Chorvatsko – podmínky vstupu, návratu, testování v Chorvatsku

Chorvatsko od 1. dubna 2021 otevřelo hranice pro turisty pouze s antigenním testem a aktuálně pracuje na systému služeb, kterými chce maximálně zamezit šíření koronaviru, ale s minimální zátěží pro přijíždějící turisty. Celou chorvatskou strategii najdete pod sloganem Safe Stay in Croatia. Střípky, které nám přišly zajímavé uvádíme níže.

Příjezd do Chorvatska

Cesta do Chorvatska je aktuálně (k 13. 4. 2021) opravdu bezproblémová. Stačí vyplnit registrační formulář (ke stažení zde: https://entercroatia.mup.hr/). Co se týče testů, postačí vám antigenní test, který není starší více než 48 hodin a který v ČR platí pojišťovna. Děti mladší sedmi let se testovat nemusí. Test musí být provedený laboratoří a k cestě potřebujete vytištěné potvrzení v angličtině. Pokud se chystáte zůstat v Chorvatsku déle než 10 dní, je potřeba do 10 dnů antigenní test v Chorvatsku zopakovat. Variantou je i cestování s PCR testem. V tomto případě již není opětovné testování nutné. Pro cestu doporučujeme vytisknout i potvrzení o ubytování alespoň na první noc. Chorvatsko nabízí i řadu výjimek, například speciální podmínky pro cestující, kteří covid již prodělali. Pokud se vás to týká, prostudujte.

Testování v Chorvatsku

Testování v Chorvatsku není zdaleka tak rozšířené, organizovatné ani levné jako v České republice. Aktuálně probíhá pouze v několika velkých městech – seznam najdete zde. V oficiálním seznamu se ale zatím moc nedočtete, jaký test je kde k dispozici, kolik stojí, jak se objednávat atd. Všeobecně se tu nyní testuje pouze ve všední dny. Cena se pohybuje v přepočtu kolem 800 Kč. Drive-in je velkou neznámou. Informace jsou docela chaotické. Vždy si raději na odběrové místo dopředu zavolejte, potvrďte si cenu i možné termíny.

Nicméně berme to tak, že je mimosezóna a Chorvatsko se na turisty teprve připravuje. Podle dostupných informací Ministerstvo cestovního ruchu společně s Chorvatským institutem veřejného zdraví pracuje na zřízení testovací míst přímo pro turisty. Testování by mělo probíhat ve většině turistických letoviscích, a to přímo v hotelech, kempech a ve všech marinách (pro jachtaře). Testy by měly být za velmi přijatelnou/symbolickou cenu, jelikož budou dotovány Ministerstvem cestovního ruchu. Stejně tak pracovní doba testovacích míst pro turisty bude daleko přijatelnější. Centra budou fungovat 7 dní v týdnu a to od rána do večera. Nejpokrokovější situace je v Záhřebu, kde testování probíhá již v prvních ubytovacích zařízeních.

Návrat do České republiky

Podmínky pro návrat do České republiky se stále mění. Aktuální stav doporučujeme sledovat na stránkách českého Ministerstva zahraničních věcí. Aktuálně platí, že potřebujete antigenní test (možný je i PCR test) provedený v Chorvatsku (provedený maximálně 24 hodin před začátkem cesty). Následně musíte absolvovat PCR test v České republice a do doby obdržení negativního výsledku setrvat v karanténě. Povinností je i vyplnit příjezdový formulář (ke stažení zde) a po dobu 14 dnů po příjezdu nosit všude mimo domov respirátor.

Shrnutí

Aktuální situace s testováním v Chorvatsku nás poměrně zaskočila. Ale věříme, že pro vás, kteří budou s touto situací počítat, už nebude testování ani v současné situaci problém. A hlavně, že během pár týdnů budou snad testovací centra pro turisty daleko více dostupná a testy finančně zajímavější. Celkově se tu cítíme bezpečně, dobře, líbí se nám tady, ubytování jsou čistá, turistů zatím minimálně. Více informací najdete v případě zájmu na stránkách Safe Stay in Croatia. Pokud byste měli nějaké dotazy, dejte nám vědět, rádi nasdílíme naši zkušenost, poradíme, bude-li v našich silách.

Zajímají-li vás tipy na zajímavá místa v Chorvatsku, mrkněte do naší databáze výletů, najdete tam i řadu tipů právě z Chorvatska. A pokud hledáte inspiraci, motivaci a zajímavé tipy na téma cestování a akčního života s dětmi, napsali jsme pro vás ve spolupráci s řadou dalších akčních rodičů a odborníků knížku Akční rodiče od A do Z. Stojí za přečtení 😉

Facebookmail

3 komentáře u „Chorvatsko – podmínky vstupu, návratu, testování v Chorvatsku“

  1. Ahoj akční rodiče, trochu mne zaskočila informace, že test musí být stary 24 hod. před vycestováním z daného místa, ale zároveň píšou, že čekáš na test třeba dva dny? takže pak řeknu v čr, že jsem vycestovala a cesta z bodu A do bodu B trvala třeba den dva :))) a nevíte, jak je to pak s cestováním na ostrovy? zdali tam platí to stejné, ale asi ano..a vy jste se nechali testovat kde a jak to probíhalo? a co nějaké typy na pěkné ubytování 🙂 děkujeme

    Odpovědět
    • Krásný den, Maruško. Výsledky antigenního testu jsou za chvíli hotové. V ČR na počkání, tady v Chorvatsku jsme je měli do 2 hodin. Při objednání se rovnou zeptejte, jak dlouho potřebují za vyhotovení výsledků. Co se týče ostrovů, tam by měla platit stejná pravidla, je to pořád jedna země. My jsme se testovali v Šibeníku na poliklinice Analyza. Zkušenost je popsaná na našem FB / IG, z části v tomto článku. Aktuální situace pro nás byla překvapením, ale věříme, že bude lépe ? Pro všechny případy doporučujeme vždy zavolat na odběrové místo, objednat se a zeptat se případně na vše potřebné. K ubytování a dalším tipům na Chorvatsko napíši speciální článek ? Nejvíce času trávíme v Grebaštici v Apartmánu Gáby ? Tady je to parádní, hned u moře.

      Odpovědět

Napsat komentář