Šátky, nosítka, krosničky – návrat k přirozenosti.

Arnošt ze S tebou mě baví svět v roli indiánské babičky ale i tisíce žen z rozvojových zemí – ti všichni znají kouzlo spokojených dětí, které náš moderní svět v posledních letech téměř zapomněl. Stále více se ale vracíme k původním tradicím a fungujícím technikám a nošení dětí s využitím šátků, nosítek a krosniček zažívá svou renesanci. Jak si vybrat to nejlepší?

I přesto, že kočárek slouží jako skvělý dopravní prostředek na převoz všeho možného nebo skvělý uspávač, najdou se momenty, kdy se nám jeho velikost úplně nehodí. Patří sem trable s neustálou starostí, kde ho nechat, jak ho přenést, jak zvládnout nerovnosti terénu apod. V mém případě i omezení v podobě pátého patra bez výtahu.

Právě flexibilita, svoboda vyrazit kamkoliv, ale i příležitost úzkého kontaktu s miminkem stále více nahrávají pomůckám pro nošení dětí. Jejich výběr je ale až moc široký a edukace stále pokulhává. Mně osobně například v obchodě specializovaném na miminka vysvětlili, že jde pouze o osobní preference, cenu a vkus a že se nejvíce doporučuje Manduca.

Podle dTestu, ale i názoru lékařů tomu tak úplně není – tedy alespoň v prvních měsících, kdy je pro miminko i pro vás nejlepší s nošením začít. Nosítka totiž zdaleka nesplňují ergonomické požadavky na držení hlavičky u novorozenců, jak výrobci deklarují. Opravdu bezpečnou variantou je pouze kombinace se speciální novorozeneckou vložkou, která ale vyžaduje další náklady.

Pro ty nejmenší je doporučován flexi šátek – šátek, který je pružný, ale zároveň pevný. Je určený pro děti do cca jednoho až dvou měsíců. Perfektně drží mimčo ve správné poloze, respektuje ergonomické potřeby novorozenců a zároveň zaručuje bezpečnost. Jediné, na co je potřeba pamatovat je správné uvázání šátku. Od druhého měsíce pak odborníci doporučují pevné šátky, které bez problémů udrží těžší miminka a umožňují větší flexibilitu úvazů.

Od čtvrtého měsíce, kdy děti bez problémů drží hlavičku, přichází možnost větší volby. Milovnice šátků mohou zůstat u pevných šátků nejrůznějších barev a materiálů, ostatní mohou upřednostnit na manipulaci jednodušší nosítka. Nejlépe je hodnocená Manduca, nicméně kvalitativně nosítka pro starší děti vychází i podle dTestu hodně podobně. Hodně se liší například v nosnosti, nicméně řešit jestli stačí nosítko do 15 kil, nebo je potřeba nosítko do 25 kil, je podle mě úplně zbytečné. Pro starší děti je nejlepší krosnička, která umožňuje lepší výhled i pohodlí.

Osobní doporučení:

  • Začněte co nejdříve – ideálně hned po porodu.
  • Vyzkoušejte si, co vám nejvíce sedne a bude příjemné. Mně například velmi pomohla Míša Stehlíková, která  vám vše vysvětlí, ukáže šátky z různých materiálů a v případě zájmu šátky i na nějakou dobu za symbolický poplatek vypůjčí. Míša pořádá i různá šátková setkání, kurz vázání a nově i výlety s dětmi v šátcích.
  • Nepodceňujte techniku vázání šátků – pro zdraví miminka a vaše pohodlí je to to nejdůležitější.
Facebookmail

Napsat komentář