Malé Karpaty – Nádherný kraj bez davů turistů

Zapomenutý kraj nedaleko za českými hranicemi se Slovenskem. Vypravte se na kopečky dosahující téměř 800 m n.m., které jsou porostlé listnatými stromy a lemované kamennými skalkami. Turisty tu téměř nepotkáte a výlety zvládnou jak menší dětičky, tak rodiče s mimčem v krosničce a těhulky zvyklé alespoň trošinku chodit.


Na první pohled zalesněné kopečky připomínají třeba Beskydy. Nadmořská výška je o poznání nižší, ale řada výletu nabízí i požitek z převýšení kolem 1000 m. Zpestřením jsou zříceniny polorozpadlých hradů a zaručeně největším lákadlem jsou překrásné výhledy a božský klid – na turisty tu člověk narazí opravdu jen zřídka.

Nedostatek turistů ale souvisí i s množstvím služeb v okolí. Téměř žádné ubytovaní, minimum restaurací, kde člověk posedí, nabaští se a stráví pěkný večer. Ve většině městeček chybí hospody úplně, v dalších posedávají podivné existence a nevaří, ve výjimečném případě i vaří (zpravidla pizzu), ale je třeba počítat s čekací dobou přes hodinu, s nutnými objednávkami na baru a s nemožnost platit „zvlášť“ a platbou samozřejmě pouze v hotovosti – pro Slovensko stále tak typické.

Tipy na výlety:

Kde se ubytovat?

  • Agropodnik.sk – ubytko v rámci bývalého, možná ještě fungujícího JZD ve vesničce Plavecké podhradie. Na první pohled má člověk strach vjet do areálu, neb by na místě nečekal žádné ubytování. Ale nakonec to není tak zlé. Naopak. Pokojíčky skromné , postele trošku vržou, kuchyňka by potřebovala vygruntovat. Na druhou stranu skvělé místo pro pobyt s dětmi. Je tu hřiště, koňská jízdárna, ohniště a pro rodiče wellness. Součástí jsou Agro potraviny se skvělými dobrotami a automatem na mléko. A hlavně je to skvělá základna pro výlety do okolí.

Tip na restauraci (rozumějte né skvělou, ale alespoň nějakou restauraci):

  • Bistro ve vesničce Kuchyňa (vhodné při výletu na Vysokou) – vcelku levná a na pohled dobrá domácí pizza a polívky. My v domnění, že najdeme něco lepšího, zaváhali a pak dlouho hladověli.
  • Sološnica:
    • Kavárna na náměstí u hlavní silnice – moc pěkné prostředí, ale mají jen základní svačinky alá toasty, o svátcích ani to ne.
    • Šeneček – na náměstíčku uhnout z hlavní doprava (při cestě od Bratislavy) a po cca 300 m do vesničky doleva. Je to pizzerie, ale na místní poměry super. Jen to hledání (ukryto opravdu úplně ve vesnici) a dlouhé čekání.
Facebookmail

Napsat komentář