Plavete v únavě? Skočte do vody!

Náš malý neposeda v bříšku začal po šesti měsících protestovat proti běhání. Respektive já už mám dost těch nedůstojných momentů, kdy musím několikrát za hodinu zastavovat a hledat vhodné keříčky bez dohledu dalších lidí. Je nejvyšší čas vyzout botasky a najít příjemnější, ne tak hopsavou aktivitu. A plavání se zdá jako skvělý nápad.

Tedy až na momenty, kdy se soukám do mých prehistorických jednodílných plavek a vzpomínám si na písničku Barbora, neb v těch jednodílných plavkách už jsem prostě ne-mož-ná. A s přibývajícími týdny těhotenství je to čím dál horší. Ale co už. Aspoň mě to motivuje rychleji vlézt do studené vody. Když tedy nepřijde na situace, kdy z bazénu vylézá vytuněná paní, která má sladěnu barvu plavek, nehtů a dokonce i rtěnky a okrajů brýlí a já potupně čekám u schůdků, než se vypromenáduje. Takové chvíle trvají nekonečně dlouho a nejradši bych se propadla do země.

Ale zpět k plavání.  V průběhu šestého měsíce jsem zaparkovala běžecké boty v botníku a vyrazila do bazénu. Plavala jsem ráda i před těhotenstvím, ale musím říct, teď když má člověk omezený repertoár toho, co může dělat, je to ještě víc super. Euforie, parádička. Uvolnění, protažení a během horkých dní i skvělé osvěžení. Jen je potřeba dávat pozor na nadšené rychloplavce nebo starší paní v igelitových čepicích plavající pozadu rádoby něco jako motýlka bez ohledu na ostatní a kopající na všechny strany.

Je plavání vhodné?
To jest otázka stejně jako u ostatních aktivit. Vždy záleží na aktuálním individuálním zdravotním stavu a tom, jak se kdo cítí. Nicméně nenechala bych se vystrašit zbytečně opatrnými doktory nebo zakomplexovanou paní, která na mě začala přes celý vestibul v Podolí křičet, že jsem káča pitomá, protože chodím v těhotenství plavat. Takové lidi je potřeba vytěsnit a jít si za svým cílem.

Co se týče například obavy z infekcí, já jsem při dodržování základní hygieny po plavání za celou dobu neměla jediný problém. A z pohledu zátěže si osobně myslím, že není lepšího pohybu než právě plavání. Je to skvělé protažení, posílí se celé tělo, zejména záda. Plavání je skvělé na fyzičku a dýchání a díky tomu, že voda nadnáší, nezatěžují se nijak klouby. Mně osobně se po plavání uleví i z pohledu křečových žil a otoků.

To vše ale za předpokladu, že člověk plave správně, ne ve stylu paní Radové, kdy dochází k přetěžování krční páteře. A tady musím říct, že jsem strašně moc ráda, že jsem před 2 lety absolvovala kurz plavání, kde jsem se naučila plavat prsa pod vodou.

Doporučení:

  • Pokud na to nejste zvyklé, vyzkoušejte plavání pod vodou, třeba i za cenu hodiny s trenérem. Vyplatí se to.
  • Dejte přednost kontrolovaným bazénům před rybníky a jezery.
  • Pořiďte si brýle pod vodu, v zimě koupací čepici.
  • Volte dráhy blízko břehu pro případ křečí.
Facebookmail

Napsat komentář