Výstup na Vápennou – nejkrásnější horu Malých Karpat

Mírně náročná 16kilometrová trasa bukovými lesy a krásnými loukami nabízející překrásné výhledy. Výlet je vhodný akční těhulky, šikovné děti a akční rodiče s dětmi v nosítkách, krosničkách či šátcích. Kočárky většinu trasy neprojedou.


Trasa: Plavecké Podhradie – Čertova dolina – Vápenná (767 m n. m.) – Sedlo Uhliská – vrchol Klokoč – Plavecký hrad – Plavecké Podhradie – 13,8 km (Endomondo nám ale změřilo přes 16 km)

Na opravdu nádherný vrchol Vápenná s nesčetnými výhledy a vtipnou rozhlednou vede vícero výstupových tras. My se vydali z Plaveckého Podhradí. Z vesničky se vydáváme po žluté – nejprve skrz místní na první pohled malinkaté, ale do dvora netradičně dlouhé baráčky. Dále míříme přes louky podél okraje lesa, a to až k odbočce doleva na lesní cestu, a začínáme stoupat. Procházíme hustým bukovým lesem, který neumožňuje prakticky žádné výhledy.

Postupně se blížíme k rozcestí pod Vápennou, na kterou to máme již slabých pět minut. Konečně. Nejprve se objeví průhled vegetací a hned vzápětí nás chodník přivádí na ostrý vápencový skalnatý hřebínek, ze kterého se otevírají fantastické rozhledy. Na východě se rýsují siluety pohoří Považský Inovec a Tribeč, na jihu a severu lesnaté hřebeny Malých Karpat. Východní srázy Vápenné jsou velice strmé, tvořené vápencovými bradly. Starší pojmenování vrcholu bylo Roštún. Tento původní název se ale zachoval jen v pojmenování přírodní rezervace, která na tomto území byla zřízena. Na vrcholu se nachází malá vtipná rozhledna.

Až se nakocháme fantastických rozhledů, vydechneme a zbaštíme sváču, pokračujeme v další cestě. Nyní se budeme držet červené hřebenovky, tzv. Štefánikovy magistrály. Vydáme se severovýchodním směrem po západním úbočí velice členitého a skalnatého hřebene. Brzy se však dostaneme nazpět na krásný hřebínek s řadou neopakovatelných zákoutí a pěknými rozhledy. Cesta je opravdu nádherná!

Na konci pěkného hřebene se od naší červené hřebenovky odpojí zelená TZ a červená magistrála osiří. Naším dalším cílem je vrchol Klokoč (661 m n. m.). Na něj se dostaneme po rozkvetlých loukách, ze kterých se opět otevírají nádherné rozhledy. Z vrcholu Klokoč jsou výhledy částečně omezeny vzrostlými buky, ale nachází se tu netradiční dřevěný kříž s velkým množstvím zrezivělých hřebíků.

Na dalším rozcestí zvaném Amonova lúka opustíme hřeben a pokračujeme po modré TZ. Pokud by se vám tady značka ztratila, stačí přejít napravo příčně přes krásnou louku s mysliveckým posedem na kraji lesa, kde opět narazíte na modrou. Postupně nás čeká opravdu strmý sestup hustým bukovým lesem. Pak kratší rovinka a mírné stoupání do nevýrazného zalesněného sedýlka mezi vrcholem Pohanská a hradním vrchem. Následuje rozcestí, krátká odbočka na pěkný Plavecký hrad. Vstupné se neplatí. Po další půlhodině vcelku pohodového sestupu jsme nazpět v obci Plavecké Podhradie.

Několik tipů:

  • Kočárky nechte zaparkované v údolí, nicméně trasa není technicky náročná. Krosničky, šátky a doprovod dětí je bez problémů.
  • Hůlky sebou.
  • Jidlo a pití sebou. Krom lesních jahůdek a jednu studánku tu turista na nic nenarazí.

Poděkování: pro výlet a popis trasy jsme se inspirovali zde.

Facebookmail

Napsat komentář