Z Rokytnice k Pramenu Labe

Výlet, při kterém vám rozhodně nezamrzne úsměv.

Modrá obloha, teplota mírně pod nulou, všude kolem sněhová peřina a sluníčko se směje na celý svět. Lepší podmínky pro výlet po hřebenech Krkonoš si ani nedokážeme představit.

Trasa: Rokytnice nad Jizerou – Lysá hora – Pramen Labe – Labská bouda – Lysá hora – Rokytnice nad Jizerou (9,1 km)

Protože jsme si trošku přispali a to nejkrásnější nás čeká až nahoře, volíme cestu ski busem až k lanovce a poté jedeme lanovkou až na Lysou horu. Zpáteční jízdenka stojí 120 Kč, cesta nahoru 100 Kč. Od horní stanice lanovky už se vydáváme pěšky užívat nádherných výhledů a jedinečnosti první zóny Krkonošského národního parku. Nádherná panoramata se otevírají už na vrcholku Lysé hory, ale to nejlepší nás teprve čeká.

Od lanovky vede zimní trasa Kotelským sedlem k rozcestí nad Dvoračkami. Tady se odbočí do kopce doleva, díky čemuž obejdeme vrchol Kotel, který je o necelých 100 výškových metrů vyšší než Lysá hora.  Pak už se před námi otevře celý hřeben, třpytící se ledovou krustou na sněhové peřině. No prostě nádhera. My se jako praví Ústečáci vydali k Pramenu Labe, poté zamířili na polívku a Paroháča na Labskou boudu a odtud zpět na lanovku na Lysou horu.

Shrnutí a pár doporučení:

  • Trasu lze upravit podle vašich sil – zkrátit i prodloužit. Možností je spousta a největší nadšenci a ranní ptáčata mohou vyrazit přímo z Rokytnice.
  • Nezapomeňte si hůlky a sluneční brýle.
  • My měli unikátní počasí, které je pouze pár dní v roce. Na hřebeny se ale nezapomeňte dobře obléknout a namazat. Info, jak zabezpečit malá miminka, najdete v článku S dětmi na Sněžku – je to bezpečné?.
  • Šátek nebo krosnička jsou ideální volbou. Ale potkali jsme i běžkaře s Chariottem a věřím, že byste projeli i s terénním kočárkem (ale budete muset vyrazit asi už z Rokytnice).
  • I v zimě jsou trasy dobře upravené a není třeba brát sněžnice.

 

Facebookmail

Napsat komentář