Pohodový výlet ze Souše na Smědavu

Ideální okruh na běžky s vozíkem, tip na pohodový pěší výlet a v létě fajn trasa na kolečkové brusle či kolo.

V létě tu vede silnice a dá se tu jezdit na bruslích, v zimě vede od přehrady Souš na Smědavu krásná běžkařská stopa. Výhodou je, že tu skoro nikdo není a na sedmi kilometrech nastoupáte velmi pozvolně pouze cca 200 výškových metrů. Více lidí potkáte až kilometr před Smědavou, kde se napojíte na Jizerskou magistrálu. Nazpět k přehradě se můžete vydat stejnou cestou. Případně pokud máte chuť si trasu trošku prodloužit a užít si i trošku stoupání, je možné to vzít přes Kiosek a dále po Jizerské magistrále. Všude je krásný terén. Trasa, která má 18 km, je zde, kratší 15tikilometrová trasa je tu.

My šli pěšky s Terezkou v šátku, protože vozík ještě pořád nemáme, ale lepší trasu vzhledem ke kvalitě sněhu, stopy, množství lidí a převýšení je to tu značka ideál.

Občerstvení:

  • V půlce výletu je na Smědavě prostor na dobroty v podobě borůvkových lívanců, knedlíků nebo jinou baštu.
  • Dobrou volbou je i restaurace v hotelu Montanie hned u přehrady. Během dne mají i hotovky a nabízí skvělé Kaiserschmaren.

Parkování

  • u přehrady Souš jsou dvě parkoviště. Jedno více ve vesnici a jedno u hotelu (lepší, protože jste hned ve stopě). Obě jsou ale poměrně malinkatá, tak ráno žádné čumákování a vyražte brzy.
  • zajímavou alternativou je parkování na Smědavě, ale ani tady není prostoru pro parkování tolik.

Možnost půjčení vozíku

Zvažovali jsme i zapůjčení Chariottu. Ale jediná půjčovna, kterou jsme našli, je v Bedřichově – Ski Adler. Půjčení vyjde na 450 Kč na den. Pro nás to bylo bohužel časově a logisticky komplikované, ale třeba tip někomu z vás pomůže a ušetří čas strávený se strýčkem Googlem.

Letní varianta na bruslích

Brusle tady zatím nemáme vyzkoušené, ale na serverech o trasách na bruslení výlet moc doporučují. Jenom pozor, zatímco na lyže, kolo a pěší výlety je převýšení zanedbatelné, na kolečkových bruslích se to může zpátky trošku rozjet. Tak vyražte pouze s kočárky s brzdičkou a určitou zkušeností s bržděním, ať nedojde na nějaký karambol 🙂

Facebookmail

Napsat komentář