Půjčení auta – jak nepřijít o nervy

Zkušenosti s půjčovnami aut, nekalé taktiky, tipy, na co pozor.

Co si budeme povídat, při cestování s dětmi se auto hodí. Je to pohodlnější, rychlejší a flexibilnější. Jednoduše přepravíte zavazadla, zastavíte si před cukrárnou, u pláže, na začátku treku. Nejste závislí na jízdních řádech, můžete si kdykoli zastavit, provětrat se, vyčůrat, zajet do obchodu..

Při půjčování auta se ale obrňte trpělivostí a buďte připravení na všechno. Níže přinášíme několik vlastních příběhů a zkušeností.

Potřebujete kreditní kartu

Pokud si chcete půjčit kdekoli auto, je zapotřebí vlastnit kreditní kartu a mít ji sebou. Nezapomeňte na to. My si ji před cestou do Asie zařizovali opravdu na poslední chvíli.

Pozor na nesmyslné poplatky

Discover cars (agregátor autopůjčoven)nám po neúspěšné rezervaci (napsali nám email s tím, že auto už je pryč a naší rezervaci ruší. Je pravdou, že nám nabídli alternativu, ale my ji nepřijali, nikde nepotrvrdili. Přesto nám z kreditky strhli 685 Kč za rezervaci. Až poté, co jsme si dvakrát stěžovali a nárokovali poplatek vrátit, slíbili, že do 10 pracovních dnů peníze vrátí. Peníze následně přišly.

Pozor na zprostředkovatele

Na Mallorce jsme poprvé využili rezervaci auta přes Booking. Rezervace proběhla obratem. Z karty nám bylo strženo 4900 Kč, na místě jsme měli doplatit 100 euro za dětské sedačky. V Goldcars na letišti ale chtěli doplatit 300 euro (o 200 více!!!) i přesto, že jsme měli v emailu i Booking aplikaci potvrzení rezervace s jasnou definicí toho, že budeme doplácet pouze 100 eur a cena je konečná. Goldcars za těchto podmínek auto půjčit ale nechtěl. Zároveň nám ale nemohl vrátit peníze. Zrušení rezervace u Bookingu také nebyla řešením, protože mezi Bookingem a Goldcars stál další zprostředkovatel, Rental cars. Bylo nutné zavolat na jejich zákaznický servis (sídlí ve Velké Británii, tj. mimo EU, tj. platíte roamingový tarif). Po hodinovém telefonátu, kdy uznali, že toto není od Goldcars fér, ale nemají nástroje, jak je donutit, aby službu splnili, nám nabídli, že nám do několika pracovních dní peníze na kartu vrátí. Po 2 hodinách dohadování na letišti jsme tam stáli se strhnutými penězi na kartě a bez auta. V rámci úspory času jsme u Goldcars zůstali, objednali auto přímo na místě, bohužel i tak za vyšší cenu než bylo v rezervaci – za 6500 vs 4900 (cena bez sedaček). Ale bylo to méně než těch 200 euro navíc. Zpětně jsme podle referencí zjistili, že jsme nebyli jediní. Že to takto Goldcars prostě má. Lidi od prostředníků s potvrzenou rezervací odmítne. Buď je donutí zaplatit vyšší částku (řada lidí kývne, protože nemá jinou možnost a spěchá), druhá půlka složitě vyjednává vrácení a pak u nich stejně zůstane, protože to chce mít vyřešené… Velmi smutný ale reálný, týden starý příběh 🙁 A to, že jsme na domluveném parkovacím místě ve finále našli Seat místo domluveného Volkswagena … to už ani nekomentuju 🙂

Poučení a rada za nás: bookujte auta přímo u finální autopůjčovny. Nevyužívejte agregátory půjčoven a už vůbec ne Booking.

Pozor na lokalitu půjčovny

Často se setkáte s tím, že je u auta fajfka u kolonky letiště. Ale je u ní také text „letištní shuttle“. Pozor na to. Musí tam být napsáno přímo TERMINAL, jinak vás po letu čeká ještě cesta do půjčovny. Se vzdálenou půjčovnou máme zkušenost z Malagy, kde v půjčovně nikdo po našem příletu nezvedal telefon, i když byla otevřená, a bylo nutné se do ní dopravit na vlastní náklady. Zpět už to bylo v pohodě a shuttle fungoval.

Pozor na otevírací dobu

Řada půjčoven funguje od 8:00 do 20:00. Pokud potřebujete auto vrátit nebo půjčit mimo tuto dobu, vůbec to nejde, nebo vám v závěrečném kroku rezervace naúčtují speciální poplatek  za vyzvednutí nebo vrácení mimo standardní dobu.

Pojištění a závady

Půjčovna vám vždy nabídne komplexní pojištění, které stojí opět něco navíc. Často máte toto pojištění jako součást svého pojištění s odpovědností za škodu nebo cestovního pojištění. Ověřte si to dopředu, ať neplatíte nic navíc. V Goldcars na Mallorce nám ale auto bez jejich pojištění nechtěli vůbec půjčit. V každém případě si auto při převzetí důkladně prohlédněte a natočte. Ideálně na denní světle, v noci s dobrým osvětlením. Zpětně se těžko dokazuje, že bylo čelní sklo opravdu prasklé, nebo že byl někde šrám. To stejné je dobré udělat při vracení vozidla. Auto vraťte čisté – za znečištěné auto jsou pokuty.

Prověřte pravidla pro půjčení auta v cílové destinaci, pozor na doklady

Půjčení auta není ve všech zemích samozřejmostí. Například ve Vietnamu vám auto vůbec nepůjčí. Pouze motorku. Na Srí Lance potřebujete místní řidický průkaz, který se vydává na úřadě v Colombu. Existují 2 druhy mezinárodního řidických průkazů a v každé zemi je potřeba jiný.

Autosedačky

Velkým tématem rodičů jsou autosedačky. V asijských zemí nejsou povinné a není úplně jednoduché je sehnat. A když, tak za ně hodně zaplatíte. Když jsem byli v Thajsku, auto s autosedačkou vyšlo dráž než auto s řidičem 🙂 V zemích evropských je seženete bez problémů, ale i tady jsou drahé. Příkladem je Mallorca – Půjčení auta na týden stálo 6000 Kč. 2 sedačky 100 euro. Některé půjčovny účtují jednorázový poplatek v hodnotě 1200 až 1800 Kč, u jiných se platí denní sazba. Na výběr bylo vajíčko, sedačka pro větší děti nebo podsedák. Ceny byly podobné. Pokud sídlí vaše půjčovna hned na letišti, je na zvážení, zda si nepřivézt své sedačky / podsedáky. Většina leteckých společností vám je přepraví zdarma stejně jako kočárek. Vždy si to ale dopředu ověřte.

Auto zamlouvejte s předstihem

Nenechávejte půjčení auta na poslední chvíli. Půjčení řešte alespoň 2 dny dopředu. Pokud je potřeba shuttle z letiště do půjčovny, domluvte si jej e-mailem dopředu. Nespoléhejte na telefon po příletu.

Facebookmail

Napsat komentář