Jak vybrat krosnu pro dítě?

Nosítku či šátku už u vás odzvonilo, ale nožky vašeho malého cestovatele ještě neujdou tolik, co byste potřebovali a nechcete se spoléhat jenom na kočárek? Řešením může být krosnička nebo pás Kawallo.

Pokud hledáte jednoduché a skladné řešení pro krátkodobé nošení, můžete vyzkoušet pás Kawallo. Jde o jednoduché řešení, při kterém nosíte dítě takzvaně „na koni“, ale máte volné ruce na hůlky, tašky, vodítko se psem nebo tlačení kočárku. Více jsme o tomto nápadu jedné české akční rodinky psali v článku Vychytávka pro volné ruce: Kawallo.

Druhou možností jsou krosničky. Využívat je můžete od chvíle, kdy děti sedí. Pro svou váhu a monstróznost jsou ale využívané hlavně na delší výlety do přírody. Při cestě do města, na festival, MHD apod. se s nimi zbytečně nadřete a utrápíte. Na druhou stranu na výletech v nich děti bývají spokojenější než v nosítku, protože lépe vidí, tolik se nezpotí, mají větší pohodlí a více prostoru. Výhodou je i úložný prostor na zabalení dalších věcí, stříška proti sluníčku nebo slabému dešti. Výhodou je i to, že krosnu se spinkajícím dítkem můžete ze zad sundat, zatímco vy se můžete protáhnout, nasvačit nebo si dojít v klidu na záchod.

Krosnička pro děti – naše zkušenost

Naše první zkušenost z krosničkou je z prodlouženého víkendu v Krkonoších. Měli jsme krosnu od Deuteru a z pohledu Terezky všechno super. Byla maximálně spokojená a ani nechtěla moc ťapkat. Nikde ji nic neškrtilo, nijak nevypadávala, nebyla zpocená, měla parádní výhled. Za nás rodiče supr polstrování popruhů, celkově velmi kvalitní provedení, hodně jsme ocenili úložný prostor. Ale máme-li být upřímní, doslova jsme se lekli, jak je to těžké a velké. To samozřejmě není problém tohoto modelu, ale celkově všech krosniček. Takže my z tohoto důvodu ještě zůstáváme u lehoučkých nosítek, které obě holky stále „tolerují“ a které kdykoli sbalíme do batůžku, zapneme kolem pasu apod. Ale je nám jasné, že to nepůjde věčně a brzy budeme muset nějakou tu krosničku také pořídit 🙂 Nicméně pokud byste se chtěli dozvědět více o tom, jak s dětmi cestujeme bez kočárků a to třeba i několik měsíců mimo Evropy, mrkněte na článek Cestování bez kočárku.

Na co pamatovat při nošení dětí v krosničce?

  • Vždy zkontrolujte, zda nemohou děti vypadnout.
  • Ověřte, že děti v krosně nevisí, ale pohodlně sedí, a nemají přiškrcené nožičky.
  • Nezapomeňte děti správně obléknout – na rozdíl od nosítka nebo šátku děti v krosničce již nechráníte teplem svého těla. Zaměřte se zejména na nožičky, ruce a obličej.

Jakou vybrat krosničku?

Na trhu najdete celou řadu modelů od nejrůznějších značek. Inspirovat se můžete i hezkým článkem 5 nejlepších krosen na dítě, který porovnává aktuální nejlepší modely na trhu podle nejčastěji diskutovaných kritérií. A když už budete mít svého favorita, doporučujeme jej před koupí raději vyzkoušet, protože každému dospělákovi a dítěti sedí něco jiného. Půjčovna může být řešením i v případě, že se vám  nechce do krosničky investovat, případně nemáte skladovací prostory pro další, né úplně skladné vybavení.

Další tipy na vybavení, pořádnou dávku motivace a cenné triky, jak se zabalit a vypravit na akční dovču nebo výlet s dětmi a přitom se z toho nezbláznit, najdete v naší knížce Akční rodiče od A do Z (je k dostání v elektronické i tištěné verzi) nebo na našich inspirativních setkáních.

This slideshow requires JavaScript.

Facebookmail

5 komentářů u „Jak vybrat krosnu pro dítě?“

  1. Krosna fakt není ergo. Nosítka se dělají i na těžší děti a jsou rozhodně efektivnější ( v čemkoli), než krosna ?

    Odpovědět
  2. Připojuji se k Hance, krosna určitě není vhodný na nosič pro dítě. Protože ten kdo nese těžší dítě musí jeho váhu kompenzovat predklonem, těžiště má člověk úplně někde jinde. Když se pořídí ergonomické nositko na větší dítě je to pohodlne jak pro dítě, tak dospělého : -)

    Odpovědět
  3. Dobrý den .Měla bych dotaz spíše si nevím rady a potřebovala bych poradit s výběrem krosny pro dítě Rozhodují se po Dejte a Orsay.Jake jsou u krosen plusy a mínusy.A také samozřejmě jaká je lepší Děkuji za odpověď a pěkný den 🙂

    Odpovědět
  4. Dobrý den.Rada bych se zeptala spíše prosím o radu jakou krosnu vybrat.Mam dva typy krosen Deuter a Orsay.Ktera z těchto splňuje dobře podmínky pro nošení dítěte Děkuji a pěkný den🙂

    Odpovědět

Napsat komentář