Cestování bez kočárku

Tři měsíce jen se zázemím nosítka. Měla jsem strach. Pro nás rodiče, ale i naše holčičky, to byla velká výzva. Ve finále to ale bylo nejlepší rozhodnutí, které jsme mohli udělat.

Doma nedáme na kočárek dopustit. Obě holky ho milují. Rády v něm spí, pozorují svět kolem. Terezka si v něm ráda odpočine, když ji bolí nožičky. Nosítko ale ani doma neleží v koutě a když spí obě holky najednou, je to náš věrný pomocník. A při cestování na něj nedáme dopustit. A to ani nemusíme letět na jiný kontinent.

Evropa totiž rozhodně není bezbariérová, řadu turistických tras s kočárkem neprojedete, Asie je s kočárkem peklo. Během dovolené v Itálii jsme například kočárek používali akorát na popojíždění v kempu, protože na místní minichodníčky v kopcích se vejde tak polovina kočárku. Stejně tak evropská města alá Paříž, Londýn, Benátky, Budapešť atd. vás naštvou množstvím schodů, nemožností bezbariérového přístupu v metru apod. V Asii sice najdete ve městech široké chodníky, ale jsou zaskládané židličkami z restaurací, zbožím z obchodů, stánky s jídlem. Jezdí po nich motorky, slouží jako parkoviště a do toho všeho se motáte mezi spoustou lidí. Přechody a semafory sice existují, ale nikdo je nerespektuje. Přejít ulici plnou motorek a aut je hardcore i bez kočárku. Kličkování s kočárkem si tu nedovedu představit. A ani cestování autobusem, vlakem… Leda si pro všechny přesuny platit taxíka nebo si půjčit auto (ve Vietnamu to ale například nelze).

Na cestách tedy jednoznačně sázíme na nosítka. Používáme značku Babylonia Flexia. Má velkou výhodu v tom, že má vyměnitelný přední díl. Jeden je do 3 měsíců, druhý do roka, třetí do 4 let. Díky tomu má dítko vždy tu správnou velikost nosítka – nikde žádný prostor navíc, ve kterém by se křivilo. Nikde neškrtí. Oproti konkurenčním nosítkům má příjemné polstrování u nožiček, díky čemuž ani větší děti nijak netlačí na stehýnka. Velkou výhodou je stříška proti sluníčku, která je i příjemnou oporou hlavičky. A v neposlední řadě je to 100% organic výrobek. A co se týče kvality – po třech měsících každodenního intenzivního používání byste krom ušpinění a propocení nepoznali rozdíl. Krásně drží – barva, tvar i veškeré úchyty.

Šátek nebo nosítko?

Řešením je samozřejmě i šátek. Zda šátek nebo nosítko je otázka každého z nás, otázka vkusu i toho, co komu více sedne. Já osobně jsem zastánce flexi šátků u dětí do 6 měsíců a následného přechodu na nosítko. Ale co se týče využití při cestování, jako například při  naší cestě do Asie, nosítko je samozřejmě mnohem flexibilnější volba. Nasazení je rychlejší, zvládnete to i ve stísněných prostorech alá v autobuse apod.

Hlavní výhody cestování s nosítkem:

  • Máte volné ruce.
  • Jste flexibilní ve všech směrech.
  • Dá se kombinovat s kufrem, batohem.
  • Malé děti jsou v nosítku spokojené, jsou daleko klidnější protože cítí blízkost rodičů. Vertikální poloha pomáhá ulevovat od novorozeneckých bolestí bříška.
  • Nosítko je perfektní na uspávání.
  • Dostanete se všude, nemusíte se stresovat špatným terénem, davy lidí.
  • Nosítko je parádní pomůcka pro rychlé přesuny.
  • U starších dětí je to dobrá cesta, jak ulevit unaveným nožičkám, jak nechat dítko prospat.
  • Nosítko je skladné – bez problémů ho zabalíte do batohu, necháte zapnuté kolem pasu. Nemáte starosti s transportem v letadle, taxíku, autobusech.
  • Nosítko je první pomoc, když začne pršet, foukat, ochladí se – dítko dáte do nosítka, přikryjete pláštěnkou, větrovkou, zahříváte vlastním tělem. Děti jsou v bezpečí, teplíčku a spokojené.

Na co se připravit, když máte na dovče jen nosítko:

  • Děti je potřeba na nošení navyknout. Není to o tom, že některé děti na nošení prostě nejsou. Je to o trpělivosti rodičů, o tom, kdy s nošením začnete. Když dítko pláče, nemusí to být tím, že se nese. Může ho bolet bříško, růst zoubky, může být unavené. Dejte tomu čas, vyzkoušejte různé časy. Buďte trpěliví, ale i asertivní. Berte to tak, že v Asii si na nošení zvyknou všechna miminka. Nemají jinou možnost.
  • Nosítko vyzkoušejte už před cestou. Nikdy nezačínejte s nošením až na cestách. Nosítko musí být pohodlné vám i dětem.
  • Děti nevydrží v nosítku celý den. Větší děti v něm často jenom spinkají. Bolavým nožičkám ulevujeme tak, že Terezku nosíme na koni, děláme větší pauzy, nevolíme příliš dlouhé trasy. U malé Báry jsem to řešila tak, že když už nechtěla být v nosítku a chtěla se rozhlížet,  nosila jsem ji v náruči čelem vpřed (nošení v nosítku čelem vpřed se vyhýbám). Byla spokojená, šťastná, reagovala na lidi a věci kolem. Jen se už trošku pronese a první dny to byl docela záhul. Pak už si ruce zvykly 🙂
  • U malých dětí je třeba dělat pauzy, nechat děti protáhnout. Ráno a večer jim dát pořádný prostor se vyřádit, potrénovat nožičky, pořádně zaposilovat potřebné svalíky. Využít každé volné chvilky, kdy si mohou lehnout, lézt apod.
  • Pokud nejste na každodenní život bez kočárku zvyklí, mohou vás z počátku bolet ruce, záda a kolena. Ale nebojte, tělo si zvykne, zaktivuje potřebné svaly a bude líp. Jedete-li na krátko třeba do hor, přibalte trekové hole. Myslete na kvalitní obuv. Dopřejte si masáž. Nezapomínejte na protažení.
  • Pokud cestujete s hodně malými dětmi, je třeba počítat s tím, že malé dítko musí pořád někdo držet a hlídat. Zabalte si do batohu deku, na kterou jej můžete položit. Když nemáte oporu druhého rodiče a naopak kolem vás běhá druhá ratolest, která právě potřebuje třeba čůrat, nebojte se poprosit někoho kolem o pomoc. Všechno je hned jednodušší, popovídáte si, dítko má zpestření a zjistíte, že lidi kolem jsou vlastně hrozně fajn a rádi pomohou.
  • Šatičky a krásné topíky pro sebe nechte doma. Pod nosítkem stejně nebudou vidět. Mnohem lépe poslouží obyčejné bavlněné tílko, tričko s krátkým a dlouhým rukávem.

Na co pozor, když cestujete bez kočárku:

  • Vždy si pečlivě zkontrolujte úvaz šátku, nastavení nosítka – kvůli vašim zádům i miminku.
  • Dávejte pozor, kam šlapete, na okolní větve, dráty apod. Zejména obrubníky, kameny a díry mohou způsobit nepříjemný pád, protože nevidíte pod nohy. Větvičky mohou šťouchnout do očí apod.
  • Oblékejte s rozumem, ať děti neprochladnou, ale ani se nepřehřejí. Přecijen je zahříváte i svým tělem. Super jsou UV trička, která daleko lépe odvádí pot a dětem je příjemněji. Po vyndání z nosítka zvažte přidání mikiny, převléknutí trička..
  • Při vysokých teplotách doporučujeme použití chladicího ručníku – dávali jsme na hlavičku a přes něj stříšku proti sluníčku.

Pokud jsou vám již šátky a nosítka malé, nepříjemné a hledáte  spíše nějakou krosničku, mrkněte na náš článek Jak vybrat krosnu pro dítě.

Více tipů a triků naleznete v naší knížce Akční rodiče od A do Z. K dispozici je v tištěné i elektronické verzi. Inspirovat se ale můžete i na některém z našich inspirativních setkáních.

This slideshow requires JavaScript.

Facebookmail

Napsat komentář