Jihlava – říčka i pro nejmenší vodáky

Namotivoval vás náš poslední blog a máte chuť vyrazit na vodu? Pro dnešek přidávám krátké info o řece samotné, její sjízdnosti a možnostech ubytování a dopravy.

Největším nebezpečím u řeky Jihlavy, které vás může potkat, je to, že nebude dost vody. Po většinu roku je sjízdný úsek z Ivančic. U horní části, která je mnohými vodáky považována za nejhezčí úsek, často musíte vyčkat na vypouštění přehrady Mohelno, která jde ruku v ruce se zájmem stovek vodáků. To ubírá na romantice i na klidné plavbě s dětmi a hlavně se díky danému termínu nemůžete přizpůsobit aktuálnímu počasí. Pro rodinnou dovolenou, zvláště pak s mrňaty, tedy zvolte spíše dolní část. A pokud si chcete přeci jen vypouštění přehrady užít, tak vyjeďte trošku dále (třeba z Hrubšic), díky čemuž se vyhnete hlavní mase vodáků a zároveň si užijete „divočejší“ vodu. Na Jihlavě je několik jezů, ale v našem případě byly všechny nesjízdné a bylo nutné je přenášet.

Zajímavé úseky na prodloužený víkend

  1. Z Pravlova do kempu ve Cvrčovicích – tento úsek byl v pohodě sjízdný, vody bylo dost. Ale že by to nějak moc teklo, to ne. Poplujete nádherným přírodním parkem Niva Jihlavy. Nikde nikdo. Jen vy, děti, krásná příroda, kachny, a když budete mít štěstí jako my, tak uvidíte i bobry.
  2. Z Hrubšic do Moravský Bránic. Druhý den jsme chtěli využít právě pouštění přehrady. Bohužel jsme si popletli datum a přehradu pouštěli až o den později, díky čemuž se z našeho vodáckého výletu stala rázem říční turistika. Vody bylo málo, neteklo to a rafty bylo nutné přenášet. Bylo to poměrně únavné a ze tří raftů dojel do cíle jenom jeden. Ostatní skončili v Ivančicích.
  3. Úsek na rozloučenou ze Cvrčovic do Přibic – kratší úsek, který zvládnete i s ranním balením stanů, obědem a cestou domů. Vody bylo dost, okolí nádherné. Opět bez lidí (s výjimkou pár rybářů).

Občerstvení po cestě

Hodně slabou stránkou celého víkendu byla místní gastronomie. Hospůdka v Medlově, kam jsme se trmáceli cca kilometr od řeky, sice existuje, ale otevírá až ve čtyři odpoledne a nevaří – alespoň že vedle hospody mají vietnamské potraviny, kde jsme si koupili rohlíky a pár koleček salámu. Druhý den jsme se stavili na oběd v Ivančicích v restauraci Réna hned za jezem Ivančice (37,8. kilometr). Prostředí krásné, ale jídlo a obsluha katastrofální. Všechny dobroty připomínali jednu velkou tukovou skvrnu. Všechno bylo nacucané olejem, do polévky nešlo téměř ponořit lžíci. A vrcholem bylo, že jídlo, které jsem promíchala a následně reklamovala, mi sice vyměnili, ale následně ho přede mnou donesli někomu jinému.  Závěrečný oběd v Přibicích v restauraci kousek od řeky (bohužel si nepamatuji jméno) malinko vylepšil skóre – tedy nijak nepřekvapil, ale ani neurazil. Tady se alespoň trochu najíte.

Ubytování

Jako základnu jsme zvolili ubytování v kempu ve Cvrčovicích. Není to nijak velký organizovaný kemp, ale určitě stačí a výhodou je, že je hned u řeky, respektive u jezu, takže je možné i koupání. Součástí je dětské hřišťátko, okýnko se základním občerstvením alá klobásky z udírny, krytá zahrádka s posezením, ohniště. Jako nevýhodu bych viděla pouze jednu sprchu na celý kemp, což za nás tolik nevadilo, ale v době prázdnin to bude asi masakr. Na druhou stranu je tu velmi milá obsluha, není problém ohřát vodu na příkrm, na koupání mimča ve vlastní vaničce apod.

Půjčení raftů a logistika

Lodě jsme měli půjčené už z Brna, protože díky vypouštění přehrady bylo problém na víkend vůbec něco půjčit, ale třeba seženete něco blíže. Co se týče logistiky, podél Jihlavy vede železniční trať, kterou můžete pro přejezdy využít. Nicméně my jsme zvyklí přejíždět auty s tím, že půlka aut vždy zůstane na startu a druhá v cíli a pak se přejíždí podle potřeby.

Tak pokud jsme vás namotivovali, tak si to užijte a někdy třeba ahooooj na vodě.

Tipy a triky, jak se zabalit a připravit na vodu s dětmi, najdete v příspěvku Poprvé s prckem na vodě.

Facebookmail

1 komentář u „Jihlava – říčka i pro nejmenší vodáky“

Napsat komentář