Poprvé s prckem na vodě

Akční prodloužený víkend – tentokrát z „paluby“ raftu. Co si vzít sebou, na co nezapomenout.

Náš taťka je nadšený vodák, tak pokřtění Terezky na vodačku na sebe nenechalo dlouho čekat. Zvláště pak když ve svém okolí máme kamarády, kteří se vody nebojí, naopak ji zbožňují. Bylo nás 7 rodinek s devíti dětmi, tak si dokážete představit ten frmol.

Z českých řek jsme se rozhodli pro řeku Jihlavu. Jednak teče krásnou přírodou, druhak není technicky nijak náročná a nehrozí, že se cvaknete (když teda neděláte blbosti a nepouštíte se na romantické výlety do roští). ? Zvláště pak, když si popletete jako my termín vypouštění přehrady, které mělo zajistit alespoň trošku vyšší hladinu řeky, a rázem se tak z vodaření stane říční turistika. 🙂

Dříve jsme české řeky jezdili na Pálavě, Vydře nebo na Barace, ale pro tentokrát jsme zvolili rafty Colorado. Na českých řekách se jen tak nepřevrátí a nabízí i více místa pro lumpačení dětí. Mno a taky je třeba počítat s tím, že ratolesti musí někdo stále hlídat a z kormidelníka se tak rázem stává i háček, který musí pádlovat. A ve dvou se to tak vzadu lépe táhne ? Pro sedm rodinek jsme tedy měli 3 rafty a bylo to akorát.

Co zabalit do lodě

  • Jednoznačně se vám bude hodit loďák (nemám na mysli lodní kufr, ale lodní vak, do kterého nezateče).
  • Náhradní oblečení pro děti (včetně čepice pro případ, že by uplavala, a něčeho teplejšího, kdyby se ochladilo). A pro jistotu přibalte i něco pro sebe.
  • Dvě hadrové plínky: hodí se na přikrytí, na chlazení, jako ochrana proti sluníčku.
  • Ochrana proti dešti – pláštěnky, případně nějaká plachta, pod kterou si zalezete.
  • Ochrana proti sluníčku – na vodě to pálí a je potřeba se chránit. Nezapomeňte kvalitní opalovací krém – pro vás i pro děti. Základem je pokrývka hlavy – ideálně klobouček, který chrání krk a ramena. Od věci (alespoň pro nás) není čepička se zavazováním, protože děti s oblibou čepice sundávají a hází je pryč. Znáte to taky? ? Dále nezapomeňte sluneční brýle (občas mohou posloužit jako ochrana proti roští.
  • Zábava pro děti – voda, ryby, bobři, kachničky, to vše vaše děti zaujme a zabaví. Ty menší zas bude bavit balancování na houpající se loďce a stavění se k okraji lodě. Pro starší děti můžete přibalit dětská pádla nebo pistolky na vodu. Hračky pro mrňousky nechte doma – tedy pokud jim po chvilce nechcete popřát příjemnou soukromou plavbu.
  • Pití, pití, pití.
  • Jídlo – pro děti volte takové, které se nemůže zkazit a je jednoduché na konzumaci. Ideální jsou kapsičky do ručičky. Super jsou i křupky – ideálně v uzavíratelné krabičce, do které nezateče.
  • Vesty – jistota je jistota, a tak jsme sebou v raftu vezli vestičky jak pro nás, tak pro prcky. Nejmenší velikost ale byla Terezce trošinku větší, tak nakonec jela za zkušeného vodáka bez vesty. Mno nešlo to jinak – přes zapnutou vestičku nezvládla strčit křupku do pusy a přes to nejede vlak. 🙂
  • Další důležité drobnosti – sada na přebalování, deka pro případ, že byste si chtěli cestou udělat piknik. Na zvážení je repelent.
Facebookmail

Napsat komentář