Botky, boty, botičky

Často se ptáte, co dát na nožičky těm nejmenším, jak předejít zmrzlým nožičkám v nosítku, jaké botky sbalit na cesty. Čtěte dál a nakoukněte do našeho botníku ?

Ve zkratce se dá říci, že u dětských bot neřešíme parádu, ale funkčnost. Uzavřená špička u sandálků je pro nás víc než princeznovská letní botička, ve které si za chvilku holky ukopnou palec. Raději pořídíme jedny kvalitní boty než troje levnější v různých barvičkách. Nejsme zastánci ani odpůrci barefoot a pro nás dospěláky si raději připlatíme, než si zničit klouby a záda.

Botky pro nejmenší

Podle našeho názoru děti, které nechodí, botky nepotřebují. Stačí protiskluzové punčocháče (úžasné a levné má třeba Lidl) nebo protiskluzové ponožky. V chladnějších dnech stačí navrch přidat obyčejné chlupáče za pár korun. V zimě miminkům do nosítka nebo šátku oblékněte kombinézu s ťapkami, dovnitř punčocháčky a chlupáče. Ve velké zimě se nám osvědčily návleky v podobě dospělácké merinové ponožky, které stačí připevnit gumičkou do vlasů na dětské ťapky. Dovnitř pod ponožku se dá dát ještě igelitový pytlík proti vlhkosti. Nevypadá to úplně fešně, ale dětem není zimina ?

Botky pro malé turisty

U malé Terezky se nám osvědčily pevné botičky. Značka je na každém z vás, nám vyhovuje KEEN nebo Superfit. Pro první krůčky nejsou nutné žádné pohory, po kamenech děti stejně většinou nosíte. Když začnou na výletech více chodit, vyplatí se zainvestovat do bot s pevnější a kvalitní podrážkou. Na léto jsou úplně nejlepší KEEN sandály. Dražší, ale v dětské verzi doslova nezničitelné boty s opravdu kvalitní podrážkou a uzavřenou špičkou. K těmto botkám je fajn vlastnit nějaké protiskluzové nazouváky k bazénu nebo do vody – ušetříte si tak nejeden pád, případně úraz. Variantou jsou i Skinnersky (ponožkoboty), které jsou nově k dispozici i ve verzi pro děti. Více info v naší recenzi. V neposlední řadě je super vlastnit i nějaké staré botky na odrážedlo nebo zvážit speciální návleky na špičky. Must have jsou holínky 🙂

Boty pro Akční rodiče

I přesto, že máme tendenci dětem nakoupit, co jim na očích vidíme, na sobě často šetříme. Přitom právě boty jsou oblast, kde se šetřit nevyplácí. Pokud děti nosíte v nosítku, krosničce nebo v šátku, vaše tělo dostává opravdu zabrat a je dobré vybrat obuv s kvalitní podrážkou. Důležité je to i z hlediska bezpečnosti. S dítětem na hrudníku nebo na zádech potřebujete jistý krok, jakékoli uklouznutí může mít nepříjemné následky. Do hor, na kamenité trasy si vedle trekových holí pořiďte pohorky nebo alespoň kvalitní trekovky. Na menší výlety stačí outdoorové sandály. Tady opět můžeme doporučit KEEN. V dospělácké verzi už nemohu říci, že jsou nezničitelné – už jsem několikatery odrovnala. Ale vždy po několika letních sezónách téměř konstantního nošení. Během našeho tříměsíčního tripu po Asii jsem je z nohou ani na chvilku nesundala, nepotřebovala žádné druhé boty (ale je to za cenu toho, že jsem do nich během chladnějších momentů strčila nevkusně ponožky) 🙂 Jako doplněk jsou super již zmíněné Skinnersky. Zabalíte je do malé kuličky jako ponožky, nic neváží, rychle schnou. Jsou super jako boty do vody, na loď. Někdo je nosí i na horské tůry, ale to jsme si zatím netroufli.

Mno a pokud řešíte i jiné vybavení než boty nebo jiná témata v souvislosti, jak být akční i s dětmi, určitě vám pomůže i naše knížka Akční rodiče od A do Z :- ) 🙂 🙂 🙂

This slideshow requires JavaScript.

Facebookmail

1 komentář u „Botky, boty, botičky“

Napsat komentář