V šátku na rozhlednu Poledník

Skvělý výlet plný krásných výhledů a zastávek, které jsme si ale úplně neužili, neb naše dítko má v sobě snad gyroskop a jak zastavíme, ví o nás všichni na míle daleko 🙂

Další ze skvělých tipů na výlet, které při návštěvě Šumavy stojí určitě za to. Trasa začíná v malebné vesničce Prášily, odtud se lesem vydáváme po červené k překrásnému Prášilskému jezeru. Tak fotogenické jezírko jsem už dlouho neviděla. Problém je, že naše Terezka je v šátku neuvěřitelně hodná a spokojená – tedy dokud nezastavíme. Takže pro tentokrát moc fotek nemáme, ale návštěvu můžeme jen a jen doporučit 🙂

Od Prášilského jezera pokračuje červená turistická značka na rozcestí Liščí díry, kde se připojíme na cyklostezku z Prášil (varianta pro kočárky a kola – jen je potřeba vrátit se stejnou cestou). Od rozcestí začíná pozvolné stoupání směrem k rozhledně Poledník a já začínám pěkně funět (co si budeme nalhávat, fyzička po porodu ještě není to, co to bývalo). Výhledy do krajiny a na postupně vykukující rozhlednu zoufalé pocity ale úspěšně mírní.

Odměnou pro vytrvalce jsou na rozhledně Poledník nejen krásné výhledy do okolní krajiny, ale také občerstvení a spousta stolečků s lavičkami pro zasloužený odpočinek. Při cestě zpět stojí za to využít zážitkovou stezku „Polom v horské smrčině“ – začíná hned u rozhledny a vede po lávkách a mostcích skrz místní traviny a polomy. Zejména teď na podzim má místo neuvěřitelné kouzlo.

Cyklisti a kočárkáři se musí vrátit stejnou cestou, ostatní mohou pokračovat v okruhu po zelené a následně červené do Prášil. Tudy jsme se vydali i my. Cesta vede nejprve lesíkem a následně podél romantického Prášilského potůčku, který teče až do Prášil – věřím, že vás učaruje stejně jako nás – stejně jako celý výlet.

17kilometrová trasa: https://mapy.cz/s/17HSF vám zabere přibližně 5 hodin.

Tipy, rady a inspirace:

  • Pláče-li vám dítě v šátku, naším receptem je chodit, chodit a chodit 🙂 Ale ne dokolečka po pokoji. To se nepočítá! 🙂
  • Při výletu s šátkem se hodí hůlky. Zapojíte celé tělo a odlehčíte kloubům.
  • Určitě si nenechte ujít stezku „Polom v horské smrčině“
  • V případě, že jedete po cyklostezce, je možné odbočit k Prášilskému jezeru a nechat kola / kočárky cca půl kilometru před jezírkem a dojít tam pěšky..
Facebookmail

Napsat komentář