Místo do supermarketu na výlet do přírody

Zejména na jaře najdete v přírodě doslova poklady pro vaší imunitu i jarní očistu. Nepromeškejte to.

Ve středu jsem absolvovala skvělou zážitkovou procházku Divokou Šárkou na téma jedlé býlí a květy pod vedením skvělé dámy Věry Vačkářové. Nestačila jsem se divit, co všechno roste na obyčejné louce, jak skvěle to chutná a jak je to zdravé. A nemám na mysli jen medvědí česnek.

Ochutnali jsme modřín, břízu, pampelišky, bršlici, popenec, šťavel, česnáček, hluchavku, květy třešní a nejmíň další desítku květů a různých travin. Všechno jsou to ty nejobyčejnější rostliny, které najdete prakticky všude. Rostou na venkově i ve městech. Rostou podél cest, v parcích, na loukách, v lesích, podél polí, ale mají v sobě zázračnou sílu života. Právě tu můžeme využít zejména teď zjara, kdy je naše tělo unavené a mnohdy vyšťavené z dlouhého chladu a tmy.

A když byl včera ten zelený čtvrtek, pustila jsem se do prvních zelených experimentů. Jako předkrm jsme si dali sýrové rolky z medvědího česneku, k večeři špagety s kuřecím masem, bílým vínem, bršlicí, česnáčkem, medvědím česnekem a špenátem a dnes si k snídani užíváme domácí chlebík s kozím sýrem a medvědím česnekem. A to je jen začátek 🙂 Inspiraci na recepty hledám například v Květinové kuchařce od Jany Vlkové a hodně mě inspirovala právě paní Věra Vačkářová. Své recepty ráda případně pošlu.

Kdy a kde plevel sbírat

Na bylinky, kvítka i plevele můžete vyrazit kamkoliv, ale vyhněte se místům u silnice, hlavním cestám v parcích, kde se venčí psi, a polím, která bývají často hnojená. Vždy pamatujte na to, že přírodu máme jenom jednu, tak vše trhejte s citem a rozumem 🙂

Květinová kuchařka
Květinová kuchařka

 

Facebookmail

Napsat komentář