Let s Qatar Airways a přestup v Doha – s dětmi

Qatar Airways se dnes stávají velmi oblíbenou aerolinkou, protože na palubě (zatím) nevyžadují PCR test, nabízí 100% flexibilitu a velmi kvalitní servis a letenky se u nich dají pořídit za srovnatelné ceny jako u konkurence. Mrkněte na naši zkušenost s Qatar Airways a také na pár zajímavostí o letišti v Doha (Dauhá), hlavním městě Kataru.

Pokud vás zajímají tipy a triky, které vám mohou napomoci, aby byl let s dětmi co nejvíce v pohodě, mrkněte na starší článek Letání s dětmi, Za nás je nejdůležitější zvolit let se správným načasováním, minimalizovat přestupy a délku letu. Velmi důležitá je flexibilita a možnost snadno a rychle řešit případné problémy.Tipy, kde a jak vybrat ty nejlepší letenky, najdete v našem článku S dětmi do světa – nákup letenek. Úplně nejvíce inspirace jsme sepsali do naší knížky Akční rodiče od A do Z.

Qatar Airways – zrušení letu, změna letenky

Velkou výhodou aktuálních letů s Qatar Airwas je to, že letenku můžete zdarma bez jakéhokoli připojištění kdykoli a kolikrát chcete zrušit nebo změnit. Jen doplácíte případnou změnu ceny jízdného. Pro rodiče s dětmi je to benefit k nezaplacení. Co se týče servisu a vybavení letadla, to bylo podobné jako na letech s Emirates. Lety s Quatarem na sebe ale více navazují a nestrávíte tolik času na přestupovém letišti. Z pohledu aktuálních opatření pak Qatar nevyžaduje pro cestu PCR test. To je výhoda hlavně pro cestu domů. Děti do 6 let nemusí mít při cestě roušku. Pro nákup letenky doporučujeme koupit letenky přímo u aerolinky, vše je následně jednodušší.

Qatar Airwas – dětské jídlo

Tady jsme se fakt pobavili. Objednali jsme holkám speciální dětské menu. Přinesli ho v krásném dětském kufříku, součástí bylo kakao, hezké dortíčky … ale jídlo bylo pálivé. A to tak, že pálila pusa i nás. Vážně!!! A nebyla to náhoda. Objednali jsme toto menu na třech letech a na každém bylo hlavní jídlo pikantní … na rozdíl od toho, co se nabízelo na palubě letadla pro ostatní cestující. Na Srí Lance jsme věnovali kufříky místním dětem, v těch ze zpáteční cesty mají holky hračky.

This slideshow requires JavaScript.


Qatar Airwas – dáreček pro děti

Stejně jako u jiných společností dostávají děti dáreček. Musím říci, že u Qataru jsme ocenili, že to nebyl žádný obří plyšák, ale skladný, chytrý a pěkný dárek. Holky dostaly kabelku s lupou a sešítkem plným úkolů. Dále zavírací taštičku se smývacími pastelkami. Vše s motivy mořského světa. Moc pěkně udělané, motivující k ochraně životního prostředí. Holky si s dárky vyhrály celou dovolenou a nyní jim připomínají svět letadel a často si kabelkami hrají na cestování.

This slideshow requires JavaScript.

Letiště v Doha – ráj pro děti

Doha (Dauhá) je za nás jedno z nejvíc baby-friendly letišť, co známe. Uvítá vás tu několik obřích soch a najdete tu hned několik mosazných hřišť. Jsou nádherná, pro děti zcela netradiční. Plné klouzaček, žebříčků a hezkých zákoutí. Video nadete u nás na YouTube, Facebooku nebo Instagramu.

Noc na letišti v Doha

Na letišti v Doha se nebojte ani delších nočních přestupů. Je tu hned několik quiet roomů, kde se dá zdarma spát. Doporučujeme až ty vzadu u velké dřevěné sochy vypadající jako Hurvínek. Zrovna tyto jsou rozdělené na pánské a dámské, jsou tam lehátka, v noci zasnuto. Holky se tam krásně vyspaly. Z pohledu spaní na letišti je fajn i třeba ruské Sherementevo. Hodí se trička s dlouhým rukávem, pro jistotu mikina, nákrčník a deka nebo spacáček.

Salónky a wifi na letišti v Doha

V Doha můžete využít i některý z místních salónků. Naše karta v rámci služby LoungeKey umožnovala návštěvu hned tří. Jsou časově omezené, tuším na 2 a 4 hodiny. My je nakonec ale nevyužili, řádili jsme na hřišťátkách a pak spali v quiet roomu. Co se týče wifi, je potřeba se zaregistrovat, poté wifi funguje bez jakéhokoli problému a omezení.

Odvoz z letiště

I ta nejpohodlnější, nejrychlejší cesta letadlem s nejhodnějšími dětmi dá zabrat a je fajn, když v cílové destinaci nemusíte řešit, kterým autobusem odjet nebo smlouvat s taxikáři. Čím méně starostí a vyjednávání, tím lépe. Při cestě na Srí Lanku jsme si přes Booking objednali ubytko na první noc a domluvili se s panem majitelem, že pro nás i přijede.

Náš itinerář

Letěli jsme tradičně z Prahy, což pro cestování s dětmi maximálně doporučujeme. Časově nám to vyšlo také parádně. Letěli jsme po obědě, 5 hodin. Poté měli 2 hoďky čas na přestup v Doha. Poté dalších 6 hodin do Colomba. To už bylo přes noc. První let holky prozkoumávaly letadlo, jídlo, objevovaly, co vše nabízí televizka. Druhý let prospaly včetně jídla. Ráno byly jako rybičky. U zpátečníjo letu jsme váhali, zda vybrat opět 13hodinový let s odletem ve 4 ráno, nebo letět už v 8 večer a spát v Doha. Vyhrála druhá varianta a v kontextu cesty s dětmi byla lepší.

Facebookmail

9 komentářů u „Let s Qatar Airways a přestup v Doha – s dětmi“

  1. Dobrý den, moc vám děkuji za super článek. Ráda bych se zeptala, jestli nevíte, jak je to s cestou na Srí Lanku pro neočkované. A vlastně co všechno za formuláře a povolení jste potřebovali. Moc děkuji za odpověď ???

    Odpovědět
    • Hezký den, děkuji moc. Jsem ráda, že článek pomohl. Pokud se to nezměnilo (myslím, že ne), neočkovaní musí na místě na test a poté na pár dní do karantény. Ověřte si prosím na Ministerstvu zahraničních věcí, to se bohužel mění v čase nonstop. Co se týče formulářů – vízum a health declaration. Příští týden snad již dofinalizuji souhrnný článek o Srí Lance, tam budete mít vše shrnuté 🙂

      Odpovědět
  2. Dobrý den, shodou okolností také míříme na Srí-lanku a bohužel jsme si nestihli pojistit letenky na storno.
    kdy nejpozději před odletem je možná změna (rezervace, letenek, zrušení) u Qataru?
    Letíme na konci února. nikde to nemohu najít, ( akorát něco o třech hodinách před odletem ale to mi přijde až moc benevolentní na to aby to byla pravda) děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Dobrý den, Michale, nejsem si jistá, zda platí opravdu ty 3 hodiny před odletem, ale určitě to šlo ještě v den odletu. Byli jsme v situaci, kdy jsem měli nemocné děti a do posledního dne nevěděli, jestli odletíme. Je to takto nastavené i pro lidi, kteří potřebují negativní výsledek testu a může se jim stát, že před odletem zjistí, že jsou covid pozitivní a nemohou letět. Jediné lety, kde byla lhůta kratší (tuším 2 nebo 3 dny), byly lety do Australie. Ale to se Vás netýká. Pro jistotu si ale zkuste zavolat na tu jejich help linku. Chvíli to trvá, než vás spojí, přepojí vás na anglicky mluvícího člověka, ale potvrdí vám, co potřebujete. Případně dobře funguje jejich Facebook chat. Užijte si dovolenou a moc Vám přeji, ať nemusíte žádná stora ani změny řešit. Martina

      Odpovědět
  3. Dobrý den, je potřeba v Doha nějaké přestupní vizum? Letím s Qatar airways z Prahy do Thaiska a v Doha mám 3 hodiny na přestup. Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Dobrý den, Lenko, pokud se nic nezměnilo (doporučuji raději ověřit), tak k přestupu nic nepotřebujete. Letiště tenkrát dokonce bezvízově nabízelo tour do centra pro cestující s dlouhým přestupem..Šťastnou cestu!

      Odpovědět
  4. Dobrý den objednali jsme si včera večer letenky do Colomba z Mnichova a rádi bychom je zrušili a objednali si letenky v Praze. Píšete že jde udělat storno letenky ale my nemůžeme najít kde… můžete nám prosím poradit?

    Odpovědět
    • Zdravim, resili jsme to v obdobi tezkyho covidu a je mozne ze zmenili podminky :/ tehdy to bylo zminovane (hlavne jako reklama) vsude na jejich strankach

      Odpovědět
  5. Pekny den,chcem sa opytat,chceme letiet s Qatar na Bali.Mame ist z Viedne do Dohy a mame na prestup 0.45 minut.Letime len spolocnostou Qatar.Ideme aj s detmi.Staci nam ten prestup.Dakujem.

    Odpovědět

Napsat komentář