Výlet na pramen Vltavy

17kilometrový okruh první zónou národního parku  Šumava k pramenu Vltavy se startem na Kvildě. Cesta je vhodná pro kočárky, běžky i kola s charioty, na výlet můžete vyrazit za každého počasí 🙂

Každý správný Čech, který se ocitne na Šumavě, by neměl vynechat výlet k pramenu Vltavy.  Ideálním místem pro start je krásná horská vesnička Kvilda, ale dostanete se sem i z Modravy, nebo například z německého Finsterau.

My zvolili okruh právě z Kvildy. Po většinu času vede trasa po zpevněné cestě vhodné pro kočárky a kola. Pouze cca kilometr před Bučinami vás lehce potrápí mírně kamenitá cesta. My úsek bez problémů projeli městským kočárkem, nicméně, kdo má raději pevnější terén, nemusí zahýbat k Bučinám a může pokračovat přímo na Kvildu. Dobrovolným terénějším úsekem pro ty, kteří si chtějí o chvilku déle užít krásné přírody a pěkných výhledů na Kvildu, je i odbočka z hlavní cyklotrasy kousek před Kvildou (za Lesními chalupami) s názvem NS Nelesní krajina. Vede tu hliněná pěšinka, ale opět se dá krásně projet s kočárkem.

Během výletu si užijete nejen čerstvý vzduch, ale i krásné prostředí první zóny národního parku. Cestu, která v první části vede podél Teplé Vltavy, nejprve lemují malebné horské pastviny, poté jehličnaté lesy, kosodřevina, ale i tisíce odumírajících pahýlů. Na pramenu Vltavy potkáte řadu dalších turistů, ale za vidění a fotku tohle místo určitě stojí.

Příjemnou zastávkou je i hraniční přechod Bučiny s restaurací Alpská vyhlídka. Za dobrého počasí je tu pěkný výhled na Alpy, zahradu zdobí 2 rybníčky s mlýnským kolem a můžete si prohlédnout reprodukci hraničního pásma z dob železné opony.

Rady, tipy, inspirace:

  • Pramen Vltavy patří k must-have výletům při návštěvě Šumavy. Pokud si můžete vybrat, vydejte se sem mimo sezónu, nebo ve všední den.
  • Nezapomeňte na svačinku. Občerstvení je pouze na Bučinách a převýšení je kolem 400 výškových metrů.
  • Pokud půjdete pěšky, zvažte půjčení koloběžek z Bučin na Kvildu. Šestikilometrová jízda může být pěkným zpestřením celého výletu.

Trasa: https://mapy.cz/s/17fso

Facebookmail

Napsat komentář