Východ slunce na Sněžce

Jedinečná příležitost zažít výhledy ze Sněžky bez stovek turistů. Pro nás poslední příležitost vyškrábat se na naši nejvyšší horu ještě s malou cácorkou v bříšku – do porodu zbývaly dva týdny.

Chvíle, kdy budeme tři, se blíží rychlostí blesku a poslední volné dny si chceme užít na maximum. Volný víkend i poměrně dobrá předpověď počadí nás přivádí na myšlenku vyšlápnout ještě jednou na Sněžku. Žádná lanovka. Hezky pěšky. Ale pomalounku, polehounku, jeden den nahoru, druhý den pak na východ slunce a zpět do Pece pod Sněžkou.

Trasa:

A udělali jsme dobře. Čekání ve frontě na lanovku je prý na více než hodinu a půl. My si to štrádujeme Obřím dolem a u Domu Slaski jsme za cca dvě hodinky. Cesta je krásná plná výhledů. Na místě jsme před pátou, venku je krásné počasí, a tak vyrážíme ještě na procházku na Luční boudu – na legendární borůvkový koláč, což je cca 2,5 kilometrů tam a 2,5 zpět.

Ráno vstáváme ve 3:40, balíme všechny věci a vyrážíme na vrchol Sněžky. Po chvíli úvah volíme prudší, ale kratší cestu. Tím, že tu aktuálně není led, sníh, ani davy turistů, je to rychlejší. Na vrcholu jsme za cca půl hodinky a i přesto že není ani pět ráno je tu poměrně živo. Někteří spali pod budovou Poštovny nebo na bocích Polské chaty, jiní přišli z Pece nebo Luční boudy. Vzhledem k davům, které na Sněžku míří během dne, se ale dá společnost těch cca 50 lidiček nazvat relativním soukromím 🙂

Obloha se postupně červená a kolem páté už máme výhled na krásný východ slunce. Jsou sice trošku mraky, ale dodávají všemu mnohem tajemnější atmosféru. První paprsky nejenom teplounce pohladí naše tváře, ale vytváří i nádherné světlo pro focení. Je to nádhera!

Když se nabažíme výhledů i focení, vyrážíme cestou pod lanovkou směr chata Růžohorky.  Rádi bychom si tu dali snídani. Pro veřejnost sice otevírají až v deset, ale je krásně, sluníčko svítí a nabídka domácích koláčů zní více než lákavě, tak vytahujeme spacáček a na místních lavičkách doháníme chybějící spánek. Místní paní vedoucí je natolik skvělá, že nás téměř nenechá dospat a kolem deváté nám už servíruje čajíky, koláček a dokonce teplounkou dřevorubeckou couračku (něco jako zelňačka). A při odchodu ještě dostáváme půl litru borůvek. Chata Růžohorky si nás doslova získala.

Z Růžohorek do Pece už je to jenom kousíček, cca 3 kilometříky z kopce.

Tip na ubytování

  • Luční bouda – za nás zbytečně hodně drahá varianta. Spaní na karimatce je za 400 Kč / osobu.
  • Dom Slaski pod Sněžkou – 20 zlotých na osobu na karimatce ve spacáku – pro nás oba dohromady i za cenu šíleného kurzu tedy 380 Kč. I přesto, že tento typ spaní by byl pro nás úplně dostačující, místní Polka se s tím nemohla vzhledem k mému bříšku smířit a za stejnou cenu jako za karimatku nám nabídla postýlku ve sdíleném pokojíku pro 10 lidí 🙂
  • Růžohorky – těžko soudit, nespali jsme tam, ale vstřícnost paní vedoucí byla naprosto ohromující a na první pohled jde o baby-friendly ubytování s houpačkami a pěkným prostředím.

Tip na občerstvení
Jednoznačně doporučuji kuchyni na Luční boudě – místní borůvkový koláč, maxi rohlík z místní pekárny, či jiné staročeské dobroty. Dóm Slaski je na občerstvení dražší a člověk si tu dá maximálně tak smažené a mastné dobroty. Místní horká čokoláda je největší hnus, co jsem kdy pila. Svou nabídkou a chutností nás nadchly Růžohorky, které můžeme jenom doporučit.

Několik doporučení

  • Pokud to jen trochu jde, zapomeňte na lanovku. Je drahá a ve skutečnosti ta cesta nahoru netrvá o moc déle než čekání ve frontě.
  • Cesta Obřím dolem ani ta přes Růžohorky není vhodná pro kočárky. Vezměte spíše krosničky, případně zvolte cestu přes Výrovku a Luční boudu
  • Cestou z parkoviště v Peci pod Sněžkou k lanovce vede pěkná stezka pro děti s řadou kreativních úkolů – určitě doporučuji.
  • I v pěkném počasí nezapomeňte na teplé oblečení. Na Sněžce vždy pěkně fičí.
  • Vyměňte si polské zlotý, na chatě mají šílený kurz. Reálný je pod 7, my platíme necelých 10 za 1 PZL.
  • Parkování v Peci vyjde na 100 – 500 Kč na den a stejně je tu plno. Pokud to jde, zvolte cestu busem.
  • Počítejte s tím, že pro těhulky je cesta dolů paradoxně horší než cesta nahoru. Alespoň já to tak měla.
Facebookmail

2 komentáře u „Východ slunce na Sněžce“

Napsat komentář