Silvestrovský výstup na Sněžku

Tip, jak si i s dětmi užít netradiční silvestrovskou oslavu. Aktuálně je to pravda naprosto neaktuální článek, ale vždycky je lepší všechno sepsat začerstva než pak za rok horkotěžko vzpomínat, co se hodilo a co nám přišlo vhod.

Sněžku jsme už jako mnoho z vás pokořili mnoha způsoby. Klasicky pěšky v každém ročním období, loni v zimě jsme se tam vydali v rámci přechodu Krkonoš na sněžnicích a v létě jsme si ji užívali při východu slunce. Ale Silvestr nám ještě chyběl.

Vyráželi jsme z Velké Úpy v 21:00. Nevýhodou je, že večer nejezdí sedačková lanovka a je potřeba vyšlápnout celou sjezdovku až k Portáškám. Upřímně, ten kopec je zabiják a hned na začátku to má chuť člověk vzdát. Naštěstí krásně svítil měsíc, kolem bylo vidět nespočet ohňostrojů a v žilách nám proudil adrenalin a touha to zvládnout. A velkým plusem byl božský klid a totální samota, která je na cestě na Sněžku doslova vzácností. Trasa z Portášek na vrchol je pak už vcelku v pohodě až na závěrečné stoupání. Více informací najdete v naší databázi výletů.

Na vrchol jsme dorazili v 23:40. Čekalo tu dalších cca sto dobrodruhů, ale také milé překvapení v podobě otevřeného bistra u lanovky, což jsme po bouchnutí šampáňa a zapálení prskavek s radostí využili. Dolů jsme vyrazili před druhou a v půl čtvrté byli všichni spokojeně v pelíšku.

Co se týče výhledů bohužel jsme neměli takové štěstí jako nadšenci v předchozích letech. Žádné výhledy na rozsvícené Polsko a Pec. Jen mlha a standardní sněžkovský vítr, ale za ten zážitek a netradičně stráveného Silvestra to stálo. I když ranní vstávání (v 8 hodin) k Terezce, která chrupkala celou cestu nahoru i zpět, trošku bolelo. Ale kocovina je asi horší ?

Tipy a triky

  • Máte-li tu možnost, projděte si trasu dopředu i ve dne, ať víte, jaký čekat terén a jak vám to bude trvat dlouho. My si prošli alespoň trasu z Portášek nahoru a zpět.
  • Pořádně zkontrolujte počasí – zvláště pak, půjdete-li s dětmi. Nemá smysl chodit za každou cenu a riskovat.
  • Děti výlet prospí, což je výrazně jednodušší než ve dne. Ale myslete na jejich komfort. Neoblíkat moc (stačí punčochy, bodýčko a kombinéza), ale zajistěte ručičky a nožičky (přes botičky a spodní část nožiček jsme Terezce navlíkli ještě dospělácké termoponožky. Důležitý je i obličej. Nezapomeňte na krém do mrazu a celé tělíčko včetně hlavičky přikryjte plachtou, aby na mimčo nefoukalo.
  • Ověřte si, zda je možné počítat s tím, že bude mít některý z objektů otevřeno. Ideální zdroj je Facebook Poštovny.
  • Nezapomeňte si čelovku, hůlky a, máte-li, tak i nesmeky.
  • Hodí se Cola (my si ji dali před odchodem na chvilku na topení) a něco sladkého.
Facebookmail

1 komentář u „Silvestrovský výstup na Sněžku“

Napsat komentář