Korutany – aktivní dovolená nejen s dětmi

Hory, ledovec, soutěska, kola, vodařina, alpské vysokohorské silničky, zábavní parky – nechte se inspirovat tím, co jsme s dětmi stihli v Korutanech během jednoho jediného týdne.

Korutany jsou spolkovou zení, která se nachází na hranicích s Itálií a Rakouskem. O krásné hory (s nejvyšším vrcholem Rakouska, Grosslockerem, v popředí) není nouze. Hezké počasí zaručují okolní velikány. Rozládá se tu spousta krásných jezer, která jsou teploučká i pro zmrzliny jako jsem já a zároveň nabízí příjemné osvěžení po horkých dnech v horách nebo na výletech. Hřiště najdete u každé restaurace, lanovky, v horách i nížinách. Celou spolkovou zemi křižují stovky kilometrů cyklostezek, nad hlavou se vám vznáší paraglidy. Mno zážitky od A do Z.

V celých Korutanech platí místní slevová karta Kärnten card. Není bohužel k dispozici v rámci ubytování zdarma. Musíte si ji koupit a není úplně levná. My hodně váhali, ale nakonec do ní investovali a vyplatilo se. Dostali jsme se na místa, kam bychom asi jinak nejeli a běhěm týdne díky ní ušetřili každý něco kolem 100 euro. Cena pro dospělého je 45 eur. Holky ji měly zadarmo (tuším do 6 let).

Většinu zmíněných výletů najdete do podrobna popsané v naší databázi výletů nejen pro kočárky, která je vám k dispozici kdykoli a kdekoli zdarma. Součástí je i možnost tisku vzpomínkových listů, ze kterých si můžete průběžně vytvářet rodinnou Kroniku zážitků. Vzpomínkové listy lze vytvářet z výletů z naší databáze i těch, co tam nemáme. Tak na to mrkněte, zdokumentujte si nejlepší hlášky, vzpomínky a fotky. Při tvorbě fotoknihy o rok později si už na ty skvělé hlášky a zážitky většinou nevzpomenete 🙂 Více informací zde.

Malta Hochalmstrasse

Vysokohorská silnice vedoucí k nejvýše položené přehradě Rakouska. Cestou potkáte řadu vodopádů, vyhlídek a i cílový bod stál za to. Přehrada vybízí k velkému respektu, projdete se po prosklené plošině nad propastí. V okolí vede řada krásných treků do okolních hor. My bohužel  neměli čas, stavovali jsme se tu pozdě odpoledne. Ale i když jsme od tohoto místa neměli velká očekávání, byli jsme nadšení. Vstup je v ceně Kärntencard.

This slideshow requires JavaScript.

Mölltalský ledovec (Mölltaler Gletscher)

Oblíbené lyžařské středisko, ale i místo pro zajímavý letní zážitek. Krásná jezírka, bobování, koulovačka či stavění sněhuláka. Tím nepohrdne žádný dospělák, natož děti. My si tu udělali i krátký výletík k jezírku Weissee. Lanovka je opět v ceně karty. Nezapomeňte si teplé oblečení. Hlavně pro malé děti, které ještě nemají vyvinutou termoregulaci tak dobře jak dospělí.

This slideshow requires JavaScript.

Soutěska Raggaschlucht

Raggaschlucht je úzká průrva ve skále, dlouhá asi 800 metrů, kterou divoce protéká velké množství vody a pořádně to burácí. Soutěskou se jde pouze nahoru (převýšení 200 metrů), na konci je velký vodopád jako třešnička na dortu a zpátky se jde po normální lesní cestě okolo, ta je ale poměrně strmá.
Nejblíž se dá parkovat pod soutěskou u hospody, kde jsme se po návštěvě soutěsky výborně najedli, k hospodě patří i dětské hřiště a ohrada s kravami a slepicemi. Parkovat se dá i cestou od hlavní silnice, ale zkuste najít místo až u hospody. Pokud máte soutěsky rádi, mrněte ještě na pár minut vzdálenou Groppensteinschlucht. Tady jsme nebyli, ale vypadá také parádně. Video ze soutěsky Raggaschlucht najdete na tomto odkazu.

This slideshow requires JavaScript.

Trojmezí aneb Dreiländerecke na vrcholu Peč
Místo, kde bylo mnohem méně lidí. Místo, kde se nám strašně moc líbilo. Největší převýšení překonáte sedačkovou lanovkou (dolů je to docela adrenalinový zážitek) a pak se vydáte po hřebenu na trojmezí. Rovinka to úplně není, ale je to kousek. A ty výhledy! Julské Alpy na dosah a v plné své kráse s Triglavem a Mantgartem v popředí. Nádhera! Trasa zde.

This slideshow requires JavaScript.

Biotop Erlebnis Naturbad Vorderberg
Cestou z Dreiländerecke jsme přibrzdili u moc pěkného biotopu s brouzdalištěm pro nejmenší, vodopádkem, bazénkem pro plavce, restaurací i velkým hřištátkem. S kartou opět zdarma. Zážitek a relax milión. Doporučujeme.

This slideshow requires JavaScript.

Villacherstrasse a výstup na Dobratsch

Alpská silnice kousek od Villachu kroutící se až do výšky 1600 m n. m. Cestou potkáte řadu parkovišť, ze kterých můžete podniknout procházky, pohrát si na hřišti, mrknout na vyhlídky. My vyjeli až nahoru a odtud se vydali na výlet směr vrchol Dobratsch. Z časových důvodů jsme to zapíchli už na kopci Zehner-Nock (1956 m n.m.), ale vůbec to nevadilo. Parádní příroda, kravičky, úžasné výhledy – o nic jsme v rámci našeho krátkého výletu nepřišli. Trasu výletu a další informace najdete zde.

This slideshow requires JavaScript.

Vrchol Gerlitzen
Výlet, od kterého jsem neměla žádné očekávání. Nejprofláklejší místní výlet.. Ale pravdou je, že to je krásné místo, nahoře je nádherná příroda a dají se tu udělat i suor výlety bez davů lidí. A co jen tak někde jinde nezažijete, celou dobu se vám nad hlavami houpou paraglidisti.. Pro děti top zážitek!!! Více informací k výketu, který jsme si tu udělali my, tady!

This slideshow requires JavaScript.

Ossiachersee – cykostezka kolem jezera
Trasa, kterou řada webů doporučuje. Moc nechápeme proč. Jezero celou cestu není vidět, trasa vede buď podél silnice nebo po cestách, kde může jet auto. Z pohledu cykloturistiky s dětmi i z pohledu zážitku za nás nic moc. Jsou mnohem krásnější stezky… Ale jezero je sam o sobě super, krásně teploučké.

This slideshow requires JavaScript.

Ossiachersee – plavba vodním kanálem Seebach
Jak nás stezka kolem jezera zklamala, plavba na kajaku po jezeře a kanálem Seebach byla úžasným dobrodružstvím. Vysoký rákos, lekníny, kačenky, vilky podél potůčku. Plout můžete poměrně daleko. Kousek poté, co podplujete most s dálnicí bude na dalším mostě cedule Pozor nebezpečí. Tady jsme to otočily. Celkově moc pěkný zážitek.

This slideshow requires JavaScript.

Ossiachersee – Affenberg – opice a orli
Tato místa jsou hodně doporučovaná a odpovídají tomu i davy lidí a dlouhé fronty. Co se týče opiček, u těch souhlasím, že tak velký výběh (ač vidíte jen část) jentak někde nemají. Opičky chodí kolem vás, ale na holky bxlo chození ve skupině a hlavně poslouchání dlouhého výkladu v němčině dlouhé. A když jsme utekli pár metrů napřed, už jsme dostali vynadáno, ať se držíme skupiny. Ale jo, opičky v rámci možností dobrý. Ale orli .. představení probíhá za hezkého počasí na přímém slunci. V hledišti není nide stín, výklad v němčině je únavný i pro dospěláky, k tomu dlouhé čekání … Odešli jsme v půlce. Nicméně výhled z hradu na všechny světové strany stojí za to. Vstuoy jsou zdarma, ale musíte zaplatit mýtné, abyste mohli dojet až na parkoviště pod hradem…

This slideshow requires JavaScript.

Ossiachersee – Family wald

Stezka vedoucí po dřevěných chodníčcích plná pěkných her a zastavení uprostřed lesíku. Všude kolem je lanové centrum (platí se zvlášť) a na závěr stezky se těšte na obří síť s klouzačkami. Jen si  nezapomeňte ponožky, dlouhé nohavice a rukávy. Zpět k pokladnám se můžete vrátit po zip-lině (není v ceně Kärntencard).

This slideshow requires JavaScript.

Většinu zmíněných výletů najdete v naší databázi výletů, která je vám k dispozici kdykoli a kdekoli zdarma. Krom výletů z Rakouska tu najdete výlety z 10 zemí Evropy, primárně z České republiky. Součástí je i možnost tisku vzpomínkových listů, ze kterých si můžete průběžně vytvářet Kroniku zážitků. Vzpomínkové listy lze vytvářet z výletů z naší databáze i těch, co tam nemáme. Tak na to mrkněte, zdokumentujte si nejlepší hlášky, vzpomínky a fotky. Při tvorbě fotoknihy o rok později si už na ty skvělé hlášky a zážitky nevzpomenete 🙂 Více informací zde.

A pokud byste si chtěli přečíst i nějaké praktické tipy, jak se připravit na akční dovolenou s dětmi kdykoli a kdekoli, jak se rychle a snadno zabalit, jak ušetřit na cestách atd. atd. mrkněte na naši knížku Akční rodiče od A do Z. 🙂

Facebookmail

Napsat komentář