Akční doma aneb vyrobte si tunel dětských snů (1. díl)

Inspirace, která se může stát jednoduše realitou, když vám zbyde velká krabice a nebojíte se nůžek a lepidla.

K tvorbě tunelu, který poslouží jako skrýš, ale i jako skvělá součást domácí opičí dráhy, jsme použili velkou krabici (nepodceňujte výšku – pro malé prďoly je to super na prolézání, ale do budoucna může mít tunel formu domečku a je potřeba, aby se do něj vešlo sedící dítě).

Boky a hrany jsme zpevnili, aby byl tunel stabilní a na vnitřní „podlahu“ přilepili koberec. Zbylé plochy jsem polepila barevnými filcy. Včetně „stropu, který je černý a představuje noční oblohu, na kterou se dají přilepovat hvězdičky a měsíc. Vnitřní stěny jsou zatím prázdné, ale do budoucna jsou zamýšleny jako místo, kde si dítko vytváří svůj obraz a krajinu. Je to i dobrá strategie na nekonečné dárky. Jednou dostane domeček, jednou traktor, zvířátka apod. z filcu se suchým zipem a vytváří si podle nálady svůj svět.

Vnější strany jsou pak plné zajímavých her. Terezka tu má po domácku vyrobenou kuličkovou dráhu, šňůrku na ježdění s autem a letadlem, chlívek se zvířátky, která poslouží i jako maňásci na prsty nebo v kombinaci s brčky jako loutky. Velmi se líbí i pejsek, který se dokáže smát, dají se mu čistit zuby a děti mu mohou dát kost nebo zacinkat rolničkou na obojku. Suchým zipem se na stěnu dají přichycovat mráčky, sluníčko nebo kytičky (do budoucna se dá na tunelu vždy nalepit aktuální počasí, které je venku).Na střechu jsme umístili přenosný rybníček s rybičkami a magnetickým prutem. Druhou stranu ještě ladíme a dozvíte se o ní zase příště 🙂

A teď pár slov k výrobě

Inspiraci jsem našla na internetu – když zadáte do vyhledávače obrázků „quiet book todlers“ vyjede vám řada nápadů. Stačí si jen vybrat.

Budete potřebovat:

  • velká krabice
  • barevné filcy (Seženete v obchodech s látkami. Cena metru látky s šířkou 150 cm vychází kolem 140 Kč)
  • zbytek nějakého koberce
  • tesa páska
  • zpevňovací lištičky do hran krabice
  • lepidlo (já použila Herkules)
  • tavná pistole
  • jehla, barevné nítě
  • očíčka, kolíčky, šňůrky, magnety, kancelářské sponky atd.

Sluníčka, mráčky, kytičky fungují na principu suchého zipu. Kuličková dráha je vytvořená z plastových držáků na sešití papírů 🙂 A chytání rybiček funguje na principu magnetu – v rybičkách je zašitá kancelářská sponka a na prutu je magnet.

Inspiraci, jak pojmout druhou stranu (oblékací panenky, skládání obličeje, tvary..), najdete tady.

Facebookmail

2 komentáře u „Akční doma aneb vyrobte si tunel dětských snů (1. díl)“

Napsat komentář