Ochrana před klíšťaty a komáry pro děti i dospělé

Možná máme velké štěstí, možná je to právě dobrou prevencí. Ale i přes velké množství času, který trávíme v kempech a v přírodě, se nám klíšťata naštěstí vyhýbají. S komáry je to horší, na ty je potřeba důsledná příprava. Níže v článku jsme sepsali pár tipů, jak se nám daří vyzrát na všechny ty malé potvůrky, které dokáží pěkně potrápit, a třeba i zkazit dovolenou. Článek je opět poměrně dlouhý, ale je plný tipů, jak se chránit před klíšťaty a štípanci, a to v České republice i v zahraničí.

Celý článek je psaný v duchu prevence, toho, co nám funguje. Nicméně i přesto nepodceňujeme očkování proti klíšťové encefalitidě. Je možné jej očkovat už od roku dítěte. Náš pediatr ale doporučil počkat.  Terezku jsme nechávali očkovat ve třech letech. Zvládla to bez jakékoli reakce. Barunce budou nyní tři, s očkováním čekáme na podzim. Co se týče antimalarik do exotických zemí, ty jsme my, natož děti, nikdy nebrali. Zemím s malárií se i přes lásku k cestování vyhýbáme a snažíme se štípnutím raději maximálně předcházet, než do sebe ládovat tento driják.

Ještě, než se ale pustíme do výčtu toho, co se nám osvědčilo, mám pro vás pár tipů na věci, které považujeme za vyhozené peníze. Veškeré náramky nebo oku líbivé a barevné nálepky na batůžky napuštěné čímsi. Jsou to věci alá vonící stromeček do auta. Když je vyndáte z obalu, jste cítit na deset metrů a samotným je vám to – NA ROZDÍL OD HMYZU – nepříjemné. Možná jsme jen neměli štěstí na správnou značku, ale za nás tyto vychytávky nefungují, spíše obtěžují.

Oblečení

Pokud půjdete do lesa a plánujete sedět v trávě, nebo hledat houby v křoví, je dobré zvolit pevné boty, dlouhé kalhoty, dlouhý rukáv a ideálně nezapomenout pokrývku hlavy. Chcete-li ochranu umocnit, kupte dětem speciální oblečení s Anti-bite úpravou, které odrazuje všechny druhy breberek. Na kalhotách, tričkách, ponožkách a kloboučcích vydrží až sto praní, materiály jsou moc příjemné, rychle schnou. A vyrábí se už ve velikostech pro nejmenší akční mrňata ;-). Pro více informací mrkněte třeba sem.

This slideshow requires JavaScript.

V případě komárů si dávejte pozor na oblečení hlavně při západu a východu slunce. Doporučuje se dlouhý rukáv a dlouhé nohavice, ideálně světlé barvy a z lehké látky. Mně osobně se v tomto případě osvědčil dárek od mého inovativního Ježíška, sarong odpuzující komáry. Je vyrobený z pravého hedvábí, lehoučký a sbalitelný do pytlíčku, který se vám vejde do dlaně. Materiál je napuštěný trvalým repelentem, který není nijak cítit, nedráždí pokožku a vydrží až 70 vyprání. Uvázat ho lze jako šaty, dlouhou či krátkou sukni. A fungoval i v asijských podmínkách. Děti vám pak proti komárům ochrání zmiňované Reima Anti-bite oblečky.

This slideshow requires JavaScript.

Na spánek se nám pro děti osvědčily bambusové spacáčky – jsou lehounké, děti se v nich nepotí a až na ručičky jsou po celém tělíčku chráněné. Když zkombinujete s lehkým tričkem s dlouhým rukávem, budou po většině těla v bezpečí a nebude jim v noci zima ani teplo (více o nich píšeme v článku Na cestách jako doma v postýlce). V nabídce na trhu jsem zaznamenala i pyžama chránící proti komárům, ale ty jsme nezkoušeli, tak nemohu posoudit. Stejně tak se dají použít odpuzovače do elektriky, také ale nemáme velkou zkušenost s něčím, co by opravdu fungovalo.

This slideshow requires JavaScript.

Ultrazvukové odpuzovače

Dobrá vychytávka, která funguje na principu vyzařování pro lidi nepostřehnutelných ultrazvukových pulsů, které narušují orientaci parazitů, a tím je udržují dál od člověka. Odpuzovač je malinký, snadno ho přiděláte na batůžek ať svůj nebo vašich dětí, na kapsu nebo cokoli jiného. My máme jeden do rodiny. Vybrat si můžete z několika typů, my si koupili variantu hunter. Má větší dosah, delší životnost (3000 hodin), je  nezávadná pro děti. Ale existuje i varianta pro děti a malá miminka.

This slideshow requires JavaScript.

Levandule, tymián a fenykl

Jak už víte, nedáme dopustit na jakékoli babské rady. A u klíšťat tomu není jinak. V tomto případě používáme specialitku mé paní kosmetičky, která je doslova kouzelník na míchání různých krémů a olejíčků značky Hádek. A toto je její tymiánovo-levandulový elixír, který se dá použít jako zcela přírodní repelent, ale také jako přírodní dezinfekce na drobná škrábnutí. Nemá to etiketu, ale funguje to. A stojí to stovku 🙂

Citronelové svíčky a hořící spirály

Úžasná záležitost do kempu, na chatu i terásku do centra Prahy. Svíčky nebo hořící spirály – ověřený recept, jak při západu slunce eliminovat množství komárů v okolí +/- 10 metrů. Většina i pěkně voní a opravdu funguje. Na trhu jsou i různé designovky, citronelové květiny do vázy a podobně. Ale z pohledu funkčnosti, čím jednodušší a obyčejnější výrobek koupíte, tím bude fungovat lépe.

Repelenty

Pokud se chystáte do džungle nebo na večerní procházku v místech, kde je komárů opravdu hodně, přichází na řadu repelent. Na trhu jich je celá řada, vyrábí se varianty i pro úplná miminka. Rozhodující je podíl složky deet – čím větší riziko komárů, tím volte vyšší. Pokud to jde, repelent stříkejte na oblečení (pozor na funkční a softshellové materiály, ty nemají repelenty rády), výjimečně na kůži. Za nás je z pohledu šetrnosti k pokožce lepší sprej než gel. Co se týče značky, nejvíce se nám osvědčil asi Predator (až tedy na Barunku, která je na něj nejspíše alergická – i na tu miminkovskou verzi). Hodně oblíbená je u cestovatelů značka Lifesystems. Za nás také dobré a funkční.

Síťky a moskytiéry

Máte-li miminko v kočárku, pořiďte si ochranou síťku, kterou můžete kočárek přikrýt. Cestovních moskytiér je na trhu celá řada. My máme moskytku na dvoulůžko a pak také na ochranu hlavy – na Lofotách se bez ní nedalo večer vůbec vylézt ze stanu.

This slideshow requires JavaScript.

Když už něco štípne

Velmi se nám osvědčilo razítko na bázi piezoelektrického pulzu, který na postižené místo působí po dobu 10 mikrosekund vysokonapěťovým elektrickým proudem a tím ulevuje od následků štípnutí. Razítko je skladné a perfektně funguje. Štípance během chvilky přestanou svědět a rychle se hojí. Vybrat si můžete z několika značek. Hledejte razítko na štípance. Další věc, co nám funguje, je tea trea olejíček (máme už letitý z Oriflame). Na štípance i na místo po klíštěti se dá použít i elixírek naší paní kosmetičky, o kterém píšu výše. V lékárničce vozíme Fenistil v podobě mastičky i kapiček.

This slideshow requires JavaScript.

Facebookmail

2 komentáře u „Ochrana před klíšťaty a komáry pro děti i dospělé“

Napsat komentář