Pilates (nejen) v těhotenství

Zapomeňte na řeči o velrybách, funění, sotva se valím, bolí mě kyčle a záda a vyzkoušejte hodiny Pilates.

Hledáte-li v těhotenství pohyb, který vám pomůže i nadále se cítit dobře, mít plno energie, vychutnat si čas jen sama pro sebe a mít radost ze svého těla, sbalte cvičící podložku a vyrazte na Pilates. Díky pravidelnému cvičení perfektně posílíte důležité svaly a stanete se ohebnější.

Příklad si můžete vzít z akční těhulky, Pavlíny Medkové, která cvičí Pilates ještě pár dní před termínem porodu a do svého 37. týdne těhotenství vedla i své hodiny – někdy až 12 lekcí týdně. Pája pro vás připravila i dnešní článek s tipy a triky, jak si Pilates užít i v těhotenství.

Pro cvičení v těhotenství je důležité, abyste již před otěhotněním Pilates aktivně cvičila – to znamená, že znáte Pilates cviky a víte, co který cvik s vaším tělem dělá, když jej provádíte. Dále je důležité, aby vám ošetřující lékař nedoporučil pohyb omezit či úplně vypustit. Pokud splňujete obě podmínky, pojďme se podívat na zásady cvičení pro každý trimestr.

První trimestr
V tomto období nejsou žádná omezení, bez obav můžete provádět všechny Pilates cviky. Jediné, co vás může limitovat, je vaše únava, nevolnost nebo obavy. To je ale v pořádku. Pokud se objeví, upravte si cviky podle sebe. Snižte si náročnost, vynechejte to, co vám zrovna nedělá dobře, a naopak zařaďte cviky, které máte ráda.

Druhý trimestr
Od čtvrtého měsíce postupně přestaňte dělat cviky vleže na bříšku, protože už vás miminko začíná tlačit. Vynechejte akrobatičtější cviky typu nohy za hlavu. Omezte posilování břišních svalů, hlavně těch přímých. Ke konci druhého trimestru, případně když začnete vnímat, že je vaše bříško větší, už neležte dlouho na zádech při posilování břišních svalů a vynechejte cvik „most na ramenou“.

Třetí trimestr
Respektujte všechna omezení jako ve druhém trimestru s tím, že už aktivně neposilujte břišní svaly. Zaměřte se spíše na protahování páteře, lehké protahování šlach za koleny a lýtkových svalů, což pro vás bude velmi příjemné. Posilujte spíše ruce a zádové svaly, což se vám bude hodit, až budete držet miminko celé dny v náruči.

Poslouchejte své tělo, nesrovnávejte, informujte lektora
Nejdůležitější zásadou, která by vás měla provázet po celou dobu tohoto období, je poslouchat své tělo. Neporovnávejte se sama se sebou – co jste zvládla před otěhotněním, před měsícem nebo včera. Každý den může být jiný. A hlavně se nesrovnávejte s jinými těhulemi. Každá z nás snáší těhotenství jinak a není nikde předepsané, že musíte zvládat to nebo ono. Pokud jste v očekávání a jdete si zacvičit, je to vždy na vaši zodpovědnost, ale určitě je vhodné se o tom instruktorovi zmínit, aby vás mohl na lekci vhodně zapojit. Jde to udělat nenápadně před lekcí, po lekci, ale i třeba e-mailem. Nebojte, váš lektor to nikomu nevyzradí a pokud bude v hodině potřeba něco upravit, tak na vás nenápadně mrkne.

Asi se mnou budete souhlasit, že i když Pája na svých hodinách necvičila naplno celou sestavu, protože se věnovala především svým klientům, jistě prožila velmi akčních 37 týdnů 2v1. A připisuje tomu velký kladný význam. Nyní už je doma a lekce pro veřejnost nevede, ale i tak si najde čas a zacvičí si pro sebe jen tak mezi praním věcí pro miminko a vařením. Tím pádem jí nic nebrání cítit se velmi sebevědomě, klidně, nemusí řešit žádné problémy se zády či otoky. A v prvním trimestru ji Pilates pomohlo zapomenout aspoň na chvíli na nepříjemné nevolnosti.

Více o Pavlíně a jejích Pilates aktivitách se můžete dozvědět na jejích FB stránkách Na Pilates – Pavlína.

Facebookmail

Napsat komentář