Akční život bez obalu

Pravidelně přinášíme články o tom, jak trávit volný čas s dětmi v přírodě a jaká jsme objevili krásná místa. Dnes bychom to chtěli přírodě trošku vrátit, podělit se s vámi o pár zajímavostí a tipů, jak to naše zelené bohatství alespoň trošku chránit, aby si tu všechnu zelenou krásu kolem mohli naplno užívat i naše děti, vnoučata a pravnoučata.

Popravdě řečeno, my taky zrovna nepatříme mezi ukázkový příklad a žádné svatoušky. Denně se hroutím nad tím, když vidím, kolik vyprodukujeme kontaminovaných jednorázových plen. Vnitřně mě žere, kolik spotřebuju při sprchování vody a fakt mě štvou zbytečné obaly ze supermarketů. Ale i přesto, že mě to štve, nemám zároveň sílu zrovna tohle moc změnit, nemám sílu vypnout napoprvé tu příjemně horkou vodu, která je pro mě každý večer odměnou pro duši i tělo za náročný den. Ráda zajdu na trh, k řezníkovi nebo do pekařství, ale ještě jsem nedozrála k tomu, abych v už tak plném kočárku vláčela ještě prázdné nádoby na nákup každodenních surovin. A plenky? Chtěla jsem látkovky používat na doma a v noci, ale před porodem jsem nákup odkládala, pak neměla čas to řešit a pak si řekla, že se mi to už nevyplatí. Ale dávali jsme Terezku od 6. měsíce na nočník, čímž eliminovali alespoň nějakou část plen. Lepší něco než nic. A právě o tom je dnešní článek.

Malé kroky jednotlivců – velký krok celé společnosti

Nic se totiž nestane ze dne na den a i malé krůčky (začněme třeba těmi, ze kterých nebudeme mít mozoly) mohou pomoci. Inspiraci, jak dělat víc, než jen třídit odpad, můžeme najít u našich babiček, v rámci řady zajímavých kampaní neziskových organizací a městských úřadů (nám se líbí třeba Zero Waste Česko, REDUCAEKODOMOV a další), ale kupodivu i v rozvojovém světě. Je to paradox, ale právě v Indii, kterou má každý spojenou se špínou a haldou odpadků, jsem se já osobně naučila přemýšlet o životním prostředí trošku jinak. Lidé na severu v Malém Tibetu jsou si plně vědomi toho, že příroda je jejich domovem, ale i zdrojem obživy, a proto ji musí chránit a ne zavalovat odpadky. Igelitové tašky tu neseženete, ženy běžně používají menstruační kalíšky, voda, džusy a mléko se prodávají stáčené do vlastních nádob, v koupelnách najdete poučky o tom, jak šetřit vodou (a to tu tekla jen pekelně studená), i v horách najdete koše, které pravidelně někdo vynáší na zádech. Každý produkt, který vypěstují, spotřebují do posledního zrníčka. Suché větve z rakytníku používají místo pletiva na ploty, kravince na stavbu zdí a i obyčejná meruňka se využije do nejmenšího drobečku – dužina na jídlo nebo džusy, pecky na praní prádla, semínka v kosmetickém průmyslu na léčivé oleje a krémy.

A jak se krom třídění odpadu snažíme šetřit životní prostředí konkrétně my?

  • Nevyhazujeme funkční věci – oblečení dávám do sběrných kontejnerů či do Thomayerovy nemocnice, ostatní věci za odvoz nebo drobnou částku do bazárku.
  • Nepotřebné knihy a přečtené časopisy nosím do knihobudky, aby si je mohl přečíst někdo další. Ráda využívám služeb knihoven. Mají i dětské knížky a leporela.
  • Přes týden chodím s holkami pěšky, jezdím na kole nebo jezdím MHD. Auto používáme výjimečně.
  • Alespoň občas se snažím nahradit kupované ovocné kapsičky domácími, které plním do praktického obalu Papoo, který jsme koupili v DM. Snadno se plní, snadno se čistí.
  • Pokud si kupuji kávu sebou, tak do vlastního hrnku. S dětma je to super. Koupím kafčo, chvilku chodím s kočárkem, než holčičky usnou, a pak si kávu v klídku vychutnám někde v parku na lavičce.V létě v kelímku od Klean Kanteen vydrží i zmrzka a díky tomu, že neabsorbuje žádné pachy, je vhodný třeba i na pivo.
  • Snažíme se eliminovat jednorázové věci a případně po ně hledáme další využití. Skleničky recyklujeme pro vlastní marmelády, plástve od vajíček skladujeme pro babičku na domácí vajíčka atd.
  • Mamince jsme k Vánocům koupili do bytu žížalovník. Vypadalo to slibně, ale zrovna toto zas taková hitparáda to není – běžná rodina vyprodukuje daleko více bio odpadu, než jsou žížaly schopné sníst. Leda koupit víc žížal 🙂
  • Snažíme se jíst lokální potraviny, nekupovat zbytečně jídlo do zásoby, abychom ho nemuseli vyhazovat. Snažím se vařit domácí jídlo, péct domácí pečivo, sušenky atd.

Tak co říkáte, dáte si také nějaký malý úkol? Zkusíte si také najít nějakou drobnost, kterou byste přispěli k ochraně životního prostředí? Napište nám do komentářů, inspirujte ostatní, jak šetříte životní prostředí vy.

Facebookmail

Napsat komentář