Balkán, bejby!

Nechcete pověsit ani s dětmi cestování na hřebík? Chcete si dát na pár měsíců pauzu a vyrazit do světa?  Láká vás cestování v dodávce? Ta svoboda zastavit si kdekoli, kde se vám zalíbí, zajet si kamkoliv, kam se vám zlíbí? Chcete projet Balkán křížem krážem a nebýt závislí na žádné cestovní agentuře? Pokud jste alespoň na jednu otázku kývli, nakoukněte do nové knížky Balkán, bejby od redaktorky týdeníku Respekt, Lucie Römer. Provede vás tříměsíční cestou po čtyřech kolech přes země Balkánu. Dozvíte se zajímavé reálie, příběhy místních, dočtete se o zajímavých dobrodružstvích, ale také o tom, jak takový, na první pohled, luxus život v dodávce ve skutečnosti a bez filtru vypadá. Zvláště pak s malým mimčem a po pár týdnech ještě se psem!!!

Realita je totiž taková, že dětem zpravidla nic nechybí, zvládají cestování na jedničku. Je o ně do puntíku postaráno. Mají své pohodlí, lásku rodičů a k tomu nespočet nových podnětů. Největší zkouška je to ale pro vás, pro rodiče. Je to dáno jednak tím, že máte velká očekávání. Těšíte se na to „své“ cestování před dětmi plné dobrodružství, kontaktu s místními lidmi, pohodičky a odpočinku. A ono se to vždy úplně nepovede. K tomu ohromná míra zodpovědnosti, snaha zajistit pro mimčo první poslední. Schopnost roztrhnout se, spát na krajíčku už tak úzké postele, v noci chodit po špičkách a bát se otočit, abyste děti na těch pár metrech čtverečních nevzbudili. Nemožnost utéct někam pryč, když toho máte plné kecky, nemít čas pro sebe, ani na odpočinek. I o tom je cestování s dětmi a já jsem moc ráda, že o tom Lucka takto otevřeně píše. Často se totiž stává (a je to dobře), že ty nepříjemné zážitky vytěsníme a pamatujeme si jen to krásné. Ale jako informace pro ty, kteří se na takovou cestu chystají, jsou tyhle řádky k nezaplacení.

Knížku přečtete během víkendu, je krásně čtivá. Já osobně jsem se při čtení nejednou pořádně zasmála. Často jsem přitakávala a vybavovali se mi chvíle z našich cest. Chvilkama jsem si říkala, ne ne, to nemůže být pravda! Valila „voči“ a říkala si, jak to ta ženská proboha zvládla. Další detaily si už nechám pro sebe, ale pokud se chystáte s dětmi někam na cesty, ať už v dodávce nebo bez, doporučuji knížku jako povinnou četbu!

A pokud ještě nemáte plán na dnešní podvečer, v Praze proběhne od 18:00 veřejný křest knížky. Akce je baby-friendly a více informací najdete ve Facebookové pozvánce. My se tam, pokud holčičky dovolí, také chystáme 🙂

Facebookmail

Napsat komentář