Na dovolenou vlakem

Noční cesty vlakem se nemusíte bát. Naopak – ušetříte čas a naberete síly.

Chápu řadu z vás, kteří nad námi jen kroutí hlavou a říkají si, jak jsme jen s tou malou princeznou mohli cestovat nočním vlakem. Já osobně mám totiž nejednu špatnou zkušenost. Cestou na Slovensko nás jednou přepadli a další jízdu hrůzy jsem si prožila před pár lety v Bulharsku, kdy jsme přes noc cestovali do Burgasu a strachy na střídačku drželi stráž a všechno důležité měli k sobě pro všechny případy všelijak přivázané.

Bez ohledu na to, že zabezpečení vlaků je dnes úplně jinde, vždycky jsme udělali základní chybu – jeli v běžném vagonu bez lehátek, kde není možné kupé bezpečně zavřít a není tam žádný personál, který by vám mohl kdykoliv pomoci. Lůžkový nebo lehátkový vůz je základ. Vybrat si můžete buď z lůžek (kupé jsou jedno- až třílůžkové a součástí je vždy umyvadlo a skříň) nebo lehátek (čtyř nebo šestimístná kupé), která využíváme my.

Na místě je vždy k dispozici polštář, prostěradlo, povlečení a v případě zájmu i deka. Vše čisté, zabálené a připravené výhradně pro vás. K dispozici jsou i kelímky s balenou pitnou vodou na pití či vyčištění zubů. K dispozici je i zásuvka. Co se týče bezpečnosti, nemusíte mít strach o sebe ani zavazadla. Kupé mají malá a tím pádem bezpečná okénka a vagóny jsou neprůchozí a vždy hlídané jedním člověkem. Terezka spinkala na lehátku se mnou a dala to úplně bez problémů. Co se týče oblečení, nepřehánějte to, stačí krátký rukáv a slabší kalhoty.

V případě zájmu můžete využít i speciální oddíly pro muže a ženy. Zajímavou možností je i takzvaný autovlak, kdy jedete vlakem vy i vaše auto.

Hlavní výhody:

  • odpočinek
  • pohodlí
  • úspora času
  • děti lépe zvládají cestu vlakem než autem

Více o cestování nočními vlaky se dočtete tu: https://old.cd.cz/vnitrostatni-cestovani/specialni-nabidky/nocni-vlaky/-3678/.

Facebookmail

Napsat komentář