Tipy, jak posílit imunitu

Jak být akční bez nemoci a vyhnout se bacilům a virózám, kterým letošní zimní počasí opravdu svědčí, a šíří se tak ze všech koutů. Popravdě řečeno, také nemáme jednoznačný recept a pořád se trápíme s nějakým kašlíkem nebo rýmou. Ale máme pár vychytávek, které nás, myslím, drží docela nad vodou… Třeba pomohou i vám, protože mnohem větší riziko než Coronavirus je normální chřipka 😉  

Pravidelná dávka vitaminu C

Děláme si domácí freshíky (dají se využít i na domácí želé medvídky), vaříme čaj z domácích sušených šípků, baštíme pomeranče, mandarinky a jablka, jak jen to jde. Zkuste třeba šípkový svařák – rozmixované sušené šípky, kousky čerstvých jablek a pomeranče s pár kousky hřebíčku a skořice zalijte vařící vodou, nechte přes noc louhovat. Ráno přihřejte, nevařte. Oslaďte medem, dochuťte citronem nebo šťávou z pomeranče.

Česnek, cibule, anýz, tymián, rýmovník, heřmánek, zázvor a Vincentka

Vždy se snažíme sáhnout po něčem přírodním, než vytáhneme lékárničku. Česneková pomazánka, cibulový sirup na kašel (nastrouhanou cibuli zakápněte několika lžícemi medu a počkejte pár hodin), na noc cibule do ponožek, domácí mast z anýzu a tymiánu proti kašli a rýmě (vyráběla jsem podle knížky z edice Zkuste to doma sami). Vincentku stříkáme holkám do nosu, já ji inhaluji, piju a osvědčila se mi horká koupel s půl lahví Vincentky. Pro děti i dospělé jsou super vincentkové pastilky. Heřmánek je skvělý na inhalaci a čaje, rýmovník stačí jen tak přiložit pod nos. Domácí zázvorový sirup (svařím zázvor s cukrem a vodou a přidám vymačkané citróny) obzvláštní nejeden čaj a pročistí parádně krk. Pro holky se nám osvědčila lízátka Junior-angin z islandského lišejníku – jsou chuťově dobrá a pomáhají při bolesti v krku.

This slideshow requires JavaScript.

K doktoru jen v akutním případě

Máme úžasného pediatra, se kterým vše konzultujeme přes e-mail nebo telefon. Nahrávka kašle, fotka vyrážky, popis situace. To vše stačí pro úvodní konzultaci, často k určení diagnózy a poslání e-receptu. Přímo do ordinace chodíme pouze ve výjimečných případech, když je třeba důkladnější vyšetření, poslech apod. Nikdy jsme tak ani nečekali. Na očkování a konzultace chodíme v blocích určených pro zdravé pacienty.

Vitamíny jako doplněk stravy

I když se snažíme o pestrou čerstvou stravu, každý máme své vitaminové doplňky. My s manželem zobeme Hlívu s rakytníkovým olejem a holky Baby Imun sirup s hlívou a rakytníkem (možná znáte pod názvem Hlíváček) a želatinové Rakytníčky. Soubor těchto tří výrobků baštíme od Vánoc a musím zaklepat, že zatím fakt dobrý. Hodně se nám osvědčil i rybí tuk Möller´s – měl by také podporovat imunitu + vidíme viditelné zlepšení u Terezčiných růstových bolestí nožiček a také se zažíváním.

Saunování

Saunování je na imunitu top aktivita. My máme to štěstí, že nám Ježíšek před pár lety donesl infrasaunu. Jak jen to jde, zalezeme do teplíčka. Zejména s dětmi, kdy se jen tak nevykopeme z domu, je to vybavení domácnosti k nezaplacení. Žere prý stejně tolik, co žehlička. A holky už si také začínají zvykat 🙂

Pravidelná návštěva solné jeskyně

Když jsme v Praze, snažíme se jednou týdně navštívit solnou jeskyni. Působí pozitivně na pročištění dýchacích cest a je dobrou prevencí proti nepříjemným virózám, kožním problémům apod. a hlavně je tu spoustu hraček a holky celou hodinu berou jako hru, ne terapii. Více o té, kam chodíme my, najdete v článku Sůl nad zlato aneb trošku jiná hernička.

Pobyt na čerstvém vzduchu

Čerstvý vzduch je všelék a dokonale působí na posilování imunitního systému. Když můžeme, jsme s holkami venku. Rádi vyrazíme na hory, za sluníčkem..

Optimální množství oblečení

Prochladnutí dokáže odstartovat nejednu chřipku. Často ale nemá původ v nedostatečném oblečení, ale v tom, že děti přeoblékáme. Snadno se pak zpotí a následně ofouknou. Méně je v tomto ohledu více.

Větrání místnosti, nepřetopené místnosti

Jsem nadšený větrač a i když není venku úplně krásně, každé ráno a večer alespoň chvilinku větrám. Lépe se pak spí a bacily raději utíkají pryč.

Tak ať vám zdraví slouží a do konce chřipkové sezóny nemusíte vytáhnout kapesník 😉

Facebookmail

1 komentář u „Tipy, jak posílit imunitu“

  1. Díky za tip na lízátka ten rybí tuk. Zatím se nám bolest krku vyhýbá (ťuk, ťuk, ťuk), ale budu si to pamatovat pro sichr. Co se týče rybího tuku…jako dítě jsem na růstovou bolest hodně trpěla (hlavně v noci )…takhle budi připravéná až to potrefí našeho Prcka (doufám, že ne)

    Odpovědět

Napsat komentář