Jezero Laka – výlet možný za každého počasí

Vydejte se k nejvýše položenému šumavskému jezeru a za odměnu si zajeďte na jedinečné hovězí dobroty do vyhlášené restaurace U Štěpána.
Venkovní mlha nemotivuje k jakýmkoliv výstupům na horské vrcholky, prší a je tak pochmurno, že by se člověk nejradši zachumlal do peřin a nevystrčil celý den nos. Kdo by ten pocit neznal. Na druhou stranu takové jezírko s mlhavou čepicí může mít v tomhle počasí ještě romantičtější ráz než za jasné oblohy.

Balíme tedy pláštěnky a hurá na výlet. Rozhodli jsme se pro jezero Laka. Z pěti šumavských jezer je sice nejmenší, ale zato nejvýše položené. Nad vznikem názvu jsme dumali celý výlet a jako jediné rozumné vysvětlení nás napadla jenom zkomolenina anglického „lake“. Ale ono ne – jméno prý pochází buď ze staročeského označení pro močál nebo bažinu, „mlaka“, nebo z latinského slova „lacus“ označující jakoukoliv stojatou vodu, která je napájena svými přítoky. Tak si vyberte 🙂

Okruh vedoucí z parkoviště v obci Nová Hůrka má 9 kilometrů a jde projet i s kočárkem – cesta k jezeru je po asfaltce, červená turistická značka vedoucí od jezera vede po nezpevněné ale relativně dobré cestě. Kritických je pouze následných cca 600 metrů, kde jsou šutry a kořeny. Během pár minut jsme to ale předrncali a nebo poponesli a z rozcestí Rudská křižovatka je to již opět po asfaltu.

Po cca 3 kilometrech z parkoviště dojdete na rozcestí, kde v minulosti bývala obec Stará Hůrka se sklářskou hutí, kostelem, poštou, hostincem, mlýnem a příbytky. Dnes je tu už jen kaple připomínající oběti komunistického režimu a základy bývalé hutě. O dva kilometry dále se již rozkládá jezero Laka. Je nádherné a nabízí krásná romantická zákoutí i místa, kde si rozbalit sváču – nám ale teda dost pršelo, tak jsme tohoto komfortu nevyužili. Příště.

A protože každý výlet si žádá motivaci a odměnu, zvláště ten za deště, vyrazili jsme na baštu do nedaleké vyhlášené restaurace U Štěpána, kterou pochválil ve svém pořadu i pan Pohlreich. Místní atmosféra, kvalitní jídla a za hezkého počasí i venkovní prostředí se zahrádkou stojí i přes vyšší ceny určitě za to. A maminky jistě ocení i útulnou místnost pro přebalování s houpacím křeslem na kojení. Ale udělejte si rezervaci, bývá tu hodně plno.

Facebookmail

Napsat komentář