Doklady spojené s cestováním s dětmi

Cestování s dětmi dnes nic nebrání. Jen naše předsudky a často zbytečné strachy. Z hlediska formalit to chce ale trošku přípravy a důslednost. Plánujete-li tedy dovču v zahraničí, nezapomeňte včas pořešit potřebné doklady a formality pro vás i pro děti.

Cestování po Evropě

V rámci Schengenského prostoru vám i vašim dětem stačí občanský průkaz. Že je to možné i pro děti – ano, doby, kdy jsme se těšili na ten božský okamžik, až v patnácti dostaneme občanky, jsou dávno pryč. Dneska je možné mít občanku už od narození. A vyplatí se to pro děti pořešit, i když se zrovna nikam nechystáte. Na cestách mějte občanku pro vás i pro děti stále u sebe. Pravděpodobnost, že vás bude někdo na pozemních hranicích kontrolovat, je téměř mizivá, ale nikdy nevíte, co se může přihodit. Stáčí akutní potřeba navštívit lékaře, stát se účastníkem nehody a problém je na světě. Pokud se děti jmenují jinak než vy, cestují s babičkami.. vždy přibalte i rodný list a ideálně i prohlášení matky, že s cestou souhlasí.

Schengenský prostor zahrnuje tyto státy: Belgie, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Nizozemsko, Německo, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko. Ke dni vydání tohoto článku stále ale platí, že s občanskou můžete cestovat i do Velké Británie, Chorvatska a Bulharska. Pozor na Gibraltar, tam se už s občankou nedostanete.

Cestování mimo Schengen

Do zbytku světa potřebují děti i vy svůj pas. Musí být platný minimálně do konce pobytu vaší dovolené. V mnoha zemích světa ještě 6 měsíců poté, co se vrátíte domů. Pozor na to.

Tvorba pasu a občanského průkazu

V obou případech mají úřady na tvorbu 30 dní, ale zpravidla to bývá rychleji. Občanka stojí 50 Kč, pas 100 Kč. Oba doklady platí pět let – tedy za předpokladu, že v případě dítěte nedojde ke změně podoby. Zejména u miminek se doporučuje doklad cca po roce obnovit, abyste se vyhnuli zbytečným problémům. Pro žádost si nezapomeňte svůj občanský průkaz a rodný list. Fotku nepotřebujete – mimčo úředníci vyfotí přímo na místě. Ale připravte se, že to není vůbec jednoduché – mimčo musí mít otevřené oči, rovně hlavičku a vy jako opora, která jej drží, nesmíte být na fotce vidět.

„Zkrátka je to show. Zvláště pak, když se na úřad vydáte v prvních týdnech života miminka jako já. Než na nás došla řada, Terezka vytuhla jako špalek a byla k neprobuzení. Daly jsme tomu čas 10 minut, ale poté musely uvolnit místo dalším čekajícím. Úřednice byla naštěstí skvělá a nabídla nám, že až se naše Šípková Růženka vzbudí, můžeme přijít rovnou k okénku. Rády jsme této možnosti využily a za hoďku byly zpět. A začalo fotografické rodeo. Nasměrovat Terezku do objektivu, nějak šikovně ji chytit, aby se cítila dobře a neplakala, a sebe zakrýt bílou plínou. Výsledek byl šílenej, sama bych občanku s takovou fotkou v žádném případě nechtěla, ale v rámci možností a nespokojeného výrazu Terezky jsem neměla sebemenší motivaci absolvovat další pokus. A s Barunkou to bylo podobné :)“

Pas na poslední chvíli

Od července 2018 je možné získat standardní pas do 24 hodin (v pracovní dny) nebo ve lhůtě do 5 pracovních dnů. Žádost můžete podat na jakémkoli obecním / městském úřadě nebo na speciálním pracovišti Ministerstva vnitra v Praze na Pankráci. Jen si za něj připlatíte. Do 24 hodin dospělí zaplatí 6 000 Kč, děti 2 000 Kč, do 5 pracovních dní dospělí 3 000 Kč a děti 1 000 Kč.

Ztráta pasu

Při jakékoli cestě do zahraničí je dobré mít kopie svých dokladů. My je nevozíme fyzicky, ale máme je uložené elektronicky v cloudu. V případě ztráty cestovního dokladu se obraťte na nejbližší zastupitelský úřad ČR. Vystaví vám náhradní cestovní doklad, který slouží jednorázově k cestě do ČR.

Další využití pasu a občanky

Jak občanku, tak i pas, využijete i v rámci České republiky – například v pražské MHD, kde jedna doprovázející dospělá osoba, která má u sebe doklad dítěte, může jezdit zadarmo, a to až do tří let dítěte.

Víza

Do některých zemí je potřeba vízum. Pro vás i pro děti. Je to nenápadná položka, ale v případě čtyřčlenné rodiny vám už může pěkně prodražit dovolenou. Každopádně víza nepodceňujte, nastudujte možnosti a zejména při cestování s dětmi zvolte variantu, která bude na místě nejméně časově náročná.

Nemáte-li do cílové země správně pořešená víza, přepravce vás nemusí pustit do letadla. Mně osobně se stalo, že mě letecká společnost nechtěla pustit do letadla mířícího do Thajska. Povolená bezvízová doba byla tenkrát 30 dní, ale já zpáteční letenku do ČR měla až za delší dobu. Tím, že jsme chtěli Thajsko opustit a odjet po zemi do Kambodži, neřešila jsem to. V Thajsku jsme chtěli strávit pouze 2 dny. Ale letecká společnost chtěla důkaz, že Thajsko opustím dříve než za těch 30 dní, aby mě v případě problémů nemusela deportovat na vlastní náklady zpět do ČR. Bylo tedy nutné na letišti koupit předraženou letenku z Thajska do Kambodži. Jinak by mě nenechali odletět. Pozor na to.

Mezinárodní řidičský průkaz

Chystáte-li se řídit mimo EU, nezapomeňte pořešit mezinárodní řidičák. Získáte ho na počkání na Registru řidičů. K vyplněné žádosti je nutné donést doklad totožnosti, jednu fotografii a platný řidičský průkaz. Tvorba stojí 50 Kč. Pamatujte na to, že mezinárodní řidičák je jen doplněn toho českého. Na cestu je nutné mít oba.

Facebookmail

1 komentář u „Doklady spojené s cestováním s dětmi“

Napsat komentář