Na Sněžku s dětmi

Náročnost, sjízdnost tras na Sněžku s kočárkem, občerstvení, vyžití po cestě a doporučené vybavení – to vše najdete v článku níže. Je dlouhý, ale plný zajímavých informací, tak určitě čtěte až do konce 😉

Brousíte si zuby na výstup na Sněžku? Půjdete i s dětmi? Proč ne! Jen si vyberte tu správnou trasu a nepodceňte vybavení.

Výlet plánujte s ohledem na věk a zdatnost vašich dětí:

  1. Jdu s miminkem v šátku nebo nosítku – turistika s těmi nejmenšími vám dává plnou svobodu a flexibilitu. Miminka neznají „Už tam budem?“, „Ne, ne, ne!“, „Bolí mě nožičky!“, ani „A proooč?“. Vše záleží jenom na vás, na počasí a na vaší fyzičce. Vybrat si můžete jakoukoli z níže uvedených tras. Řešit nemusíte ani nadmořskou výšku, Krkonoše nejsou Himaláje. Ale pro jistotu mrkněte na článek Na Sněžku s dětmi – je to bezpečné?.
  2. Chceme vyrazit s miminkem v kočárku. Nejste-li zastánci nošení, můžete zkusit výstup i se sportovnějším kočárkem. Nejjednodušší je vyjet nahoru lanovkou a poté sejít přes Luční boudu zpět do Pece pod Sněžkou. Pokud si troufáte, můžete to zkusit tam i zpět.
  3. Jdeme s malými dětmi, ale jako back-up máme krosnu. V tomto případě bych doporučila trasu z Velké Úpy, ideálně ubytování na Růžohorkách nebo Portášových boudách. Vede tu příjemná asfaltka, po které se půjde dobře i malým dětem, a na Sněžku to odtud není daleko. Po závěrečných schodech můžete děti vynést nebo využít horní části lanovky. Variantou je i lanovka nahoru a dolů po svých.
  4. Sněžka s malými dětmi ťapkajícími po svých. Z hlediska motivace nejnáročnější věk. Ale nebojte, to dáte – ideálně v kombinaci s lanovkou směr nahoru a po svých z kopce dolů. Půjdete-li Obřím dolem, namotivujte děti na zvířátka u Boudy pod Sněžkou neb nebo na obří židli u Boudy v Obřím dole. Půjdete-li přes Růžohorky, uvidíte zas krásné kravičky. Na obou místech výborně vaří.
  5. Zdatní turisti. Pokud vám ani dětem nevadí stoupání či vzdálenost, můžete si vybrat jakoukoli z tras níže nebo z netradičních výstupů. My vyzkoušeli například Východ slunce na Sněžce, Silvestr na Sněžce nebo Zimní přechod Krkonoš na sněžnicích vedoucí i přes Sněžku.

Jak se na výlet na Sněžku připravit? Co sebou?

  • Počasí se v horách mění daleko rychleji než kdekoliv jinde. Sledujte meteoradary, kontrolujte, jak se počasí vyvíjí. Nevyrážejte, hlásí-li bouřky, silný vítr nebo krupobití. Spoléháte-li na lanovku, doporučujeme sledovat stránky provozovatele.
  • I v teplejším období nezapomeňte na teplejší oblečení (minimálně pro děti). Hodí se bundička proti větru, čepička a sluneční brýle. Vše seženete například v Pro malé dobrodruhy.
  • Pro sebe zvažte trekingové hole. My používáme už léta „tyčky“ od Ferrina a naprostá spokojenost.
  • Každá trasa nabízí nějakou možnost občerstvení, nicméně nezapomeňte na svačinku a na pití. Přeci jen je to pořádný výšlap.

Podrobně se tomuto tématu věnujeme v naší knížce Akční rodiče od A do Z, kde najdete tipy, jak se zabalit a připravit na turistiku, cyklistiku, cestování, ale i třeba vodařinu s dětmi. Knížka poradí, jak řešit jídlo na cestách, jak přežít s klidem cestu letadlem, otevře téma zdraví na cestách a myslí i na péči o vás, unavené rodiče 🙂 Je k dispozici v tištěné i elektronické verzi. Více zde.

Jaké je nejlepší startovní místo? Kde se ubytovat?

Chystáte-li se na Sněžku s dětmi, doporučujeme vyrazit do Krkonoš minimálně na celý víkend a ubytovat se někde na začátku turistických tras. Každé dojíždění zdržuje. Mezi hlavní startovní místa patří Pec pod Sněžkou, Velká a Malá Úpa. Zajímavou alternativou je ubytování na Růžohorkách, Portášových boudách nebo třeba na chatě Výrovka. Variantou je i cesta na jeden den. Auto nechejte na placeném parkovišti za 100 Kč na den. Parkoviště bývají ale hodně plná. Využít můžete i přímých linek autobusů, které jezdí ze všech větších a přilehlých měst – Praha, Ostrava, Hradec Králové, Brno, Trutnov, Semily, Vrchlabí a mnoho dalších. Vlaková stanice je nejblíže ve Svobodě nad Úpou, kam se dostanete přímým spojením z Pardubic, Hradce Králové a Prahy. Poté musíte přesednout na autobus.

Lanovka na Sněžku
Za nás nejméně preferovaná varianta, ale chápeme, že pro někoho je to jediná cesta, jak se na Sněžku dostat. Rozhodnete-li se jet lanovkou, počítejte nejenom s tím, že si pěkně provětráte peněženku, ale také s tím, že můžete stát i několik hodin ve frontě. Cestou je vyslat někoho do fronty a s dětmi si užívat zážitkovou stezku nebo hřiště pod lanovkou. Aktuální informace o provozu najdete zde. Za normálních povětrnostních podmínek lanovka jezdí denně od 8:00 – 18:00 (od května do konce září až do 19 hodin). Kočárek je zdarma.

Trasy vedoucí na Sněžku z Pece pod Sněžkou

  1. Obřím dolem na Sněžku
    • Tam a zpět 11,6 km; převýšení 811 m.
    • Z hlediska výhledů asi nejkrásnější trasa. Příjemné je i vyžití po cestě (Bouda v Obřím dole, Bouda pod Sněžkou), v létě důl Kovárna.
    • Trasa není vhodná pro kočárky.
    • Mapa a další informace jsou k dispozici v naší Databázi výletů nejen pro kočárky.
  2. Výlet přes Růžohorky
    • Tam a zpět 11,4 km, 806 m převýšení.
    • Poměrně jednotvárná cesta lesem chudá na výhledy. Ale má výhodu v úžasné chatě na Růžohorkách, kde parádně vaří. Trasa není vhodná pro kočárky. Variantou je i ubytování přímo na Růžohorkách, výlet se vám o polovinu zkrátí.
    • Více info v naší Databázi výletů nejen pro kočárky.
  3. Dlouhá hřebenovka z Hnědého Vrchu
    • 17 km (celý okruh), 600 m převýšení
    • Dlouhá, ale krásná cesta na Sněžku, kterou stojí za to vyzkoušet. Schůdná je v každém ročním období a má velkou výhodu v tom, že je to okruh a nabízí řadu míst k odpočinku a občerstvení.
    • Více informací najdete zde.
  4. Nahoru lanovkou a zpět kolem Luční boudy
    • 12 km, 153 m převýšení
    • Dlouhá, ale z pohledu stoupání velmi jednoduchá trasa vedoucí krásným prostředí a nabízející úžasné výhledy. Trasu zvládnete i s kočárkem.
    • Více informací v naší Databázi výletů nejen pro kočárky.

Trasy na Sněžku vedoucí z Velké Úpy

  1. Od Portášových bud na Sněžku
    • Tam a zpět 10 km, 590 m převýšení
    • Příjemná cesta i pro rodiče s menšími dětmi. Trasa je schůdná s kočárkem, ale pouze k prostřední stanici lanovky Růžová hora.
    • Více informací zde

Trasy na Sněžku vedoucí z Malé Úpy

  1. Po Jelení NS

Na Sněžku z polského Karpacze

  • Z polské strany se na Sněžku můžete dostat hned 3 způsoby – údolím říčky Plasawa po modré značce, údolím říčky Lomnica po žluté značce a údolím Zlatého potoka po černé značce. Všechny tři se spojují na Obřím sedle. Ani jednu jsme ale zatím neprošli, tak k nim nemáme moc informací. Žádná z nich ale není sjízdná s kočárkem. Využít můžete i lanovku.

Další výlety nejen v Krkonoších můžete najít v naší Databázi výletů nejen pro kočárky.

This slideshow requires JavaScript.

Facebookmail

4 komentáře u „Na Sněžku s dětmi“

  1. Moc děkuji za parádní a velmi nápomocný článek. Zítra jedeme se synkem do Pece a pokusíme se zdolat Sněžku 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář