vše doporučuji na konci hodně zredukovat, voda se dá přidat vždycky. Jen pozor na hygienu při zavírání víček. Sklenice i víčka by měly být opravdu čisté, jídlo do sklenic plníme horké a hned uzavřeme. Následně vložíme do hrnce (na dno dejte utěrku – tip od naší babičky), do dvou třetin naplňte vodou a vařte pod pokličkou hodinu. Využít můžete i troubu v kombinaci s pekáčkem s vodou. My si nyní navařili ptáčky, rajskou, guláš, pomalu pečené hovězí a vepřové maso, kuřecí v mrkvi, vepřové s fazolkami, omáčku na špagety a játra a svařené zahradní ovoce. Kreativitě se ale meze nekladou – já vycházela z toho, co dům dal a rozbitý mrazák vyplivnul 🙂 Protože jsem vše vařila téměř během jednoho odpoledne, vařila jsem v hrncích, ale zároveň pekla v pečících pytlících v troubě. Je to rychlé, bez nádobí a jídlo je opravdu dobré. Celkově to byl dobrý multitasking, ale ten výsledek je super.

This slideshow requires JavaScript.

Zavařená bublanina, nákypy či jiné deserty

Kromě zavařených hotových jídel můžete zavařovat i sladké dobroty. Oblíbenou bábovku, bublaninu, perník … těsto nalijte do zavařovací sklenice (pozor, naplňte jen do půlky – buchta vyroste) a dejte standardně péct. Pokud plánujete s pojídáním vydržet déle než dva týdny, následně ještě zavařte. Inspiraci mám z knížky Zkuste to doma sami, edice kuchyně. Je tam i spousta dalších tipů. Já takto teď pekla a na prázdniny si připravila rýžový nákyp s broskvemi a malinovou a třešňovou bublaninu. Často takto využiju i zbytek těsta, který se mi nevejde do muffinové formy. Skleničky se totiž hodí nejen na dovču ale i na chvíle, kdy mě honí mlsná a není nic napečeno.

This slideshow requires JavaScript.

Jídlo ve chvílích, kdy je cílem co nejlehčí batoh

Nemáte-li k dispozici auto a vše ponesete na zádech, skleničky nechejte doma. Dobře poslouží sušené ovoce, sušené maso (zkoušeli jsme i domácí), oříšky. Na svačinky bodnou domácí sušenky (máme rádi třeba mrkvové), semínkovo-sýrové krekry, tyčinky, ovocné kapsičky a pro nás dospěláky sem tam nějaká sůša 😊 Jako hlavní jídlo doporučujeme dobroty od Adventure menu. Jde o jídlo bez konzervantů vhodné i pro děti. Je skladné (nově mají i sušené varianty), zdravé a velmi snadné na přípravu. Ohřát se dá během pár minut v ešusu s vodou, v mikrovlnce .. My ho na cestách ohříváme ve speciálním ohřevném pytlíku (už několik let používáme jeden). Více informací najdete v našem článku Teplé jídlo na cestách bez vařiče i elektřiny.

This slideshow requires JavaScript.

Dobrá káva na cestách

Pokud jste závisláci na dobré kávě jako já a nechcete se smířit s turkem z Jihlavanky v ešusu, mám pro vás několik vychytávek. Z Asie jsem si přivezla hrneček na přípravu vietnamské kávy – funguje na principu překapávané kávy a udrží si krásné aroma. Hrneček koupíte ve vietnamských večerkách, tržnicích. Druhou možností je balená filtrovaná káva s opravdu dobrým obsahem od české firmy Káva do kapsy. Jde o čerstvě namletou kávu dle vašeho výběru dodávanou s vtipným filtrem na překap. Mno a jako alternativu doporučuji zabalit i Reishi v kávě. Zkouším zatím pár dní jako zdravější alternativu k běžné kávě a je to fajn nakopávač. A určitě si občas dopřejte i místní kávičky – ta atmosféra za to stojí 😉

This slideshow requires JavaScript.

Vychytávky do přespolní kuchyně

  • Dobrý nožík – na kratší výlety se hodí běžná rybička, na delší výpravy už nějaký promyšlený multitool, se kterým vás nic nezaskočí. My používáme Leatherman.
  • Skládací silikonové nádobí a příbory. Dokonalý nápad, jak se najíst jako lidi a šetřit místo v batohu nebo autě. Matadorem je asi nejvíc značka Sea to summit. Více zde.
  • Kvalitní termoska. Tady nedám dopustit na zázrak od Klean Kanteen, která drží požadovanou teplotu 24 hodin, vydrží v ní led a nepohlcuje pachy. Večer si do mi můžete natočit ke stanu chlazené bílé víno nebo pivečko, během dne skladovat osvěžující vodu na výlet nebo studené mléko pro děti.
  • Termohrnek – doplněk, který se hodí na kávu vlastní přípravy i na tu nakupovanou verzi – káva z hrnečku chutná alespoň mě trošku víc než plastový kelímek a ještě malinko ulehčíte životnímu prostředí.
  • Ekologický jednorázový gril Casus, ze kterého vám nezbyde ani troška  odpadu. Až tedy na množství plastových obalů, ve kterých nakoupíte suroviny na večeři. Více v článku Grilování s ohledem na přírodu.
  • Chladící taška nebo lednička do zapalování – s tím zatím nemáme zkušenosti, zatím jsme vždy cestování zvládli bez nich. Ale budeme rádi za tipy 😉

This slideshow requires JavaScript.

Inspirativní knížky

  • Outdoorová kuchařka od Petry Pospěchové, která je důkazem toho, že i v ešusu se dají na cestách vykouzlit neuvěřitelné dobroty, jež dodají sílu každému turistovi.
  • Sada knih Zkuste to doma sami.
  • Svačinková bichle – soubor receptů na energeticky vyvážené, ale zároveň moc dobré, svačinky pro děti i dospělé, a to na celý rok. Více v článku Jídlo na cesty – zdravě, rychle, skladně.
Facebookmail

1 komentář u “Zdravé a chutné jídlo a káva na cestách

Napsat komentář