Mallorca – tipy nejen na výlety

Týden na Mallorce – ostrově slunce, písečných pláží, skalnatých zátok, ale také úžasných hor s vyhlášenou hřebenovkou GR221 měřících 120 km. Byli jsme tu s 2 dětmi, podnikli fajn výlety, objevili pár krásných pláží a hezkých míst. Však čtěte níže.Letenky

Letenky jsme kupovali 4 dny před odletem. Výjimečně nás vyšly levněji jako 2 jednosměrné. Tam jsme letěli s Eurowings z Prahy (1200 Kč/os), zpět s Ryanairem do Prahy (600Kč/os). Naše další tipy z oblasti létání s dětmi najdete v článku Létání s dětmi. Za přečtení stojí i článek S dětmi do světa – nákup letenek.

Ubytování

Za týden jsme vystřídaly 4 ubytka, abychom minimalizovali denní přejezdy a projeli celý ostrov. Ubytko jsme řešili ze dne na den přes Booking. Ceny hotelů na místě byly vyšší než při objednávce přes Booking. I ta nejlevnější ubytka měla bazén, v ceně byla snídaně, někde i večeře. Vždy luxusní švédské stoly. Noc nás vyšla vždy mezi 1300 – 1800 Kč pro celou rodinu. Trošku nás mrzelo, že hotelové bazény zavírají už v šest – teplo bylo, světlo také a po výletech by bazén bodnul..

Jídlo
Nevyplatilo se ho řešit po vlastní ose. Bohaté švédské stoly byly daleko lepší i levnější volbou. Ryby, ovoce, sýry, místní speciality… wau! Na vaření došlo jen jednou – vtipné bylo, že jsme našli v apartmánu sporák, ale žádné hrnce a nádobí (jen 4 talířky, příbor a 4 hrnečky). Přišlo nám blbé se na to ptát, ale nakonec jsme našli odvahu a na prosbu nám donesli 2 hrnce a naběračku. I tak to byla výzva, ale uvařili jsme 🙂 Je to tu asi normální, že je výbava kuchyně na dotaz. Každopádně v Lidlu měli parádní mořské plody za pár korun. Mrkněte do mrazících boxů, prodávají se na váhu, naberete si kolik chcete… Přes den jsme si užívali pomerančů, jahod, zmrzlin, sýrů, pršutu, oliv atd.

Doprava

Místní dopravu jsme nevyzkoušeli. Na letišti jsme si půjčili auto i s dětskými sedačkami. Náš příběh a děsivou zkušenost si můžete přečíst ve speciálním článku – Půjčení auta – jak nepřijít o nervy.

Info pro rodiče

Cestujete-li rádi s kočárkem, vezměte si ho i na Mallorcu. Většina leteckých společností vám jej přepraví zdarma. Co se týče akčnějších výletů, objevili jsem i trasy sjízdné s kočárkem v rámci oblíbené horské hřebenovky GR221 (více v databázi výletů). Na druhou stranu, v mnoha městečkách budete mít s kočárkem problém. Uzoučké silnice s miniaturním chodníčkem nejsou pro kočárky vůbec vhodné. Často také narazíte na schody. V každém městečku najdete pěkné dětské hřiště (pozor na rozehřáté klouzačky). Na děti myslí i v místních hotelích – herničky, brouzdaliště, vodní atrakce, mini disko, animační programy apod. Dětem se tu bude líbit 🙂 Pokud potřebujete nakopnout, dodat motivaci, nasát pár tipů pro balení a celkově pro cestování s dětmi, doporučujeme naší knížku Akční rodiče od A do Z 🙂

Itinerář týdenního roundtripu Mallorca s dětmi

  • 1. den: let z Prahy, řešení auta na letišti. přejezd do Santa Ponca (hezké přímořské městečko, řada restaurací, příjemná atmosféra), koupání v bazénu, večeře, večerní prochajda po promenádě a v mětstečku.
  • 2. den: GR221 – část etapy z Coll de sa Gramolla. Nádherná příroda, parádní výhledy. Více o krásném výletě v naší databázi výletů. Případně můžete kouknout na naše krátké video. Na závěr koupání na krásné pláži v Port d’Andratx, bazén a večeře v Santa Ponca.

This slideshow requires JavaScript.

  • 3. den: okruh kolem nádrže Embassament de Cubér – jednoduchý, ale krásný výlet s výhledy na nejvyšší horu Mallorcy Puig Major. Více info o výletu opět v naší databázi výletů. Poté koupání v moři v Port de Sollér na hlavní pláži. Přejezd do nového ubytka v Solléru (parkování placené na vyhrazených parkovištích), ubytko, večeře, zmrzka a procházka po centru městečka Sollér až do noci.

This slideshow requires JavaScript.

  • 4. den – Ranní prochajda a kávička v centru Solléru. Přejezd úžasného sedla Nus de sa Corbata a serpentiny do městečka Sa Calobra, kde jsem podnikli výlet k pláž Colobra (velké zklamání, plno lidí) a poté do kaňonu Torrent de Pareis. Tady už bylo lidí minimum a bylo to moc krásné (více info o trase tady). Přejezd do hotýlku v Can Picafort.

This slideshow requires JavaScript.

  • 5. den – dopolko u bazénu a poté pozdně odpolední výlet k Faro de Formentor (jeli jsem kolem čtvrté a byla krásně průjezdná cesta). Posledních 6 km cesty k majáku bylo zavřených. Silnice vedla jen k Mirador del Racó d’n Tomas (květen 2022). Na této vyhlídce doporučujeme vyjít i na druhou stranu s výhledem na pláž. Zastávka s rozhlednou Mirador d’es Colomer pro nás nebyla žádným zázrakem, vzhledem k davům lidí spíše zklamáním. Nejvíce se nám líbilo asi na vrcholu Talaia d‘ Albercutx, kde jsme si dali piknik s parádním výhledem. To doporučujeme nejvíce. Je tu i nejméně lidí. Pokud jste omezeni časem, toto místo není až takový highlight, jak všude píší.

This slideshow requires JavaScript.

  • 6. den: městečko Portocolom – procházka k vyhlídce Mirador de la Cova Foradada – okno ve skále s výhledem na maják. Koupání v moři – moc pěkná pláž Cala Marcal. Přejezd do hotýlku v Cala d’Or.

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

  • 8. den – odlet
Facebookmail

1 komentář u „Mallorca – tipy nejen na výlety“

  1. Dobry den, krasna aknci dovolena! Nemela byste prosim nekde ulozena ubytovani na Mallorce? Chystame se v lete a na Booking nachazim vsechno 4000/noc/rodina a vys🤷‍♀️ dekuji

    Odpovědět

Napsat komentář