Čertovo a Černé jezero – výlet, který nikdy neomrzí

Většina z nás u nich už někdy byla. Ale ráda vyrazí znovu – už jen kvůli tomu, aby se znovu dozvěděla (a následně opět zapomněla), které je to největší a nejhlubší 🙂Obě jezera spojuje takzvaný Jezerní okruh – krásná trasa vedoucí šumavskými lesy. Startuje ve Špičáckém sedle, kde je možné nechat auto. Máte-li malé miminko, doporučuji vyrazit spíše se šátkem nebo nosítkem. Trasa je sjízdná pro kočárky, až na dva nepříjemné úseky:

  • začátek trasy od silnice skrz špičácké sjezdovky
  • červená od Rozvodí k Čertovu jezeru – prudký kopec plný šutrů a výmolů.

Z hlediska směru je podle nás lepší jít po směru hodinových ručiček. To znamená začít Čertovým jezerem, pak vystoupat na rozcestí Pod malým Špičákem (zde si mohou dobrovolníci „odskočit“ pro vrcholovou prémii na Špičák, což vzhledem ke krásným výhledům určitě doporučujeme). Poté cesta pokračuje z kopce k Černému jezeru a pomalu zpět do sedla.

Trasa má necelých 10 kilometrů, vede krásnými lesy a potěší výletníka každého věku.

Několik zajímavostí:

  • Ať máte jasno, jak je to s těmi jezery: Černé je to, které je ze všech šumavských ledovcových jezer to největší i nejhlubší (hloubka dosahuje až 40 m) na Šumavě. Jezero Laka je pak nejvýše položeným a nejmenším jezerem  na Šumavě. Prášilské a Plešné žádné nej nemají, ale to neznamená, že nestojí za návštěvu. Naopak. Prášilské můžete spojit například s výletem na Poledník.
  • Zajímavostí obou jezer je, že mezi nimi vede po hřebeni Jezerní hory hlavní evropské rozvodí mezi Severním a Černým mořem. Do úmoří jižního spadá Čertovo jezero, do úmoří severního spadá Černé jezero.
Facebookmail

Napsat komentář