S dětmi do světa – nákup letenek

Jako studenti a mlaďoši bez závazků jsme nalítali tisíce mil. Neměli jsme problém koupit letenku s odletem za pár dní a hlavním kritériem nákupu byla cena. S dětmi už je třeba více plánovat a vzít v potaz vícero kritérií. Co si pohlídat a na co nezapomenout?

Neřešte cenu za osobu, ale za rodinu

Zjednodušeně řečeno se dá prohlásit, že děti do 2 let létají bez nároku na sedadlo téměř zadarmo (platí pouze taxy v řádu stovek korun), děti od 2 let mají své sedadlo, ale platí poměrnou část (často téměř celou cenu letenky). Může se ale stát, že natrefíte na opravdu akční letenky pro dospělé, ale pro mimča do 2 let a děti bude cena téměř totožná, což se vám v součtu nevyplatí. Už při hledání zajímavých letů je tedy dobré zadat přesný počet pasažérů a jejich věk a rozhodovat se podle celkové sumy.

Nejlevnější letenky vs. spolehlivá služba

Pro hledání nejlevnějších letenek můžete využít řady specializovaných vyhledávacích serverů. Zajímavé je sledovat portály upozorňující na chyby v systémech leteckých společností, díky kterým můžete hodně ušetřit. Všechno má ale své výhody i nevýhody a je otázkou, zda to chcete v kontextu cesty s dětmi akceptovat. Agregátory nejlevnějších letenek vám vykouzlí zajímavě levné kombinace, ale mají tu nevýhodu, že například propojují lety od společností, které nepatří do jedné aliance. To může znamenat problémy v případě zrušení letu, zpoždění atd. Nám se například stalo, že v Praze viděli v systému pouze náš let na přestupové letiště do Amsterodamu a tam jsme museli stát další frontu pro získání dalších dokumentů, na infolinku jsme se nedovolali. Se vším se dá pracovat, vy jako cestující máte v případě komplikací nárok na náhradní let, odškodné apod. .. Ale s dětmi je každá maličkost a další zařizování zbytečná komplikace. My to tentokrát udělali tak, že jsme sledovali vývoj cen na Skyskanneru, který nám napověděl, které termíny patří k těm nejlevnějším, a následně letenky koupili od Letušky, která dané lety nabízela. I v tomto případě může dojít ke komplikacím, ale máte určitě větší jistotu.

Cena vs. pohodlí

Při cestování s dětmi byste ale neměli hledět jenom na cenu. Akční letenky mají vždy i řadu nevýhod. Lety jsou dlouhé, s vícero přestupy, s odletem mimo Českou republiku. To vše výrazně snižuje komfort vaší cesty. Vyberte si ideálně takový let, který vaše děti prospí. Minimalizujte počet přestupů. Berte v potaz, kdy a kde budete přestupovat, jestli to vašim dětem zbytečně nenaruší spánek. Zvažte, zda není doba na přestup příliš dlouhá, případně moc krátká a hrozí, že se budete muset zbytečně stresovat, abyste navazující let stihli. My si zvolili odpolední tříhodinový let do Moskvy s 3,5 hodinovým přestupem a následným nočním 9hodinovým letem do Bangkoku, kam přiletíme ideálně v 10:30 dopoledne.

Nejdřív potvrzení baby basketu, pak platba

U miminek do 90 cm a 10 kg (může se lišit podle leteckých společností) můžete požádat o baby basket – malou závěsnou postýlku. Pokud chcete mít jistotu, že ji letecká společnost na daném letu poskytuje, nechte si to potvrdit ještě před zaplacením letenky. U Letušky to fungovalo tak, že jsme vybrali platbu na pobočce, do poznámky napsali náš požadavek na potvrzení postýlky na všech letech. Následně nám pracovník Letušky potvrdil rezervaci baby basketu, změnil způsob platby a poté jsme teprve zaplatili. Ale máme i takovou zkušenost, kdy nám bylo řečeno, že to nebude problém a vyřeší se to na letišti a následně jsme zjistili, že postýlka není na daném letu z technických důvodů vůbec možná. Nenechte se odbít, plaťte až po finálním potvrzení.

Nejlepší místa k sezení

Cestujete-li s dětmi, volte ideálně místa v přední části letadla. Je tu více místa na nohy, děti mohou spát na zemi, je to blízko na záchodky. Pokud máte potvrzený baby basket, místa tady máte automaticky rezervovaná. U ostatních letenek je dobré zavolat na zákaznickou linku ještě před check-inem a domluvit se na vhodných místech. Zpravidla vám vyjdou vstříc. Cestujete-li s dítkem do 2 let bez nároku na sedačku a postýlku, můžete požádat o volnou sedačku vedle sebe. Zpravidla se to podaří zařídit, ale tuto službu vám nemůže nikdo garantovat a do poslední chvíle s ní nemůžete počítat.

Kufry pro všechny

Dalším tématem jsou zavazadla. Malé miminko má zpravidla nárok na stejná zavazadla jako vy, plus můžete převážet kočárek a autosedačku. Stejně jako baby basket je dobré si tyto informace potvrdit před zaplacením letenky. Zejména u nízkonákladových společností by se vám let se zavazadly mohl nakonec pořádně prodražit.

Pojištění storna cesty

Kupujete-li letenky s velkým předstihem a za hodně peněz, je na místě zvážit pojištění storna cesty. Můžete si ho zaplatit již při koupi letenky nebo později v rámci cestovního pojištění. Každé pojištění má ale své podmínky, zpravidla jej můžete uzavřít nejpozději měsíc před plánovaným odletem. Tak to nenechávejte na poslední chvíli.

Pro informace související se samotným letem a odbavením, mrkněte na článek S mimčem do letadlaLétání v těhotenství je sepsáno tady. Pokud vás zajímají další informace související s tématy, jak se zabalit, jak s dětmi cestovat, sportovat … a nezbláznit se z toho, doporučujeme naši knihu Akční rodiče od A do Z – je k dispozici v tištěné i elektronické verzi.

Facebookmail

3 komentáře u „S dětmi do světa – nákup letenek“

Napsat komentář