Taurská cyklostezka: božská trasa na prodloužený víkend

Na kole podél řeky Salzach a kolem alpských velikánů – s brašnami a mimčem ve vozíku.

Státní svátek v kombinaci s parádní předpovědí počasí si říkaly o akční plán. Pohorky se na nás sice smály v koutě, ale nakonec jsme se rozhodli pro kola, neb zatímco výletit se dá v jakémkoliv počasí, na kole jsem na ledu jednou „bruslila“ a nedopadlo to vůbec dobře. Jako cíl zvítězila taurská cyklostezka podél řeky Salzach. Trasa začíná ve vesničce Krimml a vede až do Passau. My ale skončili v Salzburgu, což bylo necelých 180 km.

Cestou se můžete kochat úžasnými výhledy na okolní hory, malebnými rakouskými vesničkami i typickými alpskými pastvinami se spoustou krav a řadou kravínů s typickým aroma. Po cestě narazíte i na řadu přírodních a kulturních zajímavostí. Hned v Krimmlu se nachází velký vodopád, trasa vede přes Kaprun, nádherné Zell am See, Werfen se světově největší ledovou jeskyní a pevností. A na závěr (nepojedete-li dále jako my) vás čeká romantický Salzburg. Pokud se budete kochat pouze z kola a pauzičky budou  jen na občerstvení a sem tam nějakou fotku, dá se trasa  zvládnout za 3 dny (plus jeden den na Salzburg). Pokud byste rádi k vodopádům, do jeskyně, na hrady či do místních aquaparků, doporučujeme vyhradit si celý týden. My si trasu rozdělili takto:

Terén a provoz
Trasa vede po zpevněných  cestách. Na kolo je tedy ideální. V žádném případě však není vhodná na brusle, neboť se střídá asfalt a štěrk. Až na výjimky v podobě pár kopečků pojedete pořád z kopce nebo po rovince. Zadarmo to sice úplně není, ale dá se to zvládnout s brašnami i vozíkem. Co se týče provozu, ve většině případů pojedete po cyklostezkách mimo větší silnice, ale na pár úsecích vede stezka po silnici a je třeba dbát opatrnosti. Trasa je velmi dobře značená, neměli byste zabloudit. Děti do 12 let musí mít v Rakousku helmu.

Doprava
Zádrhelem mnoha krásných výletů je dopravní spojení. V případě Tauernradweg je výhodou to, že po celé trase vede železniční trať. Při plánování výletu se tedy nabízí 3 možnosti:

  1. Auto na startu / v místě prvního nocehu (v našem případě v Zell am See)
    Tuto možnost jsme zvolili i my. Dojeli jsme do Krimmlu (doporučujeme cestu přes Zell am See, protože v případě cesty přes Gerloss se platí mýtné 9 euro). U nádraží jsme vyložili vše potřebné a taťku poslali odvézt auto do Zell am See (u nadraží je parkoviště P+R zdarma) s návratem k nám vlakem / busem. Druhý den jsme popojeli do městečka Bruck an der Gro3locknerstra3e (5 minut), kde se dá kousek od nádraží parkovat zadarmo (na rozdíl od Zell am See). Když jsme dorazili do Salzburgu, manžel sedl na vlak a vrátil se jednoduše zpět pro auto. Rozhodli jsme se tak proto, že do Krimmlu byla výluka a nebylo možné se tam s koly dostat. Každopádně tato varianta má i další výhody:

    • Není třeba se ráno stresovat a stíhat konkrétní vlak ze Salzburgu.
    • Není třeba hledat a platit parkování na 3 dny v Salzburgu.
    • Vyhnete se přestupům z vlaku do vlaku s koly, kočárkem a dětmi.
    • První den můžete jet relativně nalehko.
    •  My v autě měli věci na stanování, což nám v Zell am See ušetřilo minimálně 50 éček.
  2. Auto v cíli (v našem případě v Salzburgu)
    V případě této možnosti je potřeba najít parkování (nejjednodušší je asi to hned u nádraží, které vychází na 14 euro na den). Přímý vlak do Zell am See jede každé dvě hodiny a následně je potřeba přestoupit na vláček do Krimmlu. Lístek bude stát něco kolem 30 euro plus kola a cesta potrvá necelé 3 hodiny. Výhodou je, že poté, co dorazíte do cíle, nemusíte řešit žádné přesuny.
  3. Auto doma a cestování vlakem. Tato varianta spočívá v tom, že dojedete na start a následně ze Salzburgu domů vlakem. Organizačně je to nejjednodušší možnost, ale v případě cesty z Prahy trvá minimálně 9 hodin a znamená minimálně 3 přestupy.

Ubytování a občerstvení
Cyklostezka vede skrz řadu alpských středisek, ve kterých najdete kempy, gasthofy i luxusní hotely. Hlady tedy trpět nebudete a místo, kde složit hlavu také najdete. Jenom počítejte s tím, že řada penzionů se nachází ve stráni nad řekou a vyšlápnout ty kopce nahoru s vozíčkem a brašnama není vůbec sranda. Ale zase si užijete pěkné výhledy.

Tipy a triky:

  • Zabalte se co nejúsporněji. My měli jedny brašny plus pár věcí v kočárku.
  • Je dobré přibalit přední kolečka ke kočárku, náhradní duše (ke kolu i kočárku), pumpičku a základní nářadíčko.
  • Po cestě je řada občerstvení, ale dát si sváču v přírodě s krásnými výhledy má své kouzlo. Zabalte i nějaké dobroty – my si vozíme třeba naše oblíbené Adventure menu.
  • Pro jízdu maximálně využijte čas, kdy dítko spinká. Mnohem víc si to užijete.
  • Je to skvělý zážitek. Nezapomeňte si ho někde uchovat. Pomoci vám může třeba naše Kronika zážitků. Tvoří se online, z mobilu. Je to rychlé, k dispozici je řada šablon. Výsledek vám vždy přijde obratem do emailu a vzpomínku si můžete založit do našeho nebo vašeho šanonu.

Video z cesty najdete zde:

This slideshow requires JavaScript.

Facebookmail

3 komentáře u „Taurská cyklostezka: božská trasa na prodloužený víkend“

Napsat komentář