Paddleboard s dětmi

Kde sehnat prkno, jaké si pořídit vybavení? Na co si dát pozor, když chcete vyrazit na paddleboard? Jak nadchnout a neutopit děti? To vše v článku níže. Dali jsme ho dohromady s odborníky ze specializovaného obchůdku Snowboardel, kde si můžete paddleboard koupit i půjčit, a Radkem Vincentem z Paddleboardy Ústí, který u ústeckého jezera Milada prkna také půjčuje a pořádá různé paddleboardinové akce po celé České republice, ale třeba i v Thajsku.

Jízda na paddleboardu a nákup vlastního prkna je hitem tohoto léta. Je to dáno tím, že se toto sportovní odvětví stává stále dostupnějším, a to jak z hlediska ceny tak možností půjčení nebo využití. Však, když jste měli štěstí jako má sestřička, mohli jste si paddleboard letos na jaře koupit za pár tisíc i v Lídlu. A musím říci, že je opravdu parádní, v praktickém batohu, s pádlem i příslušenstvím.

Proč vůbec vyzkoušet paddleboard?

Paddleboarding je rozmanitý a rychle rozvíjející druh sportu, při kterém si odpočinete, ale můžete také skvěle posílit vnitřní svalstvo.

Jaké prkno vybrat?

Vybrat si můžete z různých velikostí, ale i různých tvarů pro lepší pocit jízdy. Při nákupu se zamyslete nad tím, zda chcete jezdit jen v klidné vodě a nebo zavítat i na vodu divokou, případně na moře. Na projížďky o 40 kilometrech zvolte touring SUP, na cvičení je dobrý yoga SUP. Při výběru rozhoduje i váha a zkušenost jezdce. Prodávají se i dětské a juniorské modely. Prkna jsou do velké míry univerzální, ale myslete na to, že 10letý kluk bude hůře ovládat paddleboard pro 120 kg vážícího tátu a obráceně – juniorský typ sice unese 120kg tátu, ale ponor bude veliký a stabilita skoro žádná, takže nikam moc nedojede. Proto je dobré se před koupí zamyslet, kdo bude na prkně jezdit a za jakým účelem si chcete paddleboard pořídit.

Mezi nejoblíbenější prkna v České republice patří nafukovací paddleboardy. Jsou lehká, skladná, odolná a mají perfektní jízdní vlastnosti. Prkno je po celé délce stejně tlusté a nehodí se na vlnové ježdění. Při výběru záleží na technologii výroby, která byla při tvorbě prkna použita. Konstrukce Single Layer se označuje také jako „ECO“ nebo „light“ je lehká, levná a má nižší podélnou tuhost a také kratší životnost. Paddleboard se nehodí pro jezdce s vyšší hmotností. Konstrukce Double Layer se skládá ze dvou vrstev, je lepená, tuhá a bytelná. Dvě PVC vrstvy se nedají běžným užíváním zničit nebo prodřít. Paddleboard je poměrně těžký a mohou na něm jezdit i těžší jezdci. Prkno s konstrukcí Fusion tvoří také dvě PVC vrstvy. Ty jsou lisovány za tepla, a proto je paddleboard lehčí, je odolný a má vyšší podélnou tuhost. Značka Body Glove využívá konstrukci 3SL. Technologie v sobě skloubí single a double layer s podélnými stringery. Ty dodávají prknu podélnou tuhost. Vrstva je zdvojena tam, kde se může paddleboard prodřít.

Jak paddleboard správně používat?

Zpravidla se stojí ve středu plováku, kde je i poutko na přenášení. Nohy jsou na šíři ramen a jemně pokrčené v kolenou. Tělo je mírně předkloněné a pádluje se před tělem. Jakmile ruce zmizí za tělem efektivita záběru je malá a neefektivní. Pádlo při pádlování kopíruje paddleboard, při zatáčení jde více od prkna a pádluje se do oblouku. Některé modely vyžadují větší zručnost a musí se při otáčení udělat dva kroky dozadu, aby se nadzvedla špička a zatočení bylo jednodušší. Po zatočení se přejde zpět ke středovému poutku.

Kde všude paddleboard využít?

Míst, kde se dá jezdit, je neomezené množství. Paddleboard je nafukovací, složený v batohu, tak je jen na nás kam si ho dovezeme nebo na zádech přineseme. Součástí bývá i pumpa, ale při nafukovální se trochu zapotíte. Zvažte pumpu do zapalování v autě. Stojí pár korun.

Paddleboard a děti. Na co dát pozor?

Prkna jsou lákadlem i pro děti. Ty starší mohou využít dětské modely, mladší se mohou vozit s rodiči. Při jízdě s dětmi buďte hodně opatrní, spíše pádlujte v kleče nebo v sedě. Paddleboard se umí překlopit a uplavat poměrně daleko. Nezapomeňte dětem půjčit nebo koupit vestičku. K dispozici jsou i modely pro nejmenší miminka. Ve velkých vedrech se hodí UV tričko.

Co nechat doma nebo na pláži?

Paddleboardy mají vepředu síťku na vodní vak s věcmi. Vždy si ho pořádně připevněte. Na souši pak nechejte pantofle, brýle.. vše, co vám při pádu do vody může uplavat.

O ústeckém jezeru Milada, které je pro paddleboarding naprosto úžasné, se dočtete více v našem článku Akční u jezera Milada.

This slideshow requires JavaScript.

Facebookmail

1 komentář u „Paddleboard s dětmi“

Napsat komentář